CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Důchodci snadněji naletí dezinformacím na sociálních sítích

Ale tohle platí obecně i o propagandě. Tam je problém prostě s tím že starší člověk nevyužívá tolik funkcí internetu a často nerozlišuje mezi zdroji. Stejně tak bylo dříve zvykem dávat "psané" informaci větší výhu než dnes, kdy si naopak zvykáme že většina těch "informaci" je "nadsázka". Naopak důchodci mají oproti mladým výhodu životních zkušeností, lidé co ještě nic z dřívějška nezažili se obecne zase nechají snadněji zmanipulovat.

Mimochodem v tomo dkazu/článku se píše že z toho počtu lidí co zařadili do studie (3500) jim dalo jen 38% souhlas shromaždovat data (49 je upravené číslo díky tomu že jen část z těch 3500 měla facebook účet) a z nich pak 18% konzervativců šířilo "fake zprávy a jen 4% demokratů, což už je samo o sobě divné a napovídá to že to rozlišení co je a není fake namusí být úplně košér.
Přičemž z těch důchodců to šířilo 11% (a to tvrdí že věk měl největší vliv).
Bohužel jim v tom článku chybí jeden zákadní údaj, bez kterého má ten článek nulovou vypovídací hodnotu. A to je jaké bylo věkové rozložení těch osob a hlavně kolik z nich bylo nad 65 let. Taky se může klidně stát, že jeden dva lidí co byli v tomto hodně "aktivní" mohli tu statistiku zcela pokřivit protože to byl jeden z 10 misto jeden z 1000....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale dřív propaganda nebyla tolik sekvencovaná věkem. Tohle je nová situace, ale přeci jenom jen přechodová.
Já sice tak asi taky začínám ztrácet některé schopnosti, ale 20 let tréninku na internetu mě snad už dostatečně vycvičilo :-)
Ovšem když si vzpopmenu, jak kvalitní diskuze probíhaly přes BBS na Fidonetu, tak se mi chce z Facebooku a podobných zvracet. To, že se do toho nacpou davy tupců a ovládnou to, to jsme tenkrát nějak nepředkokládali :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to fakt ? na toto im bolo treba studiu ?

"Zjistilo se, že 8,5% ze všech uživatelů sdílí na svých profilech falešné zprávy."

noa aj ja zdielam spravy z AZ247.cz :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hh vtipný članek ,je třeba ovcím neservísovat kdo vlastně muže za "udajné fake news " hlavně když se týkaji politiky nebo tak ! to jsou pak všehny spravy které jsou proti režimu nazýváný fake new že jo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám 4. vysvětlení. Mladí lidé se zajímají spíš o ty oblasti, kde z principu tolik fake news nehrozí (zábava, hry, hudba, filmy...), kdežto senioři si rádi zanadávají na politiku a velké události, kde se to fake news jen hemží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhovor
Umíme sestřelovat ruské "dezinformační rakety". Politici ale problém trestuhodně podceňují, říká datový analytik Vrábel
https://archiv.ihned.cz/c1-66266500-umime-sestrelovat-ruske-dezinformacn...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je ale americká "dezinformační raketa", ale vy nacpete rusko všude ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo by řekl, že informační analytik Vrábel je Čech, ale tady se dovídáme, že analyzováním šíření a dohledáním dezinformací až k původním ruským dezinformačním zdrojům pracuje na "americké dezinformační raketě". Už soudruzi to měli: "Kdo není s námi, ten je proti nám!"
Je zajímavé, kolik lidí konspiračním teoriím důvěřuje a je ochotné je aktivně šířit. Vyšel o tom zajímavý článek Spiknutí konspiračních teoretiků, ve kterém jsou uváděny četnosti konspiračních zpráv, graf vzestupu v čase nebo propojení konspiračních a dezinformačních webů.
https://babylonrevue.cz/spiknuti-konspiracnich-teoretiku/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přestaňte lhát. (nebo si alespoň přečtěte původní zdroj) . Původní "vědecký" článek je o tom jak voliči trumpa šíří víc nepravdivých zpráv neš ti "správní" demokraté, jako druhý výstup je z toho že s věkem jejich počet údajně roste. A voliči Trumpa jsou američené nebo snad ne?
Ale vy všude uměle nacpete rusko, kdo vás za to platí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Blábolíte. Tématem je šíření dezinformací na sociálních sítích.
Jistě, kdo s vámi nesouhlasí a poukáže na to, že mnoho konspiračních teorií je produktem ruské propagandy, tak musí být přeci placený! Ruští propagandisté z trollých farem to přeci taky nedělají zadarmo!
Jenže ona se jim ta relativizace skutečnosti vymyká z rukou:
Průzkum společnosti Medialogy ve spolupráci s deníkem Vedomosti zjistil, že za posledních sedmi let se výskyt konspiračních teorií v ruských médiích zvýšil 6 až 9 krát (2018)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase sem cpete rusko, aspoň si přečtěte ten původní článek, pokud neumíte anglicky zkuste googgle translator....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se někde napíše Rusko, tak vidíte rudě a zatemňuje se vám mozek.
O čem to píšete záhadologu? Odkazoval jsem článek v češtině, diit je taky česky. Jste dost mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli, jak se někde napíše rusko ale jak nějaký troll začene cpát do diskuzí o jiném tématu rusko, proč to děláte?...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proste predtim se vsude vidli zide, pak zapadni imperialiste a ted je to rusko ... nic se nemeni, jen pojmy a domneli tvurci zla ... a srandovni je ze komunisti meli s temi zapadnimi imerislisty pravdu ... jen komunistum nikdo neveril, nebot zde vsichni vedeli, ze komunisti byli zlo ... co ale nevedli, ze se zapad zas tolik nelisi a hlavne ze zapad se jeste vyrazne zhorsi ... takze uz zase vidiem vyhazovy z prace za nazor a u nekterych lidi prijde BIS a zacne novemu podnikali doporucovat, at daneho clovek neprijme/vyhodi ve zkusebce, jinak by mohl mit problemy ... tak realne je to jen natlak, nebot podnikatel by ty problemy nemel ... ale novi pani vymenili gulagy za chudbo a nemoznost pracovat ani podnikat, zabavuji bankovni ucty, karty, rusi paypaly ... tedy likvidace cloveka jak v 50-60 letech jen jinymi prostredky, zatimco v 2 fazi Husakovy normalizace uz rezim nechal odpurce rezimu normalne pracovat, treba i v kanclu a na lepsich pozicich, jasne nesmeli byt v prognostaku, soudci, pravnici, ucitele ve mestech (na vesnicich jo) a mohli jit studovat i technickou SS a VS ... ale tim ze rezim potreboval odborniky, tak je nechavl na pokoji a delniky prestal resit uplne ... tak vypravel jeden clovek, ze delal nejakeho kulturniho referenta, z tama jej po podepsani dopisu proti vstupu vojsk vyhodili a musel tak nastoupit jinam, nastoupil na stavby a nakonec tam skoncil stavbyvedouci ... a zatimco predtim mel 1.500kc ... tam mel pak skoro 6k ... voala tedy vyhazov a nova prace s vyssim platem, jasne nebyla to ulejvarna tu mu rezim vzal ... a kdyby sel na hornika, tak by mel 20k ... ale to uz je drina a jde tam o zdravi i zivot.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v USA snad. Nějak se necítím na to, abych se nechal oblbnout dopisem z Nigérie o tom, že si královský princ potřebuje přes můj účet protáhnout 32 miliard dolarů a jako odměnu mi nechá 10%... Pětašedesát mi dávno bylo.

