CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k F-35 opět v problémech. Vznikne jiná náhrada za F-16?

Dobrý článek a přehled. Jsem zvědav jak to nakonec s F35 dopadne, možná že to bude drahá hračka pro občasné mise a hlavní práci převezme něco praktičtějšího tj. kombinace těch letounů F15EX a navrhovaných F16XL/F36.
Britové by možná nakonec udělali líp, kdyby namísto spoléhaní ze 100% na F35 si vyvinuli nástupce Harrierů na úrovni dnešní doby a technologií - kdyby se to povedlo, tak určitě by byl i velký zájem ze zahraničí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Američané vidí neradi, když jejich vazalové vyvíjejí svoje technologie - lepší je kupovat vše z USA.
„Evropská unie chce vyvíjet vlastní superzbraně. Pentagon hrozí odvetou za jedovaté pilulky"

Kanaďané by s Avro Canada CF-105 Arrow mohli vyprávět.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je asi pravda, tak na to se dá říct jediné, je potřeba nebát se a nekrást !

A hlavně nebýt vazaly, ani přes Atlantik, ani na Východ do Asie... nejhorší je ta nejistota, kterou stranu si vybrat.

Ukrajinci by mohli vyprávět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ukrajinci byli naivní jako my v 1989 a ne chytří jako Čína v 1978. Nejde spojit vyspělý (nebo minimálně s hodně dobrým poměrem cena/výkon) zbrojní průmysl a zároveň směřování na západ/NATO. Jestli na západě něco kolektivně nesnáší a neodpouští, tak je to lepší konkurence z východu co jim vezme kšefty v rámci NATO. Ostatně to je hlavní důvod existence NATO po rozpadu SSSR.

Až z rodinného stříbra na Ukrajině zbyde maximálně tak výroba samopalů, tak pak možná přijde i členství v NATO a směřování na západ, ovšem pozice děveček pro všechno z východu se stejně dlouho nezbaví. To je pak otázka jestli nebylo lepší staré schéma - celkem vyspělý zbrojní průmysl napojený na Rusko a dobré plynové, ropné atd. vztahy s ním.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Staré schéma jim nebylo dovoleno - stejně jako nám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně ono by v případě Ukrajiny nefungovalo, ta země nemá co Rusku nabídnout. Akorát ten turistický rezort Krym a průmyslový-uhelný Donbas. O obojí už přišla tak nebo tak...

A co se týká Česka, je tomu o dost jinak, rozvinutý průmysl, který za Komára zásoboval Rusko, za což nám z velké části už nezaplatil. Jen těch letadel, aut, traktorů, tramvají nebo tanků, co jsme jim tam nalifrovali... Samozřejmě dodávali ropu a taky ž.rudu, ale kvůli těžkému průmyslu, pro zbraně, které šly zase do Ruska. A to nemluvím o krádeži uranu 50 - 60 let.

Jinými slovy, když se budem orientovat na Východ, tak se sice budou zezačátku hezky lísat, ale zase nás z pozice většího okradou... To je jediná konstanta. A už to začalo, prezident sem chce nasilu nacpat Sputnik, pak by chtěl Rosatom, to by bylo vazalství asi tak na dalších 30 let. A to se vyplatí !

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně poslední odstavec ukázal jaký seš mimoň. Násilím sem nacpat Sputnik nechce - očkování je dobrovolné. EU je neschopná, tak se holt hledají alternativy, sice pozdě, ale přece. Můj kolega na Covid zemřel, řekl bys jeho ženě a dítěti, že Sputnik je ruskej blivajz a má být ráda, že ho nedostal? Všichni ti rusofobové co od okamžiku, kdy bylo jasné, že EU nezajistí dostatek vakcín a i po tom pořád prudili kvůli Sputniku a Sinopharmu, jsou ubožáci a fanatici. Zjisti si, jaké země ho chtějí licenčně vyrábět. To jsme zase nad těma zmrdama rusákama vyzráli, co? Jen ten západ nás zase podrazil, nebo spíš z nás udělal dokonalé blbce.

