CDR.cz - Vybráno z IT

Dokonalé noční vidění a sledování řidiče. Co umí nejmodernější auta současnosti?

PR článek
Auta, která dokonale vidí ve tmě, otevírají se pomocí kódu a jejichž zpětná zrcátka se mění na HD obrazovku. Zní vám to jako sci-fi? Pak se seznamte s nejmodernějšími auty současnosti, která vás přesvědčí o opaku.

Systém nočního vidění

Téměř polovina všech evropských dopravních nehod se stane v noci. Ani sebelepší multidiodové lampy nebo laserové světlomety nedokážou vždy dokonale osvětlit vozovku, po které se zrovna může pohybovat divoká zvěř, cyklista nebo chodec. Některá vozidla jsou už ale dnes vybavena pokročilým systémem nočního vidění, a to buď pasivním, nebo aktivním.

Zatímco pasivní systém využívá termokameru, která detekuje objekt na základě jeho tělesné teploty, aktivní systém využívá infračervené světlo. Výsledek je stejný – jakmile systém zachytí na vozovce zvíře nebo osobu, barevně ji označí a vydá zvukový signál.

Otevření pomocí PIN kódu

Japonská automobilka Subaru vybavila většinu svých modelů vychytávkou v podobě odemčení a zamčení vozu pomocí PIN kódu. Říkáte si, kdy se vám něco takového bude hodit? Například v situaci, kdy své klíče od auta nechcete nebo nemůžete svěřit jiné osobě, případně pokud si je zabouchnete uvnitř vozu. Vlastní vstupní kód si nastavíte jednoduše pouhým stiskem tlačítka na pátých dveřích.

Už žádný spánek za volantem

Také se vám za volantem občas klíží oči? Pak si pořiďte některý z nových modelů značky Mazda nebo Subaru. Všechny jsou dnes již vybaveny systémem monitoringu řidiče (tzv. Driver Monitoring System), který výrazně zvyšuje bezpečnost na silnicích.

Systém pomocí infračervených kamer sleduje obličej řidiče a na základě určitých znaků (například frekvence mrkání) vyhodnocuje jeho ospalost, míru pozornosti nebo naopak rozptýlení. Jestliže systém dojde k závěru, že by mohl šofér za volantem usnout, upozorní ho zvukovým signálem. V kritický moment pak dokonce aktivuje automatické brzdění a vůz zastaví.

Zpětné zrcátko, nebo HD displej?

Další vychytávkou se mohou pochlubit nový Range Rover Evoque nebo Land Rover Discovery. Jedná se o systém ClearSight Rear View Mirror. Za tímto krkolomným názvem se skrývá vskutku jedinečná funkce, díky které se pouhým stisknutím tlačítka promění zpětné zrcátko v HD displej, na kterém se zobrazí živé záběry z kamery umístěné za vozem. To využijete například při parkování nebo při jízdě s objemným nákladem ztěžujícím výhled skrz zadní okno vozu.

Kamery, které nikdy nespí

Kameru má ve voze stále více řidičů. Pokud k nim patříte i vy, jistě víte, že jakmile svůj vůz zaparkujete, většina záznamových zařízení se automaticky vypne. Jestliže vám někdo poškodí automobil právě v této době, nebudete mít o viníkovi žádné důkazy.

Ne tak majitelé elektromobilu Tesla Model 3, který nabízí vychytávku zvanou Sentry Mode. Systém senzorů a kamer v takovém případě hlídá okolí vozu neustále, a pokud detekuje pohyb nebo kontakt s karoserií, okamžitě spustí nahrávání. Mimo to vás o podezřelé aktivitě informuje prostřednictvím mobilního telefonu.

Myslete na pojištění auta

Ať už vlastníte vůz po dědečkovi, nebo jedno z moderních vozidel vybavených nejnovějšími technologiemi, nezapomeňte si k němu sjednat pojištění auta neboli povinné ručení. S tím vám pomohou online srovnávače, které vám na základě údajů o vozidle a pojistníkovi představí několik nabídek, z nichž si následně vyberete tu, která bude svým poměrem cena/obsah nejlépe odpovídat vašim potřebám.