CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Elektromobilem do Chorvatska: Jak si nejlépe naplánovat cestu?

No jet do Chorvatska elektromobilem může napadnout jen blázna. 1. musím hledat nabíjecí stanice, 2. musím na nich dlouho čekat na nabití. Elektromobil je vhodný prozatím jen na kratší vzdálenosti s tím, že to pak na noc šoupnu do garáže na nabíječku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jezdit jakým-koli autem do Chorvatska je blbost, když např. all-inclusive v Egyptě vyjde na míň. A Chorvati se poslední dobou hodně snaží turisty nasrat a vytahat z nich poslední peníz :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zazitok s jednym BEV.
A chodte s tym do Chorvatska :)
https://moje.auto.cz/Zetti/bezetko.html

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechceš EV od nikoho jinýho než Tesla. Všechny "starý" automobilky jsou na EV nasraní, že jim je ekoteroristi nutěj a že jim ničí byznys. EV sice vypadá jako auto z venku, ale vevnitř není moc věcí, který by byly stejný. Potřebuješ úplně jiný experty, hlavně na SW a silnoproud a kde je najednou sehnat. A potřebuješ všechny ty starý a nepotřebný experty postupně vyhodit, ale to se zase nelíbí odborům. Takže jediná firma, co takový problémy nemá je Tesla (a možná do budoucna Rivian, pokud přežije a dokáže vyrábět auta se ziskem). Taky to je jediná firmy, co EV řeší bez přestávky už 20 let (založena 1.7.2003).

Mám nejlevnější model 3 od Tesly už půl roku a jsem spokojenej. Sice má svý mouchy a chvíli mi trvalo, než jsem si zvyknul na úplně jinej model myšlení, ale nakonec jsem za tu dobu použil starýho Forda Focuse jen 2x (odvést bordel do sběrnýho dvora). Ale je pravda, že na trasy delší než 300-400 km to moc není. Naštěstí tak daleko jezdit nemusím :) Na popojíždění po městě úplně ideální. Nabíjím 1x za 14 dní (pokud nejedeme někam dál na výlet).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jediny elektromobil, kterym se da bez problemu do Chorvatska jet, je vlak. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jezdí vůbec do Chorvatska vlak, na který lze naložit elektromobil a potom se s ním dá jezdit po Chorvatsku na výlety?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by takovou kokotinu někdo vůbec dělal? Si můžeš ten křáp půjčit v Chorvatsku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to netušim, elektromobil nemám, ale zase bych si řekl, že když už si ho někdo pořídí, že by v něm chtěl jezdit. A když je jízda na střední a delší vzdálenosti, pokud to nemá být několika měsíční expedice po vyspělé části světa s dostatkem zásuvek, nemožná, tak by možnost byla si to auto nechat ekologicky vlakem někam dovést a jezdit tam. Protože jestli by ho tam měl vést kamión na naftu, tak je to úplně zabitý. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ uviaznete na hodiny v kolóne, tak doporučujem mať elektrocentrálu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Elektroauto není ropák. Pokud si rozmazlený řidič nepustí klimu a randál z repráků na plný pecky, nic nežere když stojí v koloně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud si rozmazlený řidič nepustí klimu"

Pokiaľ cestuješ s rodinou a v zadu sedia dve malé decká, vysvetli im že to tvoje super truper ekologické predražené auto síce klímu má ale použiť ju nemôžeš aj keď je vonku 35 stupňov...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, pokud se řidič dostane do kolony v ČR jednom ze 4 dnů nad 35°C v roce a zrovna má na potvoru vzadu na sedačce dvě malé děti, tak holt zapne na 3h klimu na 24°C. Vezme mu to 8% baterie a 30km dojezdu (64 kWh akumulátor spotřeba klimatizace 2,5kWh). Je jasné, že okénkama větrat nebude. Teda pokud nechce děcka trochu přidusit spalinama z ropáků, aby z nudy tolik nezlobila.

"super truper ekologické predražené auto" no hádal bych jestli je ekologické, ale ekonomické to předražené auto je. Alespoň v létě, když jsou šílené přebytky z FTV. ;) Ale i vlastně v zimě. V noci jsou ceny spotového trhu často za 20% ceny. Např. dnes v noci bylo dobíjení ze sítě skoro zdarma a elektřina z FTV se může použít na ohřev bazénu. https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe-trhy/elektrina/denni-trh?date=2023-0...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napsat, že se elektromobilem cestuje "ekologicky" dnes může skutečně jen člověk neznalý, zamrznutý někde před třemi lety, kdy ještě neřešili ekologický dopad výroby dílů elektromobilu a dopad energetického mixu v dané zemi (je značný rozdíl mezi plynovou a uhelnou elektrárnou). Nikdo neřešil ekologický dopad rychlonabíječek. Ano, svezete se "moderně", budete každou chvíli stát a když dojedete kolonu, tak se z ní v lepším případě vyhrabete ve stavu před infarktem, v horším případě Vás spasí Dieselový agregát s dvojí konverzí a nízkou účinností. Užijte si "zelenou a moderní" jízdu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za přínosný článek - tekže když chcete jet k moři prvně do kostela zapálit svíčku (i tam jde potkat nové známé) naplánovat trasu a doufat že vám plány nezhatí např. nefunkční (obsazená) nabíječka na trase, případně kolona a i tam nakonec můžete potkat nové kamarády

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zvyklej v ČR natankovat a pak až při cestě zpátky ve Splitu. Baterkošrot si můžou strčit do (_!_)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.