CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Evropská unie od března zakáže prodej 4K a 8K televizorů s vyšší spotřebou

To je neuvěřitelný, co všechno ti budižkničemové chtějí regulovat.
Co je někomu proboha do toho, jakou já si koupím televizi?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U vysavačů i žárovek to bylo naopak velmi přínosné. A jak lidi nadávali.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jiste, oboje se prinosne prejmenovalo. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele úsporky si snad dal každej mimo vašíka Klause protože se prostě vyplatí a vysavače najednou sajou i bez nesmyslných motorů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Těmi úsporkami bych si nebyl tak úplně jistý. Vono to sice šetří, ale zase to nahovno svítí, takže jich tam musí být víc. Co rtuti se dostalo na různá místa, když se tyhle eko sračky vyhazovaly. Teď jsou LEDky, které už svítí poměrně dobře, ale musí mít wattáž prakticky na úrovni někdejších úsporek, takže zase topí, odchází a co ušetříte na elektrice, to vrazíte do stálého nákupu nových a nových LED svítítek. Takže žárovky, co dřív vydržely desítky let, už prostě nejsou a nebudou.

Jako uznávám, že dnes se dá se solidně svítícím zařízením ušetřit na elektrice, ale o to větší raketu stojí to zařízení (reálná úspora na penězích je přinejmenším sporná, i když v současné době to asi bude lepší), člověk ale musí sakra dobře vybírat a to lidi běžně nedělaj, s trochou nadsázky kupujou LEDky za pár kaček v akci a pak se diví, že to za pár dní odejde a jdou koupit další, úspora na penězích se tak fakticky moc nekoná. A upřímně: ani mě nebaví koupit si LED žárovku se zárukou 5 let a skladovat účtenky, pamatovat si, která je ke které žárovce a chodit to reklamovat, to taky stojí čas i peníze. A že se to reklamuje, o tom žádná. Spoléhá se na to, že to lidi dělat nebudou, tu kvalitu, která opravdu vydrží, dneska člověk hledá jak jehlu v kupce sena.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak žárovky v žádném případě nevydržely desítky let. To byste musel mít žárovku tak z padesátých let. Doporučuji se podívat na dokument lightbulb conspiracy jak byla uměle snižována jejich životnost kartelem výrobců. Ono je lepší počítat místo doměnek. Vyplatilo se to i před zdražením pokud člověk nekupoval phillipsy. Btw kvalitní ledky s chladičem z aliexpressu mi už jedou šestý rok a ani jedna neodešla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já například tedy reklamuju a dokonce jim nosím i krabičku - je pravda, že to zabírá místo, ale v každé krabičce mám strčenou účtenku a napsáno ve kterém světle je použita.
Co mi vadí, že obyč žárovky se strašně špatně shání :( vadí mi, že se to muselo tlačit na sílu, ikdyž právě led zdroje považuji za výborné řešení, které by trh ovládlo i bez donucení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se ti uplne nepovedlo. Vysavace s nizkym vykonem museji obchcavat vykon, ktery nemaji tim, ze se vymysleji ruzne 'fantaskne' tvarovane trubice a hlavice, aby to ubec salo. Pak dochazi k takovym jevum, jako ze treba starsi lide maji problem se slauchem hybat, protoze se jim to tou prisavnou silou "lepi" na koberec. Osobne si myslim, ze vetsi debilita jako s vysavacema, ktere si clovek zapne na "15minut" vymyslet snad ani nedala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EU je totatlita. co ine ste cakal ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zarovky a poradny vysavace jsou taky "zakazany", n'est-ce pas? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, no. To holt takový... Jo, pokrok se tomu říká. Žárovky mám už jenom ve sklepě, jsou tam asi 50 let a svítí tak dohromady 1 hodinu týdně. Všude jinde mám LED, které spotřebují za týden asi tolik energie, kolik ta žárovky ve sklepě za tu jednu hodinu týdně (asi bych měl ty žárovky už konečně vyměnit všechny).
Vysavač, co máme nedávno nový vysává stejně, ne-li lépe, než ten starý, ale spotřebu má skoro poloviční. Nemluvě o hlučnosti.
Kdo potřebuje brutální vysávací sílu, tak od toho jsou hlučné a žravé dílenské vysavače. Stejně jako jsou dostupné klasické žárovky právě do dílen (aby si jeden nevrazil prsty do roztočeného soustruhu, zdánlivě zastaveného pod světlem z úsporky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozumná LEDka nebliká, není důvod, proč by nemohla být v dílně. Vyberte si slušného výrobce, který garantuje spektrum a vyhlazení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, jenže pak přijde v realitě Pepa z Horní Dolní, který na tom soustruhu pracuje, do obchodu, a chce žárovku. Vezme nejlevnější noname LEDku, protože v tom nevidí rozdíl a nechce utrácet desítky korun navíc. Spektrum a vyhlazení mu nic neříká, je to obyčejný člověk, který je šikovný spíš na manuální práci, a večery netráví samoučením se o vlastnostech LED světelných zdrojů. Vítej ve skutečném světě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to je jako lidská tupost problém světa nebo osobní problém těch tupců?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne nejsou. žárovku si můžete koupit jako zdroj tepla, a u vysavačů konečně někdo přestal řešit sprostý výkon motoru a začala ho zajímat účinnost a těsnost. Můj 200watt Dyson vysává mnohem lépe než můj starý 1600watt panasonic. A pokud chcete vysavač s vysokým výkonem tak ho bez problémů koupíte pod názvem průmyslový. Teď jsem zrovna jeden 1200watt pořizoval na chatu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžete porovnávat starý opotřebovaný vysavač s novým

