CDR.cz - Vybráno z IT

[E3 2013] REPORTÁŽ - SONY se na konferenci předvedlo v tom nejjasnějším světle

Konference SONY - Nahled
Tři hodiny ráno. Všichni v České republice podléhají nejhlubší fázi spánku. Nicméně právě v tento nečas začíná živý přenos z poslední E3 2013 konference. Světla sálu tmavnou, na obrazovkách se začnou objevovat záblesky a rychlé sestřihy z dění okolo firmy SONY

Jak asi dopadne poslední z plejády živých přenosů? Překoná monstrózní Microsoft? Podaří se mu zaujmout, ba dokonce vytasit se s něčím novým? Ve vzduchu visí jména jako PlayStation 4, The Last of Us, Killzone: Shadow Fall, DriveClub, Beyond: Two Souls. Hustou atmosféru by šlo nakrájet na tenké plátečky jako chutnou propečenou slaninu.

SONY-E3-2013-Press-02

Společnost začíná pozvolna navazovat s diváky kontakt skrze oznámení nových titulů pro handheld PlayStation VITA. Na konce výčtu titulů se objeví jméno Walking Dead. Ano, tato adventura bude dostupná pro kapesní konzoli SONY. Dokonce si ji mohou noví uživatelé pořídit se speciálním balíčkem, ve kterém se právě Walking Dead nachází. Jedná se o pouhý předkrm.

Sešlápnout plyn až na podlahu

Nyní se do toho na konferenci pořádně opřeli. Trailer na The Last of Us, Puppeteer, lyrický Rain, gigantický Beyond: Two Souls, technicky na výši Gran Turismo 6 a temný nekompromisní Batman: Arkham Origins.

Co by to bylo za prezentaci, kdyby se zde neukázala konzole PlayStation 4 – a to doslova. Andrew House na pódium přinesl samotný herní systém a vystavil jej tak celému publiku. Návrh kosodélníku možná pár lidí šokoval, ale inovace jako inovace. Ještě, že se výkonný hardware v čele s procesorem AMD Jaguar vešel do relativně malého těla.

SONY-E3-2013-Press-28

Michael Lynton přišel s tradiční ukázkou služeb, které poběží na nové platformě. Firma se snaží s konzolí provázat distribuci filmů a hudby. Tento model nejvíce připomíná iTunes. Jak s tím však v reálném životě uspějí, nikdo neví. V našich končinách si získá pravděpodobně stejnou oblíbenost a dostupnost jako sledování TV přes Xbox One.

Viktoriánská steampunková Anglie a next-gen engine Quantic Dream

Michaela Lyntona vystřídal charismatický Shu Yoshida, který představil novou IP exkluzivní pro PlayStation 4. The Order 1886 ztvárňuje Londýn na konci 19. století, kde žijí podivná monstra, která si do mířidel svých steampunkových pušek vyčlení řád lovců. Akcí nabitá CGI řežba sklidila obrovský potlesk. Shu mlčky přejde ke Killzone: Shadow Fall, DriveClub a inFamous: Second Son. Bohužel se jedná jen o trailery.

SONY-E3-2013-Press-20

Nicméně o těchto titulech všichni již slyšeli dříve. Nové tech-demo (možná budoucí hra), The Dark Sorcerer, od Quantic Dream na konferenci prezentuje animační engine, který posouvá hranice vyjadřování lidských emocí úplně na jinou úroveň. Původně vážná scéna se zvrhne v točení hollywoodského trháku před zeleným plátnem a ze strašlivého mága se stane starý herec – velmi úsměvné.

Hlavně nezávisle

SONY se s novou next-gen platformou snaží navázat úzký kontakt s nezávislými vývojáři, jak již dříve prezentovalo. Další hlavní blok konference věnovala právě jim. Novou kapitolu otevřelo studiem Supergiant Games se svým novým titulem Transistor. Výčet her se zde nemilosrdně protahuje na celou plejádu všemožných (občas i nemožných) hříček: Don't Starve, Mercenary Kings, Secret Panchos, Outlast (velmi nadějný horor, čtěte novinku), New and Tasty, Galak-Z a Octodad.

