CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Filmovému pirátovi z ČR hrozí 8 let vězení a astronomická pokuta

Stále se postihuje důsledek a ne příčina. Ať už se provinil proti zákonům jakkoliv, tak postihovat by se měly hlavně úniky filmů přímo ze zdrojů. Tento "pirát" určitě neukrad film nějakému studiu přímo z budovy. Postahoval si je někde z internetu, takže za jejich sdílení by měl být potrestán úplně někdo jiný. Co bych mu vytknul, je to, že za to i inkasoval peníze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja neviem... Ked niekto nazdiela cez 150 TISIC filmov, tak to asi nie je bezny clovek, ktory sa len tak chce podelit s priatelmi s jednym-dvomi filmami, ktore si kupil domov.

Ak niekoho nahanaju kvoli nazdielanemu jednemu-dvomi filmami alebo hudbnemu albumu, tak to mi pride ako nenazranost vydavatelov, ale 150 tisic???

A este to robit z cudzieho PC??? Dal by som mu dozivotie :-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To se dává zcela výjimečně, teda u nás v ČR: https://cs.wikipedia.org/wiki/Do%C5%BEivot%C3%AD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tým chceš povedať že v momente keď film opustí budovu filmového štúdia môže na ňom každý zarábať a robiť si s ním čo chce ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak! Nebyt tech penez, tak je to v podstate obet systemu!

novodobi proletari elektronickeho veku povstali!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu číslu 150 tisíc filmů se mi nechce moc věřit... když se podívám na IMDB tak jejich databáze má 467523 filmů od 1874 do 2025...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Může to být spočítáno tak, že např. je tam započítán jeden snímek, který byl umístěn na 30 share serverů, druhý snímek, který byl nahrán na 20 share serverů apod. Takže dva filmy a hnedka to dělá 50 filmů.

Nebo jsou i zrcadla, která jeden film zároveň nahrají na několik významnějších uložišť apod. Takže nahraje jednou 1 GB film, a ten se objeví dejme tomu na 15 uložištích a nemusí to tam dávat po jednom.

Plus mám tak v matné paměti, že jinému pirátovi s nickem Nerez třeba i uškodilo to, že se mu tam počítalo všechno, co mělo v popisku jeho nick Nerez?

takže možností je spousta

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prvni vec, ktera hned prasti do oci, ze pokuta mu mnohamilionova rozhodne nehrozi. Bod dostane trest na tvrdo nebo podminku + nejakou mensi splatitelnou pokutu. Problem bude spis nahrada skody, pokud to policie ohodnotila na 15 mega, tak uz se to asi o mnoho stahnout nepodari.