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ta nová grafická karta 4090 tam je spotřeba ok? :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno, ale len pokiaľ si ju prepnete do 1080p rozlíšenia. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

4090 má naopak zatím nejlepší fps na watt na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při spoustě zbytečných fps nad 30. Už aby to unie zkrouhla. Povinný fps lock na 30fps. To by bylo ušetřených kWh. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ježíšku na křížku, jak někdo může takhle špatně opsat text a vytvořit neskutečný blábol.... to je děsivé

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen taková technická - to ta TV bude (předpokládám dle textu) zobrazovat uprostřed obrazovky výřez o rozlišení FHD s local dimming podsvícením ? Navíc by asi při takovéto "vyfikundaci" musela mít nějak rozdělený panel na to FHD aby zbylé pixely nebyly pod proudem. Jinak mi tedy to FHD rozlišení nedává smysl, protože pokud zobrazím FHD na 8K panelu na celé ploše, tak budu fyzicky nucen používat kompletní rozlišení a spotřeba nijak moc neklesne.

Prosím tedy autora o nějaké bližší vysvětlení jak tato fíčura bude fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Checht, vy chcete vysvětlení po Čihákovi? Tak to mě teda dostalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jistě, pokud se rozplývá nad tím, jak jednoduché je řešení tak očekávám nějakou investigativnost :-)
Řešení které je popsáno bych si dovedl představit u oled nebo plazmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen odhad a možná to chápu úplně špatně. Myslím, že právě při tom FHD rozlišení by bylo víc pixelů pod proudem současně a tím se sníží propustnost pro podsvětlení. To by platilo, pokud LCD funguje stejně jako CRT, tzn. svítí v jednom okamžiku jeden pixel. A tím kompletním přepracováním mohli myslet, že by svítilo více pixelů současně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Letmý pohled na čechkompjůtr u jedné skladové 8k TV Šamšula říká tohle:
- Spotřeba (kWh/1000h): 326
- Spotřeba při HDR (kWh/1000h): 565
Čili vono to docela jako i ŽERE. No bodejť, má to přes 2 metry a přes 33 miliónů bodů. To vše, aby na tom našinec honil YT dema v 8k (omrzí rychle), 4k ripy či Netflix (je ve 4k? nevím), nebo do 1080 upscalovaný Betacamy na ČT3 či Ordinaci dvě woe.

Fakt potřebujeme tohle ve chvíli, kdy výroba nemála elektřiny v EU jede z Turowskýho uhlí, nebo ruskýho plynu koupenýho od čínskejch překupníků či americkejch wallstreeťáků, protože vymaštěnci v Reichu odstavují jádro? Nestačila by nám metrová TV s 1080 do 100W spotřeby?

Odpovím si sám: stačila. Jsme zpovykaný zápaďáci, co si myslí, že mají automaticky nárok na vše, co lze vyrobit a dovézt do EU. Jasně, máme, můžeme tuhle planetu prožrat. Na jednu stranu si hrát na ekologii tam, kde nás to nic nestojí, na druhou stranu držkovat, jakmile nám někdo sáhne na vymaštěnou televizní / plejstejšnovou zábavu. Já bych všechny ty počítače a internety zakázal. A osm-ká-tývý s nima!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo my v EU se budeme hrát na ekologii a zbytek světa na to kašle tak to je opravdu super a naší planetě to pomůže.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, zjisti si neco o EU green deal. Budou ti lizt oci z dulku. Nejvtipnejsi na tom je, ze EU se podili na co2 stope cca 8%. Cina napr. 30%. Cina na to sere. EU se navzajem pozabiji zelenyma lopatkama. A to rikam jako nekdo, kdo byl dlouholetym volicem zelenych, podporuje ruzne eko neziskovky a je myslence ekologie a ochrany prirody velmi naklonen. Nicmene EU debilita nezna hranic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak a jsme tam kde jsme byli před 89 jen ten diktát co můžeme a co ne jde odjinud.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen to co muzeme, ale i to co musime..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Úsporné osvětlení, elektrická auta, úsporné televize...co přijde příště? Nebudu si moct na své zahradě ani zapálit gril, dát si tam dekorační osvětlení a pak si ani uprdnout? Na druhou stranu možná dobře, že tlačí až tak moc na pilu- lidi se naštvou o to víc a myslím, že EU už nebude mít dlouhé trvání, nebo minimálně ne s takovouto ideologií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte někdo, zda se to týká i monitorů pro PC? Valná většina monitorů, které za něco stoji (4K, 5K), jsou ve třídě G jak v SDR tak i HDR. Myslím že jsem našel 2 které mají v SDR F, ale v HDR G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.