CDR.cz - Vybráno z IT

GameStick v dubnu jen pro vývojáře, uživatelům dorazí až na konci června

playjam-gamestick-2
Kickstarterový projekt GameStick nabírá dvouměsíční zpoždění, prvních 600 hotových konzolí zamíří pouze vývojářům, komunitě se přístup nelíbí.

K tématu: Chcete se dozvědět více o herní konzoli GameStick?

Na druhou stranu GameStick není prvním a ani určitě posledním projektem, který se nedrží časového plánu. Je nutné si uvědomit, že stránky typu Kickstarter nejsou veřejným eshopem, kde se produkty závazně objednávají na stanovený termín. Bývá to spíše rarita, že projekt, který získá pro svůj rozvoj dostatek finančních prostředků, dodrží i své harmonogramy vývoje a distribuce – je jasné, že jde vždy jen o hrubé odhady, pokud s tím nemá člověk již nějakou zkušenost.

gamestick-konzole-dev

Tvůrci ve své poslední zprávě na Kickstart vysvětlují, že problém s nedodržením termínu není přímo způsoben jejich vlastní vinou. Zájem o konzoli je prý tak veliký, že jejich výrobní kapacita zkrátka nezvládá. První plány totiž počítaly se zhruba 1 000 výrobky, aktuální poptávka však míří za hranice deseti tisíc. Tým GameSticku tak musel nejen zvýšit objem výroby, ale také v důsledku toho přesunout výrobní jednotky na dvě místa – Čína a Německo. A kvůli efektivní správě financí vyrobit pokud možno všechny produkty najednou. Samotný rozvoz konzolí do prodejních míst pak bude řešen místo letecky pomocí lodní dopravy (nadměrné množství), což se negativně podepisuje právě na doručení koncovým zákazníkům. Mimo to také tvůrci přehodnotili výrobu ochranného pouzdra produktu – zamýšlený silikonový obal byl použit pouze na konzole vývojářům, kteří je dostávají a budou dostávat v průběhu tohoto měsíce na základě předešlé registrace.

gamestick-final

Pokud patříte mezi čekatele na tuto konzoli a nejste vývojář, budete si dle všeho muset ještě nějaký ten týden počkat. Odhadovaný start distribuce se plánuje na konec června (26. 6. 2013), což je také měsíc, kdy má být uvolněno do prodeje i jiné velmi podobné konkurenční zařízení – Ouya. Komunita zprávu o zdržení nepřivítala příliš nadšeně. Nejvíc jí totiž vadí, že tvůrci oproti své stotisícové finanční limitě pro vývoj získali více jak šestinásobek této částky a i přesto se neumí postarat, aby zařízení dorazilo včas. Nemluvě o tom, že HW konzole s dalším odkladem bude čím dál méně zajímavý a oproti novým konkurenčním produktům zaostalý a zastaralý.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GameStick v dubnu jen pro vývojáře, uživatelům dorazí až na konci června

Žádné komentáře.