CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k FBI nařídila odemknutí iPhonu, může si to dovolit policie i u nás?

Ať udělá český policista cokoliv, stejně je za to veřejně kritizován. Výsledkem tohoto přístupu médií je, že se policisté snaží pokud možno neudělat nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A je pravda že mnohdy se jim to nic nedelani daří. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle případě snad není problém, že dva policisté obviněného drží, a třetí mu dá pro odemknutí telefon před obličej.

Podle mně by vůbec soudy neměly řešit, odkud se důkaz vzal, ale pouze jak je věrohodný. Pokud policista z obviněného vymlátí přiznání okovaným řemenem, je takové přiznání samozřejmě nevěrohodné. Pokud z něj ale stejným řemenem vymlátí PIN, který umožní přístup k usvědčujícím materiálům, tak ty by pak měl soud následně akceptovat. Obviněný by sice na policistu mohl pak podat trestní oznámení za ublížení na zdraví, ale to by na původní proces nemělo žádný vliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapoměl jste dodat, že pokud náhodou obviněný výslech nepřežije, ušetříme za soud. Pár takových případů už bylo. Protože jste příznivcem fyzického násilí při výslechu, z celého srdce vám přeji, aby se vám nebo někomu z vašich blízkých podobného zacházení dostalo. Jak se říká, kdo chce kam, ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HAHAHA to je jako co nařídila??? Stačilo říct je tohle váš telefon? a strčit ho obviněnému před obličej :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No v ČR má každý právo odmítnout výpověď, neboli mlčet jako hrob aby si nepřitížil, takže vynutit si přístup do dobře zabezpečeného telefonu Policie legálně nedokáže.

Ovšem to se netýká Face ID ani snímače otisků prstů, kde jde o usnadnění přístupu uživatele, nikoliv o zabezpečení. Face ID je v době 3D snímání a modelingu pasé, takže si vás kdokoliv vyfotí a odemkne telefon, otisky prstů má policie právo sejmout a víceméně nemá omezeno jejich použití, takže tentýž případ.

Pokud si člověk chce své zařízení skutečně zabezpečit, musí použít heslo složené ideálně z celé věty o několika slovech s interpunkcí a diakritikou. To je při správné implementaci zabezpečení v zařízení aktuálně neprolomitelné a až na dlouhé zadávání dobře použitelné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.