CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Dožijeme se rekordního věku? Celosvětová délka života by mohla překročit 90 let

Neviem ako v ČR, ale na Slovensku SMER-SD odkazuje, že plány 6. a 7. päťročnice budú naplnené len ak sa racionálne a bez nátlaku zdvihne dôchodkový vek pre mužov na 112 a pre ženy na 106. Mimo iné sa pozvoľne zavedie povinný 5. dôchodkový pilier a pomaly sa začne pracovať na dôchodkovom druhom podlaží. Nie je jasné zatiaľ pre koho, ale plány na sociálny rozvoj v pokročilom veku bezpochyby sú. /S

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není Smer obdoba sociální demokracie (levice)? Tohle )vyšší věk do důchodu a další připojištění) většinou prosazuje pravice.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosím Vás, to Vy neviete, že Slovensko je absurdistán čo sa politiky týka?
Máte pravdu, ale to platí iba keď ide do tuhého a treba zlanáriť priemerného "pred-dôchodcu" na predvolebné sľuby. Keď bol SMER-SD vo väčšine v NR SR, dôchodkový vek sa navyšoval - od roku 2003 do roku 2009 stúpol dôchodkový vek zo 60 na 62, od roku 2009 do 2019 na 64.
Aktuálna legislatíva viď. https://www.employment.gov.sk/sk/socialne-poistenie-dochodkovy-system/do... (úchvatná adresa, však?)
Aktuálne platí dôchodkový strop, ktorý je 64. To sa však vplyvom terajšej a nastávajúcej "krízy" môže zmeniť, preto sa môže (nemusí!) stať, že ročníky 76 a vyššie pôjdu do dôchodku vo veku 66 alebo až 68.