SONY-E3-2013-Press-05

Od indie se společnost obrátila o 180° a ukázala trailer na Final Fantasy versus XIII, které se přejmenovalo na Final Fantasy XV. Už tak dynamickou akci střídá ještě dynamičtější. Dílo disponuje obrovským herním světem, který se hýbe v reálném čase. Následovala krásná herní ukázka z Assassin's Creed IV, který hráčům poodkryl své kouzlo. Bohužel se dostavily technické potíže, které zbržďovaly plynulý chod gameplaye.

Tahoun Watch Dogs opět na scéně

Kde Assassin's Creed zklame, tam Watch Dogs zachrání. Ubisoft uvolnil již dříve viděný trailer, SONY však zlákalo diváky na dosud nezhlédnuté video ingame záběrů. Projížďka autem po městě, návštěva IT úkrytu a pozorování pachatelů skrze služební kamery. Velmi krásný snímek zakonči hlavní hrdina blackoutem celého města.

SONY-E3-2013-Press-13

Následuje oznámení The Elder Scrolls Online pro PS4 a hned v závěsu poodhalení další nové značky z postapokalyptického světa. Legendární Mad Max se objeví ve videoherní adaptaci. No a tím končí výčet titulů. Teď již určitě přijdou tradiční „kecy“ o strategiích firmy a podobně. Nebo ne?

Tah, který rozdrtil konkurenci na maděru

Napětí už v sále opadlo, protože už nikdo nečekal v nic překvapivého. Před velkoplošnými obrazovkami se objevil Jack Tretton. PlayStation 4 bude podporovat bazarové hry!" Diváci nejdříve oněmí. Netuší, zda slyšeli skutečně to, co Jack řekl. Pak se rozhostí hutná vřava a mohutný hukot na znamení díku.

Prodávat zakoupené hry, půjčovat je a nebo si je navždy nechat – tak zní strategie SONY. Největší meisterstück, který mohla firma udělat. S takovouto konkurencí se Microsoft jen těžce vypořádá. Dalším hřebíčkem do rakve se stává absence nutnosti stálého připojení k síti. Bravo! Za pět dolarů měsíčně si hráč bude moci pořídit PS Plus účet, který zpřístupní spoustu výhod uživatelům. A co to všechno dodělalo? Cena konzole! PlayStation 4 se bude prodávat za $399.

SONY-E3-2013-Press-12

Na závěr se spustí snímky z aktuální verze hry Destiny. Bungie se vždy umělo vypořádat s FPS. Jejich další hra pravděpodobně podědí kus Halo a to právě ve smyslu skvělé hratelnosti a atmosféry. Dílo se vyznačuje skvostnou grafikou.

Microsoft sice zářil nabídkou titulů, ale nabídkou hráčům přívětivých služeb dost strádal. Zde SONY přebilo svého konkurenta ve všech ohledech. PlayStation 4 disponuje naprosto rozdílnou filozofií než Xbox One – tou dobrou filozofií. Po slabším EA a Ubisoftu konference SONY představovala velmi příjemné osvěžení. Naprosto nečekaný zvrat situace rozhodně hovořil k prospěchu firmy. Touto prezentací si zverbovali mnoho hráčů do svých řad.

Zdroje: 

Michal Klacik

V roce 2010 začínal jako redaktor RecenzeHer.eu, od dubna 2012 působil na pozici editora serveru inGamer.cz. Počátkem roku 2014 se redakce i část obsahu inGameru přesunula pod CDR.cz. Tam nyní zastává pozici redaktora pro herní i IT rubriku.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku [E3 2013] REPORTÁŽ - SONY se na konferenci předvedlo v tom nejjasnějším světle

Žádné komentáře.