Jinak je zprava zase nejaka divna, hlavne aby to byla vubec pravda a neslo jen o marketing.
150.000 filmu, tak to je pekna radka a to enormni mnozstvi dat uploadoval z pocitace sve zname pres telefonni linku, pres ADSL nebo si z neznamych duvodu poridila znama optiku za nekolik tisic mesicne?
Dalsi vec je skladovani tech dat, kolik disku o jake kapacite ma v pocitaci vase znama?
A jak uz bylo zmineno, si stahl z uloziste nejaky film a pak ho zase sdilel nebo to na tom Pentiu N te jeho zname take ripoval z DVD, BR? 150.000 filmu preenkodovat to da peknou radku let, znama se na elektrine nedoplati. Ja bejt tou znamou, tak ho dam k soudu. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi to jako klasický marketing "OSA". Není reálné takové množství přetáhnout přes počítač známé během jen několika let.
1. Známá má počítač 24h zapnutý?
2. Stačí tvrdit že na tom počítači pracovalo několik lidí a všichni skutek zapřou (a není koho soudit)
3. 150 000 za 3 roky , to je kolem 140 filmů denně!
4. vycucaná škoda "protipirátské unie 88milionů? Oni si běžně počítají plnou cenu filmu za stažení při 300kč za film +- 264mionů stažení každý film 1800x to by sedělo ale 150 000?
5. jakou linku má ta paní i pro mizerných 350mb za film/díl seriálu je to denně upload kolem 50GB dat?
6. kolik času tí strávil denně a za celou dobu za to dostal jen 190 tisíc a to se vyplatí...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že dlouho nikdo z OSYny, BSA a dalších velmi důležitých organizací neměl exemplární příklad, že tu stále jsou a že je to zlé, nehezké a dělat by se to nemělo. Tak něco po letech vyhrábli, aby se ospravedlnilo výpalné za cokoliv (byť je to taky trochu mimo). Vytvořil se extrémní hrůzostrašný příklad, vztyčil se prst, všechny čísla se vynásobila bulharskou konstantou a šup s tím mezi lid.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milionové tresty jsou totálně kontraproduktivní. Když běžný člověk nemá šanci v rozumném horizontu obnos splatit, zákonitě rezignuje, přechází do šedé ekonomiky a tím pádem údajní poškození samosebou nedostanou nic, a navíc stát přichází doživotně o jednoho plátce daně, a naopak je obohacen o další osobu, co výhledově zatíží sociální systém, nebo se rovnou dá na kriminální dráhu. Takže jestli 15M nebo klidně 999M - pokud člověk není primář nebo předseda banky - je v 58 letech dočista jedno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smyslem neni potrestat konkretniho cloveka, ale zastrasit ostatni. Popravit ho nemuzou, tak ho alespon vyradi z bezneho zivota.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem již psal stačí pokud by ho nemohli ztotožnit s tím počítačem a neměli by koho obvinit natož exemplárně potrestat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snahy o exemplární tresty jsou ještě horší než to co jsem psal. A nikdy v historii, ať se lámalo v kole anebo sekaly hlavy na popravišti, to další "pachatele" neodradilo. Kapitalismus umí jedině rozhazovat represe. Výchova národa mu nic neříká, protože není nikdo, kdo by mohl být dán za kladný vzor ani tu výchovu vést. Aby tu zas nekvičeli komančobijci: vůbec neříkám, že za socíku to bylo lepší. Jen tvrdím, že tudy cesta nevede a za tím si stojím. To je stejné jako dlouhé roky s.át na výchovu děcka a pak ho třískat a zavírat v naději že se tím něco spraví...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se proboha dá počítat ušlej zisk? Pokud si někdo něco stahuje,je to člověk kterej by si to stejně legálně nekoupil. Z toho člověka zisk nebude tak jako tak. Jestli počítaji že jsem na to mohl jít do kina nebo si koupit BD, místo toho to mam zadara takže ušlej zisk je kino+BD ... Já osobně bych na film do kina nešel ani pokud bych si ho nemoh stáhnout. Čekal bych až bude v TV "zadarmo"...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A čítal si vôbec ten článok ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vydělal na tom cca 160 000. Ok ale způsobená škoda se počítá podle stáhnutí. Spousta lidí to stáhne a ani na to nekouká. Škoda nulová. :-) ale hádat se nebudu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A spousta lidi si to stahli, skoukli a prave proto z nich autori dila neuvidi ani kacku. Nikdo prece nebude obchazek vsechny lidi co si to stahli a zjistovat na detektoru lzi, jestli by jinak sli do kina nebo ne. Kdyz doslo ke stazeni, ma se za to (imho zcela logicky), ze doslo take ke slednuti a za to patri autorum odmena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz si te pamatuji, tve komentare jsou opravdu jeble ikdyz mi zrovna nenadavas.

Co je logickeho na tom, ze kdyz doslo ke stazeni, doslo i ke shlednuti? Mne to logicke neprijde ani trochu, nebot sam jsem v minulosti stahl tisice PC her a pritom jestli jsem jich nainstaloval a hral deset. Dneska uz to samozrejme nedelam, prisel jsem na to, ze kdyz hru koupim na Steamu a pak tu jedinou hru nainstaluju a hraju, ze je mnohem vetsi pravdepodobnost, ze ji i dohraju do konce a navic to i setri naklady na pevny disk v PC (respektive dneska predevsim SSD), staci mi mensi.

U filmu mas to same, taky stahnu, pak zjistim,ze to videt nechci a zase smazu, nebo jsou lidi co stahnou mrknou jestli to stoji za to a pak na to jdou do kina, kde zaplatej, takze naopak ten piratskej rip zvysi autorum zisk.