Bývalý premiér Róbert Fico (SMER-SD, 2006 - 2010, 2012-2018) je takéhoto názoru, čo sa týka dôchodkového veku - https://www.ta3.com/clanok/1151601/nezmysel-tvrdi-fico-o-krateni-dochodk... pretože si veľmi dobre uvedomuje, že hoci dôchodkový vek podľa aktuálnej legislatívy má strop v 64ke, je vysoko pravdepodobné, že dôchodca si z priemerného dôchodku (cca. 450€, 11 825 Kč) bude môcť dovoliť pri aktuálnych cenách buď bývať alebo jesť, no nie oboje, tak si zameňte slovo "chce" na "bude musieť" vo vyššie uvedenom článku.
Ak niečo zle chápem, pokojne ma opravte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle tvrzení jak stárne populace a jak nebude mít na důchodce kdo dělat je klasická propaganda. Na této planetě lidí furt přibývá a mladých je všude mraky (klasik by řekl jak sr...k). Problémy s porodností měly i západní země dávno před námi. Problém není, že je málo mladých, problém je že je málo čechů slováků moravanů atd. když bude práce vždycky se najde hromada mladých lidí kteří jí budou dělat jen holt to už nebude jednonárodnostní stát. Buď půjdou lidi do sebe a budou lidi mít hodně dětí, nebo je třeba si dát majzla a alespoň nepozívat kohokoli jak merkelová. Mimochodem z občanů české republiky se jich do zahraničí po revoluci přestěhovalo asi 600 000! Za celou dobu reálného socializmu přes okupaci vojsky varšavské smlouvy až po revoluci jich na západ nezdrhla ani polovina tohoto počtu... Místo do kasy ČR vydělávají na důchody němcům, angličanům atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, kde konkrétne šírim nejakú propagandu. To ste sa asi preklikol, nie?
Zaujal ma však koniec Vášho príspevku, tak Vám hodím "kosť" v podobe tohto tvrdenia, platiaceho určite v rámci SR:
"Mladý človek (18-28), schopný a znalý, si zarobí v zahraničí 1600-2400€ (a to je považovaný ešte za LPS) a keď sa vráti nazad,z ušetrených (ak nebol nenažraný) žije ako pán, zatiaľ čo na území SR dostane ledva 700-1000€ za tú istú robotu a je mu jedno, komu zarobil na dôchodok, pretože sám vie, že sa ho aj tak nedožije a priam na to nemyslí"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já přece nepíšu že šíříte propagandu. Jen říkám že tvrzení a strašení lidí o tom jak nebude na důchody, protože máme málo dětí je propaganda.... A ten odkaz jak si lidi vydělají víc jinde jen dokazuje to, co píšu, lidi prostě půjdou tam kde se mají líp a jak SR tak ČR, i když se nám to nezdá, patří k těm zemím které se mají oproti většině světa dobře, tudíž je tu docela dost lidí co si řekne to samé co ti češi a slováci co šli za štěstím do světa za lapším, už teď je tu hromada lidí z ukrainy atd (což mimochodem je dost špatné třeba pro tu ukrainu)....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem četl, už nevím kde je to pár let, že maximální délka života člověka je 168 let. Déle není mozek schopný žít a regenerovat se. I když budeme mít tělo a orgány robotické, mozek prostě po 168 letech skončí.
Otázkou spíš je, k čemu je to dobré? Dokud neumíme kolonizovat planety je expanze lidské rasy nežádoucí. 15 mld je krize, 20 mld je konečná 30 mld utopie. I kdyby celý svet přešel na pěstování plodin, nebude tu stejně pro takové množství lidí dostatek vody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem někde četl, že se můžeme dožít takhle vysokého věku, jen se všichni pomalu "ujídáme k smrti" špatnými potravinami.
K čemu je to dobré? Pokud by se jednalo o produktivní věk a člověk by byl schopný mentálně fungovat třeba do 120, tak si myslím, že by se lidská rasa posunula hodně kupředu. Uvedu příklad.
Člověk se narodí a do 30 let je k ničemu, dalších 10-15 let sbírá zkušenosti ve svém oboru, aby od 40-45 let své zkušenosti vyčerpal v dalších 10-15 letech, než odejde do důchodu. A to nemluvíme o dětech, které člověka v tomhle věku zpomalí a produktivní je tak napůl.
Kdybychom se dožívali ~150 let, tak namísto zužitkování svých zkušeností z prvních dekád života v pouhých několika vrcholných letech by své zkušenosti mohl aplikovat téměř celé století. A znalosti by se jen a jen nabalovaly.
Podle mě čím déle bude člověk žít, tím exponenciálně poroste potenciál lidské rasy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Predevsim je to obrovka ekonomicka prilezitost - treba banky budou moci natahnout delku hypotek tak, aby clovek na stejne bydleni vydelaval jeste dele a zaplatil vice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalismus by se ale také mohl radikálně změnit. Teď člověk buduje 40 let majetek, aby pak chcípnul a majetek zdědily jeho děti, které se ovšem ke stejnému majetku nedopracovaly a neumí s ním zacházet.
S vysokým věkem by člověk hromadil majetek více než 100 let a jeho děti by se nemohly spoléhat na dědictví, takže by si vydláždily vlastní cestu.
Ale zase by se natáhla doba, kterou člověk buduje kariéru. Dnes je relativně snadné se dostat do vůdčí pozice, protože mladí střídají staré.
S vysokým věkem by se ovšem staří na svých vedoucích pozicích drželi výrazně déle, takže mladí by zůstávali déle na nižších pozicích a posouvali se v kariérním žebříčku pomaleji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tvá kalkulace ale má trhliny. Představ si v ČR 5 mio indočechu a jim podobný, dožívajíci se 120 let. To je totiž realita. A vzhledem k tomu že v ČR je přes 300 let stále stejná populace. Je to 5 mio indocechu na 10 mio Čechů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to nakonec evoluce zařídí tak, aby přelidnění zabránila. Přestaneme být reprodukční běžným způsobem a reprodukce se přesune do technologické roviny, kterou si budou moci dovolit jen ti nejschopnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A viděl jsi jakým životním syilem tato populace žije? Na to že by se s tou obezitou dožili 120 zapomeň....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ač to je možná je rasistické, nechci aby moje děti živily 150 let nějaké cikány na dávkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hm tady to je sam specialsta a špičkový odborník na genetiku a podobně :))) něž napiše hovadiny tak si něco přečtěte co určuje delku života bunky ! telomer je "naprogramován " na 125 let max (ano exisutjí vyjímky mutace) jelikož telomer se každým dělením bunky skracuje tak vlasně jednoduše řečeno ubývá , prostě delku života bunky určuje telemer a ten nakodovany na 125 let zatím pokud vím neumíme kodovaní telomeru zmněnit ! takže kecy že někdo se dožil 165 let je fakt scifi , neříkam že by to by nebylo pěkné so dožít idealně "5000" let proč ne že jo, klidně i více ja bych se nezlobil :)))
jen že otázkou delky věku je to žít ? nebo dožít ? z prodloužením dělky lidského věku by se musela zvýšít i dělka produktivní a také zdravý by muselo vydržet daleko déle !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Změnit genetický kod samozřejmně umíme. Jen se to nesmí. Otázka je taky co by to udělalo, protože to že si zajistíme že naše buňky se dokáží déle dělit neznamená že se zbavíme nemocí, včetně rakoviny. Některé organizmy tenhle problém nemají a mohou svoje buňky dělit donekonečna a dokonce existuje medůza která teoreticky dokáže žít nekonečně. když se dostane do kritických podmínek tak zahájí "reverzní chod" a přemění se opět v larvu/mládě a tohle dokáže opakovat prakticky neomezeně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Průměrná délka života je umělý a optimistický ukazatel, stejně špatný jako "průměrná mzda".
- Nezáleží na tom, že se soused dožije 100 let. Záleží na tom kolik let se dožiju JÁ (konkrétní člověk).
- Zároveň je taky zbytečné, aby lidi žili dlouho, když od 50 do 100 let budou nemohoucí, sedření prací a nemocemi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je všechno jen proto, aby se zvýšil věk odchodu do důchodu a obyčejní lidé dělali až snad do smrti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.