CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Dron ACTUV se má stát lovcem a postrachem nepřátelských ponorek

Alespoň jeden dron týdně? :) Kdybyste náhodou pro akronym CDR vymýšleli nějaký význam, navrhuju, aby to D znamenalo Dron :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že je celkem vážná věc, že se raketovým tempem snažíme zrealizovat svět strojů z Terminátora a protože jde o elektronické krámy, tak to na CDR nepochybně patří.

Ohledně detekce ponorek, tak to používali USA audio detekci přes SOSUS:
http://www.youtube.com/watch?v=nDdEq6GGCEo
http://en.wikipedia.org/wiki/SOSUS

...využívající podmořský audio kanál, jenž vede zvuk nesmírně dobře (voda v hloubce cca. 914 - 1220m začíná tzv. zvukový kanál, který vede výborně zvuk kolem celého světa - není problém detekovat exploze v něm na druhé straně světa, přes 3 oceány...) a k telefonním kabelům tak USA přidali detektory a dávno před NSA odpuslouchávali celý svět oceánů.
Odtajněn jen název SOSUS až v roce 1991. Nikdy jsi o tom neslyšel? No, utajili to opravdu dobře. Začali to montovat už od roku u 1951 Baham (19:32).

Je zajímavé, jak se podařilo utajit při pokládáním telefonních kabelů fakt, že se k nim přidávají další zařízení a že jisté svazky v daných kabelech tedy musí být vyhrazeny pro SOSUS.
Spojené státy a spojenci vlastně zadrátovali celá moře. V jednom monentě leželo v oceánech 30 000 mílí telefonních kabelů, každý s speciálním detekčním zařízením (3:04).

Zajímavé je, jak se to podařilo utajit po desetiletí, když lidé co ty kabely pokládali a zapojovali museli vědět, že tam je "něco navíc", co tam nepatří...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Oni ale prece vubec nemuseli vedet, ze je tam neco co tam nepatri. Ten kabel pokladaji delnici, maj to smotany na obrovsky lodi a proste jedou a pokladaji. Co se kam a proc zapojuje je vubec nezajima.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

To máte podobné jako s ruskou měsíční raketou N1. Také se na ní podílelo spousta lidí, ale do 90. let se o ní nevědělo nic.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"Odtajněn jen název SOSUS až v roce 1991. Nikdy jsi o tom neslyšel? No, utajili to opravdu dobře. "

Ale slyšel. A je zajímavé, že se ten akronym objevuje už minimálně v Hunt for Red October z roku 1984. No, utajili to opravdu nedobře. :-p

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak to nečti

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.