CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme: Gigabyte BRIX, kterak promarnit šanci

box
Když jsme koncem května upozornili na minipočítač od Gigabytu, největším otazníkem bylo chlazení. Tak jsme si BRIX půjčili a vyzkoušeli...

Už tehdy jsem to říkal, ale ne tak barvitě: monitory zhubly, a ještě při tom získaly vyšší rozlišení, lepší barvy... Ale když zhubly počítače a vzniknul Intel Atom, vrátili jsme se do předchozí dekády. Zatímco s minipočítači typu MK802 nebo podobných ARMových máme "leda do mobilu" Androida, s Atomy, které sice umí i Windows, voláme opět: "Bože, to trvá!"

Psali jsme dříve: BRIX od Gigabyte - HTPC miniaturně a výkonně

main

První skutečnou vlaštovkou byl Intel NUC, obsahující procesory Core až po i5, a teď se přidal Gigabyte, který NUC rozbil kladivem, něco zahodil a zbytek dal zase dohromady. Výsledkem je BRIX, do kterého narozdíl od NUC nabízí i Core i7. (Bohužel nám z Gigabytu půjčili jen Core i5, protože i7 neměli. Je to docela škoda hlavně pro vás čtenáře. O to větší, když musíme vyřknout jistý ortel...)

Nemá smysl skrývat, že hlavním předmětem našeho zájmu bylo chlazení - výkon už známe, respektive na něm vzhledem k zaměření přístroje není moc co zkoumat (a konkrétní varianta závisí na vaší peněžence), a schopnosti OS Windows (nebo jiného, který vám vyhovuje) taktéž známe. Neměří se výdrž baterie, pro herní testy zde není důvod. Koukneme se tedy na to chlazení.

main ghostfrontrear

Bohužel u všech podobných minipočítačů platí, že mají bídné chlazení. A já to už upřímně přestávám chápat - výrobci se snaží ušetřit snad každý gram toho hliníku, ale i kdyby tam dali litinu, železo... Na váhu se tady nehraje a nejsou třeba ani nejmodernější materiály. Hlavně stačí u toho chladiče jenom myslet. Samsungu se povedl u ultrabooku 740U malý chladící zázrak. Zato Gigabyte na to šel opačně. Ach jo... 

Ano, tak to musím říct; ačkoliv je PCB vlastní a trošku jinak uspořádáné, zachována byla pozice procesoru a jižního můstku, takže zůstává i chladič na chlup stejný, jako v NUC Intelu. A ten zkrátka nestačí. Ne že by nebylo místo - ono by totiž stačilo i to, které současný chladič zabírá. Jenže tenhle chladič má tlustá žebra a má jich žalostně málo - vyzařovací plocha je příliš malá. Je to tzv. kapacitní chladič, který je dobrý pro nárazovou zátěž - když si Core i7 jen na pár sekund povyskočí na turbo takt, s teplotou chladiče a tedy celého počítače to nehne. Ovšem klidová, průměrná i maximální teplota je daleko vyšší, než by mohla být v případě chladiče s tenkými žebry. 

brix-cooler
Tenhle budižkničemu aby uchladil Core i7

Core i5 3337U to tedy zvládalo v klidu kolem 60°C (větráček se moc nesnaží), v plné palbě se to dostane na 85°C. Při pouze procesorové zátěži je to lepší, pouze 77°C. Já neříkám, že je to moc, ale ono je to moc! Nechápu, proč tam není implicitně chladič, který to dokáže uchladit třeba i pasivně nebo s větráčkem při neslyšných otáčkách. Jenže ne, to by nebyl Gigabyte, který nasadí promyšlený chladič leda na GTX Titan. Na NUC už se našlo několik výrobců, kteří pro ně vyrábí speciální krabičky vylepšující chlazení (možnost chladit pasivně). Gigabyte měl zde tu možnost za uživatele chlazení vyřešit, aby se s tím uživatel nemusel mrcasit. Neudělal to a jiným rozložením konektorů způsobil i nekompatibilitu s těmito krabičkami. Tomu se říká promarněná šance. Dvakrát.

