CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Elon Musk představil mozkový implantát. Opice jím ovládaly počítač pouhou myslí

Škoda že sa toho nedožil Stephen Hawking, určite by bol nadšený.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No koukal jsem na tu skoro 2h prezentaci na youtube a je to síla. Zase jednou Elon dělá něco, co oficiálně není možný a dělá to ukrutně rychle :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže po prohlédnutí asi 3 videí je závěr následující.
1. udělali něco co už zkusil někdo před nimi, jen použili větší počet elektrod. (a musk k tomu udělal extra marketing, což je něco co skutečně umí)
2. prostě napíchali tenoučké elektrody skrz lebku do mozku (fakt je to bezpečné?)
3. tvrdí že jim to fungovalo na opicích ale nikde nevidím důkaz třeba video s nějakou tou opicí jak ovládá počítač...
4. zajímalo by mně spíš kteří vědci za tím stojí (abych si mohl přečíst nějaké jejich publikace a zjistit co přesně vlastně dokáží), protože Musk je tu pouze ten co dělá reklamu a tahá paníze ze sponzorů (navrh někdy někde skutečně něco on sám?)..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta aktuální přednáška byla prej zaměřená hlavně na nábor nových pracovníků. Použitelné výrobky nejspíš až příští rok...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to Elon, ze jo, tam pokud se udava nejaky termin, tak bude dvakrat prekroceny. Nekdo Jobse v oboru "vizionarstvi" nahradit musel. Ovladani pocitace myslenkama je tu uz dlouho, deset nebo dvacet let zpatky se prodavala celenka s elktrodama, clovek si to nasadil na hlavu a pak ovladal nejakou jednoduchou vec, treba prulet tunelem (aby lod nenarazila do zdi). Bylo to myslim neco na podporu koncentrace ci co.

Jinak elektrody v mozku maji takovou hromadu potencialnich problemu, ze nez se to uvede do praxe, budou i zde pritomne damy mit fousy... Pobavila mne zminka o tom, ze cilem je to udelat bez prilisneho poskozeni mozku... Mozek je zhusta vicemene jedina vec, ktera kvadruplegikum apod. vicemene funguje a hadam, ze budou pomerne haklivi na jeji poskozeni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prča bude, až se zjistí, že to funguje i opačným směrem :-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nebudu s chipem fyzicky svázán a vystačí si s neinvazivním monitoringem skrz lebku .... Ale to asi není prvořadý cíl že ....
Zrovna u mozku , kde jeho funkci spíš odhadujeme , než známe bych byl se zaváděním elektrod opatrný ( tkáň je vždy poškozena a i když je mozek tvárný a přizpůsobivý , nic jiného než pomoc quadruplegikům bych zatím od technologie nečekal ).
Kdyby oznámil funkční možnost opravy neurologických poškození míchy byl bych raději .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.