CDR.cz - Vybráno z IT

EU bude bránit své technologické dodavatelské řetězce před špionáží ze zahraničí

Zdroj: Shutterstock

EU tento týden zveřejnila návrh strategie, která by měla zavést kontrolu vývozu kritických technologií a chránit se proti rizikům způsobeným narušením dodavatelských řetězců, ať už se jedná o průmyslovou špionáž, energetickou bezpečnost nebo útoky na infrastrukturu.

Strategie je široce vnímána jako reakce na potenciální hrozby ze strany Číny, i když ji nikdo nevyhlašuje explicitně. Poznámky komisařky EU pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové však uvádějí, že Čína představuje hrozbu pro technologickou bezpečnost a duševní vlastnictví Evropy.

„Navrhujeme tuto strategii tak, aby byla nezávislá na zemi,“ řekla Vestagerová na tiskové konferenci v Bruselu v úterý. „To ale neznamená, že nebudeme používat geopolitický filtr při hodnocení rizik. Nemůžeme zacházet s dodavatelskou závislostí na systémovém rivalovi stejně jako na spojenci.“

Návrh strategie zdůrazňuje čtyři hlavní kategorie rizik: dodavatelské řetězce, kritickou infrastrukturu, technologickou bezpečnost a hospodářský nátlak. Rizika dodavatelských řetězců, která zahrnují energetickou bezpečnost, se týkají převážně rizika nárůstu cen a nedostupnosti kritických komponent. Do infrastruktury zase spadají podmořské kabely, ropovody, plynovody a podobné ekonomické ukazatele.

Technologická bezpečnost zahrnuje udržení obzvláště pokročilých technologií mimo dosah nesprávných rukou, konkrétně se zmiňuje kvantové počítání, pokročilé polovodiče a umělá inteligence. Nakonec hospodářský nátlak se zabývá možností vnějších států vynutit si změny politiky na základě závislosti členského státu na nich.

Zdroj: Shutterstock

Pro řešení těchto rizik se strategie zaměřuje na podporu evropské konkurenceschopnosti, ochranu hospodářské bezpečnosti a partnerství s vnějšími zeměmi. Oznámení následuje po podobném oznámení souvisejícím s 5G sítěmi. Projev přednesený minulý týden Thierry Bretonem, komisařem pro vnitřní trh Evropské komise, nastínil přísná omezení používání zařízení od „dodavatelů s vysokým rizikem“ v jádrových a rádiových přístupových uzlech, přičemž konkrétně jmenoval Huawei a ZTE.

„Komise bude uplatňovat zásady nástroje 5G na své vlastní nákupy telekomunikačních služeb, aby se vyhnula vystavení Huawei a ZTE,“ řekl Breton. „Nemůžeme si dovolit udržovat kritické závislosti, které by se mohly stát ‚zbraní‘ proti našim zájmům.“

Diskuse ke článku EU bude bránit své technologické dodavatelské řetězce před špionáží ze zahraničí

Žádné komentáře.