K jaderkám. Jaderky máme od Ruska desetiletí a nikdy nás nevydírali. Oni narozdíl od USA nemíchají obchod a politiku. Rusko a Čína nemůžou za to, že západ zblbnul a je v tomto oboru v jasném úpadku. Nemůžou za to, že korejská vláda jádro oficiálně odstřelila. Anglie má JE od Číny, Finsko od Ruska, ale my musíme být za totálně vypatlané prozápadní blbečky až do konce světa.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

EU je tak neschopná, že má naočkováno 2-3x víc obyvatel (procentně) než Rusko. Stejně tak má procentně naočkováno víc než Čína, byť Čína tu vakcínu jede ve velkém, ale i tak výroba nestačí (ovšem na politicky užitečný export vždycky je). Rozdíl je jen v tom, že u nás se to považuje za mizerný výsledek, protože vidíme lepší v USA nebo Izraeli, zatímco Rusové jsou na tu svou mizérii zvyklí a hlavně oficiálně stejně nic říct nemůžou.
Kecy, že Rusové nemíchají do obchodu politiku, jsou fakt směšné. Každý to může vidět na ceně plynu pro Ukrajinu nebo na nynějším tlačení Sputniku bez schválení. Kdyby chtěli skutečně obchod, tak to mohli EMA předkládat průběžně jako ostatní firmy a nyní mohli prodávat ve velkém. To ale není cílem, navíc toho ani tolik nedokáží vyrobit, tak to používají k rozdělování Evropy. A Zeman je jedním z užitečných idiotů. Velmi dobře tohle ve svém úvodníku nedávno popsal Neff: https://neviditelnypes.lidovky.cz/cirkus/vakcina-a-jaderka.A210330_20525...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Opět dětsky pitomá demagogie. Úplně ty Číňany a Rusy lituju jak jsou na tom teďka blbě a my skvěle díky EU.:)))))). To snad nemůžeš myslet vážně...Proč by mě mělo zajímat kolik populace mají proočkováno? To je jejich problém a nebo taky ne, pokud jich tolik neumírá a žijou narozdíl od nás už normálně.

Cena plynu přes Ukrajinu byla ovlivněna špatnými vztahy s Ukrajinou. Proto se staví NS2, aby do toho nekecal a neprudil nikdo třetí. Američané chtějí EU dodávat svůj dražší plyn, tak politikaří a argumentují jako lháři - SSSR dodával západu plyn i v době studené války. Houby energetická bezpečnost, chtěj nás jenom podojit.
Astra má už tolik afér, že je mně úplně jedno, že Sputnik narozdíl od ní nemá razítko. BTW EMA se v minulosti při schvalování léků x krát mýlila. Poslední půlrok je krize, lidé umírají a ty argumentuješ razítkama a Neffem. Neff je tvůj bůh? Můj ne a ani jemu Sputnik nevnucuju. Jakou že má kvalifikaci? Němci a Italové (možná někdo další) chtějí Sputnik licenčně vyrábět, takový je to nepoužitelný sajrajt:). Jediný kdo rozděluje Evropu je USA, protože je to pro ně ziskové.

A ještě jednou speciálně pro tebe: NIKDO TI SPUTNIK NEVNUCUJE!!! Vyber si co chceš a ostatním tu možnost volby taky prosím nech. Děkuji.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Manipulativně pitomou demagogii předvádíte sám: "ceně plynu pro Ukrajin" vs. "Cena plynu přes Ukrajinu", jsou dva různé významy. Chápete? Nebo prostě nerozumíte psanému textu a politování hodně ho neudržíte.
Na propagaci afér AZ makají Rusové už od podzimu. Viz https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zmeni-vas-v-opice-rusko-se-snazi-zdis...
Je normání se dozvědět o vedlejších účincích a závažných vedlejších účincích, příhodách při testování, etc., které jsou součástí reportování při testování nebo reportování po naočkování.
Rozdíl je v tom, že u Sputniku V se o závažných vedlejších účincích nedozvíte vůbec nic. Přitom statisticky se musí výskyt krevních sraženin blížit průměrné úrovni výskytu v běžné populaci, tak jak se to lze dozvědět u ostatních sledovaných schválených vakcín. Ale u Sputniku V naprosto NIC.
Slováci navíc zjistili, že těch neslavně tajně dodaných 200.000 dávek má jiné složení než bylo publikováno v The Lancet s 95% účiností. Takže požadavek na schválení EMA, v jehož rámci je i posuzování čistoty a stability kvality výroby, je naprosto na místě.
Pokud jde o licenční výrobu v EU, pak se jedná o smlouvy Ruského fondu přímých investic se soukromými výrobci, kteří nemají nic společného s jmenovanými státy a v Německu se dokonce jedná o závod ruské společnosti.
Ale souhlasím s tím, že pokud někdo má zájem být naočkován vakcínou Sputnik V, pak by měl mít možnost se naočkovat, třeba na své riziko, na revers a ev. za své (neschválené lékové přípravky pojišťovny neproplácí) .
No, jestli nákup 200.000 dávek taky povede k odstoupení Slováka z postu premiéra i u nás, pak jsem i pro státní nákup do ČR. Hrňte to sem! Včera bylo pozdě!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On rozumí moc dobře, demagogie je základem jeho příspěvků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, lísej se ke svému páníčkovi, když sám za sebe dokážeš akorát prd.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty jen věříš ruským žvástům a když ti někdo odporuje a tobě se nedostávají argumenty, začneš útočit na osobu. Přesně podle příručky pro ruské trolly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je v tom, že u nás už umřelo hodně lidí a je tudíž určitě lepší možností očkování Sputnikem. Rusové se o diskreditaci Astry nemusí moc snažit, stačí co už se napsalo a jak se pořád mění stanovisko. Každá vakcína je potencionálně nebezpečná, ale pokud máš hodně úmrtí, tak je každá lepší než žádná.