Vypocet nahrad je proste v soucasne dobe stejna zlodejina jako ten upload piratskejch ripu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pracujici člověk hlavně nemá čas trávit desítky hodin vyhledávání a stahováním kdečeho a ví že je pro něj jednodušší a ve výsledku i levnější si to třeba z toho steamu koupit.
Jinak souhlasím s tím že stahován nejde v žeádné případě počítat za automaticky ztrátu a už vůbec ne za ztrátu v ceně prodaného originálu. Vyjádřit by to šlo pomocí statistiky. Tj. musel bych si udělat hodně velký vzorek lidí kde v jednom případě by měli možnost si stáhnout warez verzi a v druhé jen koupit a pak porovnat rozdíl v příjmech. Muselo by to samozřejmně být ve stejném období a se stejnými zdroji (ne jak mají některé společnosti tendenci jakýkoliv pokles prodejů svalovat na pirátění). Jenže to by se taky mohlo ukázat že ve skutečnosti ty příjmy díky warezu mohou být vyšší než bez něj, díky reklamně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže obvinenie nebude znieť, nelegálne pozrel film :) A čo sa týka toho že sťahuješ súbory ktoré vzápätí zmažeš to je snáď už nejaká diagnóza.
Inak súhlas výpočet náhrad škody robí s poškodeného výpalníka.
A ešte jedna vec o ktorej sa moc nehovorí. Ak vám dokážu vinu, tak okrem pokuty všetka vaša technika PC, tablet, mobil, ext. disky, DVD atd. padne v prospech štátu a vy už nikdy neuvidíte žiadne svoje dokumenty, fotky alebo domáce videá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za šíření těch kravin co se dneska točí by mu měli ještě poděkovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím, že je pirátství správné. Spíš chci z ekonomické stránky pohledu podotknout, že filmy a seriály s největší mírou černého stahování, mají zároveň největší návštěvnost v kinech a největší sledovanost v televizi. Tvůrci, kterým se téměř dokonale povedlo blokovat úniky svých děl, jsou také tvůrci, kteří následně zaznamenali podstatný úbytek návštěvnosti a sledovanosti. Pirátství prostě částečně funguje jako reklama. Všichni, to ví a stejně se proti tomu mravokárně bojuje a to s čím dál větší vehemencí. EU momentálně připravuje zákon, který postaví mimo zákon všechny výše zmíněné streamovací a stahovací servery a kriminalizuje všechny, co by si třeba něco byť omylem stáhli.
V době, kdy by pro většinu lidí byly předplacené služby finančně dostupné, tak by to tak nebolelo. Svého času pirátění softwaru vedlo k značnému nárustu uživatelské gramotnosti, co se týče nejrůznějších pokročilých nástrojů a pomohlo pak spoustě lidí, včetně mě se uplatnit na trhu práce. V době, kdy oficiální licence programu stála 20 K a můj plat byl tehdy někde kolem 4K, to opravdu ani jinak nešlo. Studentské verze nebyly.
Pirátění her spoustu lidí naučilo angličtině a rychlým reflexům, strategickému uvažování. Opět zde platilo, že koupit si zároveň jakžtakž použitelnou herní mašinu a zároveň drahé hry, bylo nedosažitelné.
A opět, nakonec se to vývojářům vrátilo, protože hráči jsou obecně v běžném životě docela úspěšní a dnes tehdejší piráti vydělávají hromadu peněz a hry si už běžně kupují.
Dalším příkladem je pirátění knih. Svého času a to už existovaly elektronické čtečky, bylo v neanglicky mluvících zemích naprosto nemožné legální cestou získat elektronickou verzi knihy. Dnes je situace lepší, ale stále velké množství knih vychází pouze papírově a ty elektronické jsou neúměrně drahé vzhledem k mnohem nižším nákladům na jejich vydání. Něco jako elektronická verze veřejné knihovny, to neexistuje dodnes. Nechápu proč, za takovou službu by asi kdekdo pár tisíc ročně zaplatil. Vlastně chápu - opět ten autorský zákon, který mnohdy autory víc poškozuje, než chrání.
A filmy a seriály? Nedivím se pirátství ani v tomto případě. I když jde na rozdíl od předchozích případů, snad s výjimkou dokumentů, o pouhou zábavu (co si budeme nalhávat), i tady je finanční bariéra. Zákazník ani dnes nedostane co chce. Předplacené služby nabízí vždy jen omezenou nabídku a aby se člověk mohl koukat na to co ho opravdu baví, musí si koupit hromadu obsahu, který ho absolutně nezajímá. Takže aby mohl sledovat své oblíbené pořady z různé produkce, musel by ročně platit tolik, že by za to za deset let postavil slušný barák. Buďme realisté.
Pokud se EU fašistům opravdu povede zarazit momentálně největší lidovou zábavu, tak si lidi začnou hledat jiné způsoby, jak se bavit. To co se nabízí nejdříve je samozřejmě alkohol a drogy. Ale jsou i horší varianty, lidé by třeba mohli začít přemýšlet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.