A tupou propagandu po zkušenostech z totáče poznám na sto kilometrů (přes internet na dvacet tisíc). Na rozdíl od mladíků, v demokratickém bordelu vychovaných.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže kolik z vašich vrstevníků rozklíčuje dobře zabalené konspirační teorie? Např. svého času byla populární teorie (Gorbačovem potvrzeno, že pocházela z KGB), že AIDS byl uměle vyroben v USA. I o generace mladší ročnky aktivně šíří různé konspirace o 9/11. etc, etc.
https://babylonrevue.cz/spiknuti-konspiracnich-teoretiku/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

babylonrevue "studentský lit pro seniory" :0)))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AIDS byl vyroben s ockovanm na nestovice a zda to byl umysl nebo omyl nevi nikdo, ale bylo to diletanstvi, nebt ty plane nestovice pestovali na jatrech z africkych opicek a pres ne se tato nemoc prenesla, pak zacali nestovice pestovat na jatrech asiasjkych opicek, ty maji asi jine nemoci, ale asi nejsou smrtelne, zda tam jsou i chlamidie nevim, je to mozne ... v CR se ockovalo kravskymi nestovicemi, mozna se pak preslo na stery nestovic z lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě máte svoji teorii o AIDS ze zdoje, který je doložitelný, ověřitelný a obstál v oponentním řízení, nebo jste jen ukázkový příklad zmateného dezinformovaného individua?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pěkná blbost... viz:
"Plané neštovice jsou způsobené lidským herpesvirem HHV-3, neboli virem Varicella zoster, velkým obaleným DNA virem" patří mezi tzv DNA viry
Kdežto HIV je retrovirus. a patří mezi RNA viry, podle všeho to není vůbec příbuzný typ viru.............

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Pety : předpokládám že se divate na čt 1 a čt 24 ne ? nebo tv vubec ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne duchodci spise uz nenaleti CT a mainstrem mediim, nebot si totalitu a propagandu zazili, kdyz jim media a politici tvrdi, ze je zde jen 12 islamskych migrantu a pak vidi jen fotku skoly v teplicich, kde maji plnou tridu deti ... a vedi, ze dalsi fotka uz se nezverejni, stejne takl kdyz se projdou po malo meste a vidi jich jen v jenom obchodaku vicew nez onech 12, vedi ze jim bylo lhano ... a to se pak stupnuje az si rozumny clovek rekne a dost, oni mi lzou a pak zjisti ze alternativa se blizi vice k pravde a relite, kterou vidi ... takzene duchodci prave fakenews z CT a CNN naleti mene a to se lzimediim nelibi ... krom toho maui cas brouzdat po netu a zjistovat si fakta ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tady se zapomina, ze duchodci jsou rockeri, prozili si 90 kdy byla zcela svoboda, za bolsvika rebelovali s dlouhymi vlasy a bigbeatem, generace hippies ... a ze i IT celkem slusne ovladaji ... tedy ne nejaci mimoni na dechovce, pro ktere je vrchol technologie rozhlas po drate ... ti uz skoro neziji, nebo na internet ani nechodi ... takze ti vasi duchodci nejsou takovi mimoni, jak si mnozi z vas mysli ;-)) ... a rerzim je nema jak prestat, muze jim vzit duchody, muze jim je nevysovat a tim je uvrhnout do basolutni chudoby a mezi bezomovce a tim je povrazdit, otazkou je, zda by to proslo, ale tihle lide uz se neboji, dokud se jim rezim nezacne zase mstit na detech ... pokud uz je dvano nemaji v zahranici, pak maji stat opravdu na haku a nema jim co udelat, nebot z prace uz je za nazory nevyhodi a lide nesou nelibe, kdyz soudce duchodce posle do vezeni za prispevek na FB ... a rezim se jich boji, nebot uz zavdli cenzuru emailu a prochazi filtrem, ktery v tichosti email smaze a nedoruci

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.