Cena plynu přímo pro Ukrajinu mě holt nenapadla, protože bych za takovou cenu plyn samozřejmě bral.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal, u AZ se o příhodách, nežádoucích účincích a úmrtích po očkování člověk alespoň dozví, ale u Sputniku V je podezřelé ticho. Slovenský SÚkL nedostal 80% poptávaných dat. A za výrok o jiném složení dadaných vakcín na Slovensko a těch testovaných a recenzovaných v Lancetu Rusové obvinili slovenský SÚKL ze sabotáže a chtějí dodané vakcíny vrátit.
Jestli se tím někdo chce naočkovat, proč ne, viz výše.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže fakt naposledy. U sputniku je ticho, ale ty fakt předpokládáš, že náš počet mrtvých je lepší verze než ty případné problémy se Sputnikem? Seš fakt tak mimo, že si myslíš, že ty desítky zemí by to dokázaly utajit? Ti Rusové jsou dle tebe 10x mocnější než USA:).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co to blábolíte?
Říkám to co říkají i registrátoři, že není přístup k datům z testů a po očkování. Ono se to ani nemusí tajit. Stačí léčivo dodávat do zemí, které nemají otevřené reportování o nežádoucích účincích po očkování a už se nedozvíte, kolik lidí mělo teplotu nebo do dvou týdnů po očkování exlo a na co.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase nesmysly jak z 50. let. Navíc Evropa celou dobu vyrábí své zbraně, viz Francie, Německo. Akorát Angličani toho většinu vzdali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sleduj lépe zbrojní kontrakty v Evropě v posledních 30 letech.
„USA vadí, že chce EU vyvíjet vlastní pokročilé zbraně"
Tohle si četl už minule, ale nezmohl ses na reakci, tak to teď můžeš napravit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na to totiž není moc co říct. Vadit může a co jako? Obsadí Američané EU a odvezou vybavení závodů, jak to udělali Rusové na Donbase?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A obsadí EU snad Rusové? Proč odvádíš pozornost na sci-fi?
Ano, není na to co říct, USA nás má za vazaly a ne za spojence. Raději mít normální vztahy s Ruskem a soustředit se na svoje technologie, než lézt do zadku amíkům.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jaké odvádění pozornosti? Zopakuji otázku: "Vadit může a co jako? "
Když jsme takoví vazalové, proč tady nemáme ani ten blbý radar s americkou posádkou? Odmítli jsme ho a co se stalo? Nic.
Ovšem nabídky Ruska jsou jako od mafie - nabídky, které nejde odmítnout. Své o tom ví v Podněstří, Jižní Osetii, Abcházii, na Ukrajině - na Krymu a na Donbase.
Sci-fi jsou normální vztahy s Ruskem. Exkurs do jejich imperialistického pohledu, který považují za normální, dává třeba historik Michail Mjagkov, který nás považuje za něco, o čem se mělo rozhodovat bez nás.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/gorbacov-podle-historika-udelal-pri-ro...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase argument jen jedním člověkem, jako kdyby to mělo váhu. Je lepší se soustředit na dějiny a pokud možno ty modernější. Zkus Jižní Ameriku, Írák, Írán, Lybii atd. atd. atd. atd. Proti Rusku toho mají američani na krku x krát tolik. Je hodně trapné proti tomu vytahovat Donbas, Krym, Osetii (BTW zkus životopis Saakašviliho) a podobné maličkosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To byl příklad, jakých se dá vypsat celá řada, od Putina přes poslance.
Ruská imperialistická politika je bohužel naprosto dnešní. Že Rusko nás i státy okolo považuje za svoji sféru vlivu a podle toho se chová, není maličkost!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

