CDR.cz - Vybráno z IT

Evropská komise uložila pokuty za geoblokaci klíčů na Steamu

Evropská komise z vlastního šetření přišla na porušení pravidel hospodářské soutěže, kterého se měly dopustit jsou Valve a pět herních vydavatelů.

Zjištění z tříletého šetření EK zní, že výše zmiňované společnosti znevýhodnily hráče EU geoblokací, tedy regionálním zámkem znemožnující hrát hru ve vybraných zemích. To je však v rámci Evropské unie zakázané.

Evropská komise tak pokutovala vydavatele her (Bandai Namco, Capcom, Focus Home Interactive, Koch Media a ZeniMax) za porušení antitrustového zákona (americký termín označující zákony používané k ochraně firem před používáním nesoutěžních praktik. Celková suma pokuty kterou musí společně zaplatit zní 203,5 milionu korun.

U pěti vydavatelů (Bandai Namco, Capcom, Focus Home Interactive, Koch Media a ZeniMax) byly pokuty sníženy o 10 až 15 % za spolupráci při vyšetřování Komise. Společnost Valve se rozhodla nespolupracovat a dostala pokutu v plné výši 1,6 milionu EUR (v přepočtu asi 42 milionů korun).

Viceprezidentka Evropské komise Margrethe Vestager podala vysvětlení:
"Evropský videoherní průmysl vzkvétá a má nyní hodnotu přes 17 miliard eur. Dnešní sankce proti geoblokačním praktikám společnosti Valve a dalších pěti vydavatelů PC her poslouží jako připomenutí, že podle zákona o hospodářské soutěži Evropské unie je společnostem zakázáno smluvně zamezovat přeshraničnímu prodeji."

Valve odmítlo připustit porušení zákona a nesouhlasí se závěrem komise a pokutou. Dále tvrdí, že by neměl být odpovědným za vydavatele, kteří používají geoblokaci, protože přímo neprodávají klíče Steam. Společnost Valve se proti pokutě odvolala.

Zdroje: 

Jiří "Sirik" Vlach

Redaktor CDR/DIIT. Když nepíšu sem, natáčím na Youtube kanál, zmíněn níže a když ani tam nejsem, tak buď prokrastinuju, nebo se o někoho starám. ;)

Mafia pod lupou TV | Youtube

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Evropská komise uložila pokuty za geoblokaci klíčů na Steamu

Žádné komentáře.