CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k ESA odmítá podporu opuštěných online her. Bojí se konkurence pro současné tituly

Na to se dá kontrovat s tím, že ti co to budou provozovat budou povinni část zisku odvádět autorům (pokud o to budou stát). Pokud jde o to, že by to mohlo odtáhnout část zákazníků tak to už je vrchol nesmyslnosti. Vždyť každý konkurenční titul odtáhne část zákazníků, to by jako chtěli zakázat konkurenci? Navíc pokud je starý titul tak dobrý , že si najde hráče i dnes, tak to alespoň donutí vydavatele a vývojáře vydávat tituly lepší, aby se uživili, což je plus pro celou herní komunitu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak u abandonware neni uplne jasny kdo je autor, autor jako programator - vyvojar nebo herni studio, ktere vyvojare zamestnavalo a ktere uz treba ani neexistuje nebo vydavatel, ktery to vydal a take uz nemusi existovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdo je autor i vydavatel, je napsané v credits, takže autora/původního vydavatele známe. Ale nevíme, kdo aktuálně vlastní vydavatelská práva, případně jestli vůbec někdo existuje, pokud původní studio/vydavatele nekoupil někdo jiný. Proto je to legální problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V single playeru je to take konkurence. Ale osobne bych to nevidel tak, ze nekdo prejde na hrani 20 let starych her kvuli tomu, ze jsou free. Zbytecne obavy.

Jinak, pokud vidi autori her sve vytvory jako umeni a jako soucastne nejakeho kulturniho dedictvi, tak by meli umoznit jejich archivaci treba tim, ze budou stare tituly DRM-free. Ono se jim do toho, aby ty hry byla umelecka dila nebude chtit i z dalsich duvodu jako treba u spisovatele, kdyz tam automaticky podle zakona je ta kniha umeni a zaslouzi si archivaci, tak z toho vyplyvaji i povinnosti vydavatele treba zpristupnit jeden vytisk knihy archivu, atp.

Jinak v CR to nevidim realne, i v archivnictvi je bordel, treba v knihach docela velkej. Nema cenu se uplne rozepisovat, to by bylo tak na serii clanku a ne do diskuze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Asociace zábavního softwaru"

A já už myslel, že to je úplně jiná ESA. Vzhledem k tomu, že tu občas vyjde i něco o kosmonautice, mě to nejdřív docela zarazilo. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

taktiez som si myslel, ze to bude nieco o kerbal space program, ked je ESA a hry v nazve ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak v tomto mam jasno, ziadny zdrap papiera na ktory pada prach niekde v sufliku by nemal branit uchovaniu kulturneho dedicstva, viz System Shock ktory tam trcal skoro jeden a pol dekady.

velmi by som bol za nieco na sposob "pokial sa o dielo nestaras, tu mas rocny timeout, po expiraci stracas prava, vdaka a maj sa".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ikdyz se kniha neprodava, tak prava se ztrati az 50 let po smrti autora. Do te doby muze byt uchovana jen v knihovne. Pokud se mezitim rozpadne, tak osud.

Neni duvod, aby to se softwarem bylo jinak.Ovsem stat momentalne software (hry) jako kulturni dedictvi nebere, takze neni povinnost to uchovavat.

Ale souhlas, ze ten expiracni timeout je v mnoha pripadech prilis dlouhy. ono pokud to autor udela ve 20 letech a dozije se 90tky, tak to mas nejakych 120 let jen to fikne. To je prilis a obohacuji se na tom leda autorsko-pravni organizace.

Bylo by dobre, kdyby to bylo treba "jen" 50 let po napsani a prvnim vydani (knihy, hry).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kniha nieje prilis dobra analogia, pretoze ju nieje treba udrziavat, pokial vies jazyk (a nedojde k jej fyzickemu zniceniu) tak bude 100% pouzitelna aj o storocie. software o ktory sa nikto nestara ale moze byt nepouzitelny uz o niekolko rokov, niekedy staci jedna nova verzia operacneho systemu a je koniec, preto by sa k tomu malo pristupovat inak - ako som spomenul, nieco v zmysle nestaras sa tak to prechadza do volnej domeny. pripadne aspon absolutna nepostihnutelnost (autorov) uprav ktore umoznuju neupdatovany sw znovu provozovat/pouzivat.

ja viem, nieco take je sci-fi, ale clovek moze snivat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bojí se oprávněně viz kauza lootboxy. Musíme si přiznat, že nové online hry jsou mnohdy jen odvarem toho co vydavatel slíbí.
Myslím, že fér by bylo uložit povinnost provozovat oficiální herní servery tak dlouho pokud chtějí participovat na zisku z titulu. Pokud vydavatel hru dobrovolně umrtví i s hromadou fanoušků, neměl by se logicky dožadovat ušlého zisku.
Ono taky provozovat servery bez podpory není žádný med...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naprosty souhlas, zisku ze hry se vydavatel vzdal v te chvili, kdy vypnul oficialni servery.

Ovsem problematiku zpristupneni serveroveho kodu chapu, jsou tam ruzne ochrany a techniky, ktere se klidne mohou pouzivat i v novejsich titulech. To je jiste problem.

A;e aspon serverovoe binarky by uvolnit meli, aby server mohl provozovovat kdokoli, kdo ty naklady nest chce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

citace:"Dále namítá, že by existence starších onlinovek na trhu vedla ke snížení prodejnosti těch nových."

reakce:
No tak v tom případě je na těch novinkách něco špatně, když jsou jim konkurencí staré hry... Vyznívá to jako obhajoba nových šmejdů před starou kvalitou ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Malý plus za ilustrační obrázek s ošahaným a asfaltem pokrytým kombem C64-II + C1541-II (měl jsem kdysi, nojo, už je to 30 let, obojí, jen v o dost lepším stavu) :-)

Jinak zářný příklad je Battlefield. Pro BF2 byl server zdarma ke stažení - už není (kdo nezaarchivoval, má smůlu). Od BadCompany2 už smolík, zahrát si MP dnes už nemůžete, pokud vydavatel usoudí, že "stačilo." A není to náhodou, že Dice (autoři BF) patří pod EA, jedny z největších škůdců hraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten počítač na obrázku je Commodor C64 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.