my ale nemame za prdeli usa, ale ruskeho svaba. bolsevicka mrdko

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně taky vadí, že sem píšeš kraviny, ale nepůjdu tě odstřelit. Stejně tak to USA může vadit, ale žádnou trestnou výpravu za to nepodniknou....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty se přejmenuj na Jirka0. Zase nic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opět práce podle příručky? Nepříjemné argumenty řešit osobním útokem? Petrohradská škola? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Staré schema obsahovalo i ruského agenta v čele státu, návrhy na zavedení ruštiny jako druhého úředního jazyka, masivní korupci, ... .
Ukrajinci pokračovali na subdodávkách pro ruský zbrojní průmysl i po ruské anexi Krymu a po ruské agresi na východě Ukrajiny. Pokračovali by dál i přes návrhy politiků na ukončení spolupráce, ale Rusové z ukrajinských podniků všechny odběry speciálu zrušili.
BTW: Ukrajinci už uzavřeli kontrakt na dodávky ukrajinských tanků do zahraničí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ruštinou se na Ukrajině běžně mluví, ty jelimane:). Návrhy na ukončení spolupráce vzešly od Porošenka a jeho ratlíků.
K ukrajinským tankům jen toto.
https://www.militarybox.cz/news/thajsko-koupi-cinske-tanky-vt-4/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dost zastaralý článek. Nic staršího jste nenašel?
https://www.militarybox.cz/news/dalsi-cinske-tanky-vt-4-pro-thajsko/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Narozdíl od tebe jsem našel aspoň něco a vzhledem k datu je to relevantní.

https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/usa-tlacily-na-brazilii-aby-se-...
Tolik ještě k ruské propagandě a čisté hře západu u vakcín:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Našel jste něco, co nevyvrací, co jsem napsal a kde je udávaný 1/3 objem skutečné ukrajinské dodávky Thajsku, jsou tam zmíněné dodávky Pakistánu. Což vyvrací vaše tvrzení "na Ukrajině zbyde maximálně tak výroba samopalů".
Je naprosto čisté doporučovat nenakupovat neschválené vakcíny. Co s tím máte za problém?
U ruské vakcíny Sputink V je především problém s přístupem k datům z testů, ověřením kvality výroby a velký propagandisticko-politický tlak na prodej. V úterý kvůli tomu byl odvolán i náš ministr zdravotnictví.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

me bavi, jak zeme resi, zda koupit f-35 nebo super honer ci pripadne f-15EX. To je jako resit, zda chci pistoli, nebo sniperku. Oboje je zbran, ale srovnatelne nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti je to úplně jedno f-35 nebo super honer ci pripadne f-15EX. Vzhledem k rychlosti současného vývoje to za pár let to budou akorát zastaralé šroty.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To rozhodně ne, podívej se, jak dlouho už lítají F16 a do důchodu se jim nechce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nový "facelift" F-16EX, který má nahradit staré verze, má v podstatě s původními F-16 nebo F-16C/D už společný jenom tvar
https://www.armadninoviny.cz/f15qa-predobraz-americke-stihacky-f-15ex.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ops! Spletl jsem si F-15 a F-16. Sorry!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

F-22 forever. USA sa pekne odrbali, ze rozobrali vyrobne linky. Dnes uz to nevedia vyrobit a tych 190ish kusov je malo.

Je neuveritelne, ze fighter z r. 1997 je lepsi, ako vsetko ostatne dohromady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna tohle bych jim nevyčítal. Je dost těžké odhadnout vývoj ceny a vývoj problémů F-35 ještě těžší. Třeba jim to pomůže a o to více zatlačí na vývoj něčeho bezpilotního. Těch cca 180 F-22 jim musí zatím stačit úplně v pohodě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uvěřitelný to je, od F-35 prostě chtěli příliš moc věcí najednou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to jak definujete "lepší". Jestli jen cena/výkon nebo další vlastnosti a schopnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jden velký nesmysl. Tahle stíhačka je super. Když si někdo přečte jiné názory a jinde, tak pozná jaká je realita. Móda všechno nesmyslně očernit a ovce tyto hlouposti následujou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně si nedokážu představit, že něco jako F-35 dokáže nahradit "létající kovadlinu" A-10. Ta letadla jsou jako noc a den - cena letové hodiny, samotného letadla, rychlost, běžné letové hladiny, pancíře, nosnost zbraní, ceny za "zrušení" jednoho tanku, schopnosti nechat do sebe střílet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.