CDR.cz - Vybráno z IT

GameStick: Udělejte z vaší televize herní konzoli či multimediální centrum za pár kaček

GameStick - úvodní fotka
Herní konzole vměstnaná do zařízení připomínající USB klíčenku, jejíž součástí je i multimediální centrum XBMC. Ke konzoli dostanete i gamepad pro efektivnější a pohodlnější hraní her, a to vše pořídíte za necelé dva tisíce korun.

Máte rádi hraní her na velké obrazovce, ale nejste až tak náruživí hráči, abyste si kupovali herní konzoli za několik tisíc? Jestli ano, mohla by vás tato novinka zaujmout. O několika zařízeních, proměňující vaši televizi v herní konzoli, jsme už na našem webu psali - za zmínku stojí například herní konzole Ouya, běžící stejně jako GameStick na Androidu. Vždy se ale jednalo o poměrně rozměrné krabičky, které jste museli umístit vedle televize.

GameStick - foto1GameStick - gamepad1

Dnes představovaný GameStick má ale opravdu miniaturní rozměry, srovnatelné s kdejakým USB flash diskem. Přesto ale nabízí zajímavé možnosti. Využijete ho jak pro hraní her, tak i ke sledování filmů, videí z dovolené, nebo jen pro pohodlný poslech hudby. Tak či onak, dostanete "za málo peněz hodně muziky".

GameStick běží na Androidu, takže podporuje naprostou většinu her z marketu (Play), a k televizi se připojí skrze vstup HDMI (funguje zároveň i jako napájení). K  efektivnějšímu a pohodlnejšímu hraní her vám dopomůže bezdrátový gamepad se čtveřicí akčních tlačítek, směrovým křížem, dvěma joysticky a párem funkčních tlačítek. Nechybí ani dvě tlačítka pod ukazováčky, známá i z běžných gamepadů. S televizí se ovladač propojuje skrze bluetooth a má i MicroUSB port pro nabíjení jeho vnitřního akumulátoru. K jednomu GameSticku můžete připojit až čtyři gamepady, nebo je můžete nahradit klávesnicí a myší. Jako dobrý nápad ocením díru s krytkou na jeho horní hraně, do které GameStick při cestování zasunete a máte tak konzoli i ovladač v jednom kuse.

GameStick - gamepad2  GameStick - gamepad3

Jak jsem psal už v úvodu, GameStick v sobě skrývá i XBMC (přibude i podpora DLNA - obojí volitelné, update firmware), to jest multimediální centrum na bázi open-source, díky čemuž je takřka multiplatformní. Můžete si v něm přehrávat filmy, hudbu, nebo třeba promítat vaše fotografie. Podporovány jsou také aplikace pro sdílení či streamování obsahu z internetu a služeb jako Grooveshark, YouTube a jiných. Snadné ovládání multimédií pak umožní rovněž gamepad, fungující také jako jednoduchý ovladač.

GameStick by tedy mohl být zajímavým doplňkem vaší televize umožňující hraní her, sledování streamovaného obsahu či přehrávání vašich audio a video souborů. Miniaturní rozměry GameSticku a velmi nízká cena jsou určitě stejně velkým lákadlem, jako jeho samotné využití.

Operační systém Android 4.1 Jelly Bean
Procesor Amlogic 8726-MX, dvoujádrový
Operační paměť 1 GB, DDR3
Úložiště 8 GB flash
+ MicroSD slot
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
HDMI (1080p)
MicroUSB

GameStick je zatím stále ve výrobě a známa není ani jeho přesná a výsledná podoba (obrázky jsou renderované). Na trh by měl dorazit avšak už v dubnu tohoto roku, můžete si ho objednat již nyní na oficiálních stránkách. Vyjde vás v přepočtu na 1800 Kč. U objednávky ze zámoří musíte ale počítat i s dalšími poplatky za clo či DPH.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GameStick: Udělejte z vaší televize herní konzoli či multimediální centrum za pár kaček

Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 14:48 | ondra1 | řekl bych že asi podobné co se jedou na FHD...
Úterý, 26 Březen 2013 - 18:18 | Petr Kodl | Samozřejmě, že se připojuje ke GameSticku a dle...
Úterý, 26 Březen 2013 - 17:58 | HEC | Dost pochybuji, že by se ten ovladač jakkoliv...
Úterý, 26 Březen 2013 - 09:16 | Doug Quaid | este by ma zaujimalo, ktore 3D hry to pri tej...

Zobrazit diskusi