CDR.cz - Vybráno z IT

Gigabyte Essence – Lunochod z Asie

Podivuhodný design, malé rozměry a velké plány. A co dál?

Jedná se o miniaturní skříň vyrobenou ze SECC oceli a plastu, která každého zaujme červeno-černým designem a svým netypickým tvarem. Rozměry 300 mm × 234 mm × 74 mm napovídají, že skříň je určena pro stavbu malých počítačů na základní desce formátu mini-ITX. Ve stojanu se nachází 120W zdroj, který funguje na jedné 12V větvi. Důležitý je adaptér, jehož pomocí se počítač zapojuje do zásuvky. Uvnitř skříně se též nachází červený plastový rámeček, díky kterému lze nainstalovat základní desku, 2,5“ SSD disk nebo pevný disk, taktéž se bude hodit při montáži zdroje.

 

Skříň nejdříve vstoupí na japonský trh za cenu kolem 135 dolarů (2700 Kč). Předpokládá se, že cena, za kterou se bude prodávat v Evropě, nebude vyšší než 2000 Kč. Doufejme, že součástí balení bude i adaptér včetně zdroje.

 

Společnost Gigabyte není v oboru minipočítačů žádným nováčkem. Všechno tohle dění začalo v okamžiku, kdy Intel vydal svůj minipočítač NUC. Jistě si vzpomínáte na test Gigabyte Brix, kde byl společnosti Gigabyte vytknut především způsob chlazení, který byl neúčinný. Bohužel ten samý nedostatek řešil také Intel u svého miniaturní PC NUC. Jak vidno, problém, kdy uživatelé nejsou spokojeni se svými sestavami postavenými výrobcem, vstoupil i do toho segmentu. Flexibilnější výrobci se snaží nabídnout lepší skříň či možnost sestavení vlastního stroje na svých stránkách, ale ani to většině zkušenějších uživatelů nestačí. Nezbývá než využít formátu mini-ITX, který garantuje malé rozměry a možnost zařídit si vše dle sebe, ale hlavně zajistit dobré chlazení, které je často kamenem úrazu laptopů.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Gigabyte Essence – Lunochod z Asie

Pondělí, 11 Srpen 2014 - 08:43 | petr22 | Ano, pocitac mel tloustku pod 2cm. Jenze je treba...
Neděle, 10 Srpen 2014 - 08:50 | Tom M. | V dnešní pokročilé době miniaturizace, kdy není...

Zobrazit diskusi