CDR.cz - Vybráno z IT

Falešná videa dokáží už rozpohybovat i obrazy. Podívejte se na oživlou Monu Lisu

Vývojáři v Samsungu vyvinuli speciální algoritmus, který dokáže rozpohybovat každou fotografii a vytvořit z ní realistické video. V budoucnu to může ohrozit seriozní politický boj.

Již dlouhou dobu se mnohé celebrity snaží čelit falešným fotografiím či fake news. Co je však pro celebrity ještě horší než upravená fotografie je tzv. deepfake video neboli uměle vytvořené video, proč jehož vytvoření bylo až do současné doby zapotřebí mnoho fotografií a doplňujících dat.

Nyní přišla vývojová laboratoř v Rusku patřící pod společnost Samsung s algoritmem, který dokáže takový záznam vytvořit nejen z pouhé jediné fotografie, ale také z obyčejného ručně malovaného portrétu. Své výsledky předvedli v názorném videu, ve kterém rozpohybovali obraz Mony Lisy. Podobně by tedy mohly být rozpohybovány i jiné historické osobnosti. 

K tomuto výsledku se vývojáři v Samsungu dopracovali pomocí strojového učení, kdy nechali algoritmem zpracovat 7 000 snímků známých osobností z YouTube. Tím se naučil algoritmus zachytit důležité obličejové body a napodobit mimiku s pohyby hlavy. 

Na ukázkách je jasně patrné, že video ještě není zcela dokonalé a že je celkem jasně poznat uměle vykonstruované dílo. I přes to se jedná o velký úspěch, který na druhou stranu může vzbuzovat mírné obavy o věrohodnost videí v budoucnosti.

Například při volebních kampaních by se tato videa mohla stát nebezpečnou zbraní ovlivňující životy všech z nás. Vzpomenout můžeme v poslední době na falešné video prezentující Miloše Zemana ve vykonstruované situaci zobrazujícím jej v kladném světle. 

Diskuse ke článku Falešná videa dokáží už rozpohybovat i obrazy. Podívejte se na oživlou Monu Lisu

Žádné komentáře.