CDR.cz - Vybráno z IT

Droní zabiják Rapere zneškodní prý nezvaného drona do pár sekund

Rapere Ground
Droni zkrátka nebudou moci poletovat všude, kde se jim zlíbí. Ochrana soukromí je na prvním místě, v Kalifornii se rodí lovec dronů.

Kvadrokoptéry umí doručovat poštu a objednané zboží, hlídají pozemky a pořizují efektní fotografie z ptačího pohledu. Možná budou někdy v budoucnu dokonce věrnějšími přáteli než čtyřnozí mazlíčci. Jak se dalo očekávat, zaplnění vzduchového prostoru anonymními bezpilotními drony není vždy přijatelné, proto přichází na scénu zabiják dronů.

Rapere je bezpilotní letoun určený k likvidaci ostatních dronů. Nad projektem visí celá řada nezodpovězených otázek včetně samotného vzhledu. Dron by měl být svým zpracováním na profesionální úrovni, ale nikdo neví, jak bude vypadat. Pouze je jasné, jak by měl fungovat.

Rapere Button

Cíl zaměřen, Rapere se přesouvá nad nepřátelského drona

Rapere čeká na své nabíjecí základně, dokud není majitelem vyzván jít do akce. Jakmile je vypuštěn, v okolním vzdušném prostoru vyhledává drony. Když nějakého zpozoruje, přeletí přímo nad něj, kde čeká na pokyn k útoku. Rapere shodí na drona "smotaný provázek", který se zamotá do rotoru. Dron by tím měl být dostatečně zneškodněn - padá k zemi, případně je alespoň oslaben a tudíž donucen nouzově přistát. Ať už tak nebo tak, mise je tím splněna a zabiják dronů se může vrátit zpět na svou základnu pro naložení dalšího motouze.

Rapere Tangled

Rapere shodil na cizího drona předmět, který se zamotává do rotoru

V porovnání s běžnými drony byl Rapere navržen pro krátké dvouminutové lety, což umožňuje z baterie vymáčknout maximální výkon za krátký časový úsek. Dle výrobce letoun dokáže dokonce odlišit drona od ptáka.

Po ty, kteří přemýšlejí nad tím, zda je vůbec použití tohoto drona legální, firma vzkazuje: "Záleží na tom, jak jej máte v plánu používat a kde žijete. Rapere je sám o sobě legální." Každopádně ještě není vůbec jisté, zda se začne skutečně vyrábět. Pokud se chcete pobavit, doporučuji si přečíst odpovědi na další otázky dole na stránkách projektu Rapere.io.

Uvidíme, jak na tento výmysl zareagují výrobci dronů. Zda je to inspiruje pro novou akční hru ve stylu "droních válek", nebo svým bezpilotním letounům přidají do povinné výbavy deštník proti shození zbraně do rotoru.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Droní zabiják Rapere zneškodní prý nezvaného drona do pár sekund

Pátek, 23 Leden 2015 - 12:15 | DRK | Přijde mi to jako blbost. Zkuste se ve vzduch...
Úterý, 20 Leden 2015 - 20:13 | Jack FX | Ideální by byla rušička fungující podobně jako ta...
Úterý, 20 Leden 2015 - 10:59 | BTJ | Tak ono uz existujou bastly wifi+gps "...
Úterý, 20 Leden 2015 - 10:12 | AndyF1 | Oki takze mozeme si nad pozemkom vyhlasit...
Úterý, 20 Leden 2015 - 08:45 | ica sk | Brokovnica to nebude, lebo strielanie v obyvanej...
Úterý, 20 Leden 2015 - 01:09 | BTJ | UZ JE TO TADY:o) Jak jsem predpovedel .... ja asi...

Zobrazit diskusi