CDR.cz - Vybráno z IT

Geneticky modifikované bakterie umí odhalit rakovinu

Zdroj: Shutterstock

Rakovina je velice zákeřné a těžké onemocnění. V mnoha případech končí tragicky, protože se diagnostikovala v pozdním stadiu. Vědecké týmy z celého světa se snaží najít nějaký způsob, jak ji co nejefektivněji diagnostikovat včas. Nadějí je nový výzkum geneticky modifikovaných bakterií, které dokáží poměrně spolehlivě identifikovat rakovinné buňky.

Co to je rakovina?

Rakovina je komplexní onemocnění, které zasahuje do životů milionů lidí po celém světě. Tato nemoc vzniká, když se v lidském těle některé buňky začnou nekontrolovatelně množit a šířit do okolních tkání. Tyto nezvládnuté buňky vytvářejí hromady nazývané nádory, které mohou ovlivnit funkci orgánů a tkání.

Příčiny rakoviny jsou často spojeny s genetickými mutacemi, které narušují normální procesy buněčného dělení a kontroly. Kromě toho mohou vznik rakoviny ovlivňovat i vnější faktory, jako je kouření, nezdravá strava, expozice toxickým látkám a škodlivé záření. Je důležité si uvědomit, že ne všechny nádory jsou nutně zhoubné (rakovinné). Některé nádory jsou benigní, což znamená, že se nešíří do okolních tkání a nemají tendenci k metastázám.

Existuje více než sto různých typů rakoviny, které se mohou vyskytovat v různých orgánech a tkáních těla. Každý typ rakoviny má své vlastní specifické charakteristiky a způsoby léčby. Diagnóza rakoviny zahrnuje fázi, kdy je nutné určit typ nádoru, jeho stádium a rozsah šíření. Tato informace je klíčová pro stanovení nejvhodnějšího léčebného plánu.

Léčba rakoviny zahrnuje různé přístupy, jako jsou chirurgické zákroky, chemoterapie, radioterapie a imunoterapie. Výběr metody závisí na typech nádoru, jeho stádiu a celkovém zdravotním stavu pacienta. Moderní pokroky v medicíně umožňují časnou detekci rakoviny a cílenou léčbu, což výrazně zlepšuje prognózu a kvalitu života pacientů.

Nová naděje

Mezinárodní skupina vědců představila inovativní metodu, která slibuje odhalení a potenciálně i léčbu rakoviny na obtížně dostupných místech, jako je například tlusté střevo. Tato revoluční technologie, nazvaná CATCH, což znamená "buněčný test pro cílený horizontální přenos genů diskriminovaný CRISPR," byla nedávno prezentována ve vědeckém časopise The Science.

Klíčovým prvkem tohoto přístupu je využití bakterie jménem Acinetobacter baylyi, která má přirozenou schopnost absorbce volně plovoucí DNA ze svého okolí a její následnou inkorporaci do svého genomu. Tímto způsobem je bakterie schopna produkovat nové proteiny, což ji umožňuje růst a rozvíjet se. Vědci upravili bakterie A. baylyi tak, aby obsahovala specifické dlouhé DNA sekvence, které odpovídají DNA přítomné v rakovinných buňkách lidského těla. Tyto sekvence byly navrženy jako "poloviny zipu," které se spojují s rakovinnou DNA.

Hlavním cílem výzkumu byla detekce mutovaného genu KRAS, který je často spojován s určitými nádory. Pokud byla rakovinná DNA zachycena a integrována bakterií A. baylyi, aktivovala také přidružený gen rezistence vůči antibiotikům. Tato rezistence na antibiotika sloužila jako indikátor přítomnosti rakovinných buněk.

Zatím byla tato technologie úspěšně použita pro detekci nádorové DNA u myší, kterým byly vpraveny buňky karcinomu. Nicméně, i přes slibné výsledky, není tato metoda momentálně připravena pro klinické testy na lidech. Vědecký tým aktivně pracuje na dalším vývoji této technologie s cílem zvýšit její účinnost a provést srovnání s existujícími diagnostickými metodami. Až tým vědců pokročí ve zdokonalování své nové technologie, výrazně tím ulehčí léčbu rakoviny, která bude probíhat daleko efektivněji a cíleněji.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Geneticky modifikované bakterie umí odhalit rakovinu

Žádné komentáře.