Světem také prošla bouře stížností na přehřívání WiFi modulu v NUC. Ano, topí opravdu hodně i v BRIXu (a ve všech dalších zařízeních jako notebooky), ale přinejmenším s použitým SSD OCZ k žádným zámrzům nedošlo. Jen to ale ukazuje, jak odfláknuté chlazení tyto minipočítače mají a jak se Gigabyte s Intelem mohou poplácat po rameni, protože jsou na tom oba stejně mizerně.

Upřímně, čekal jsem o dost víc. Zklamaného smajlíka vyvolal i větráček samotný, jehož motorek poměrně hlasitě vrčí (nejspíš jde o výrobní vadu, ale nikdo z Gigabytu se nad tím nepozastavil) - trochu jako když videorekordér přetáčí kazetu (a nejvíce při rozjezdu, což je nejhorší). Při konstantních otáčkách zvuk po chvíli začnete ignorovat. Při neustálém kolísání jako by však na sebe neustále upozorňoval. Hloupá regulace je ale samozřejmě problém drtivé většiny těchto zařízení, nejen BRIXu. Je to protivné a je to určitě slyšet přes půl místnosti, pokud nemáte žádný jiný okolní zvuk/hluk. Celé chlazení je zkrátka celkem hlasité, dokáže překřičet i chladič notebooku Lenovo Y580, který chladí daleko topivější komponenty.

full parts
A tohle je vše, co musíte koupit. Teda, ještě HDMI kabel, pokud jej váš sociální monitor v balení nemá...

Dost už bylo spílání. Závěrem si dáme tradičně takový souhrn. Krabička jako taková je velice pěkná, vypadá stylově a moderně, byť zevnitř je znát její nízká cena. Mainstreamisty nepotěší nepřítomnost klasických audio výstupů, ale safra, je to "moderní počítač", tak očekává i moderní monitor s HDMI s dvojicí reproduktorů v něm. Já osobně v tom takový velký problém nevidím, chce-li někdo kvalitnější poslech hudby, přikoupí za 800 korun nějaký USB X-Fi Creative. Vidím však problém v malém počtu USB, pro které uvnitř místo je. Ovšem nic, co by nevyřešil HUB (vhodný pro klávesnici a myš), který bude stejně pohodlnější záležitostí, pokud využijete VESA držáku a přiděláte počítač na monitor. Naopak potěší přítomnost miniDP pro připojení druhého monitoru. Zdroj je samozřejmě externí: 60W FSP standardní velikosti - umístěný pod stolem nám nijak nezavazí. :)

psuvesa

Navzdory tvrzení z odkazované novinky, kde bych volil Core i7, bych nyní uvažoval spíše o Core i3 verzi. Pro někoho, kdo chce počítač s Windows, nechce aby zabral půl stolu, nevadí mu zvuk v HDMI, je taková volba ideální. Chlazení postačí pro běžnou i náročnou práci a s i3 to nebude žádná dýchavičná záležitost.

Problémem může být cena. Nic ještě není jisté, ale Heureka už má poměrně přesný ceník: naše Core i5 3337U verze tohoto barebone je pod 10 tisíc korun, i3 3227U pak pod 7 tisíc. To jsou ceny na nebo těsně pod úrovní Intel NUC. Nejslabší Celeron 1037U, který je nad Celeronem 847 v NUCu vyjde na shodné 4 tisíce, tedy v tomto místě BRIX posouvá NUC jasně do pozadí. Nejvyšší Core i7 3537U, proti kterému žádný NUC nestojí, vyjde pod 12 tisíc korun. To nezní nikterak špatně - za stejnou cenu máme BRIX, který je ve všem shodný s NUCem, kromě fyzických rozměrů. Je menší, takže je vlastně lepší, než NUC. A také má asi o chlup lepší odvod tepla od WiFi modulu.

Poděkování:

Za zapůjčení produktu Gigabyte BRIX pro účely testování děkujeme společnosti Gigabyte:
Gigabyte logo
Gigabyte BRIX1_4

Gigabyte BRIX

PS: Pokud Gigabyte (já vím, že mě slyšíte) vydá "patch" poradny_chladic_pro_Brix.kus_medi, bude tohle opravdu povedená cihlička. ;)

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme: Gigabyte BRIX, kterak promarnit šanci

Neděle, 25 Srpen 2013 - 12:27 | Blocked One | U lodní dopravy je zase dobrá cena vykoupena...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 22:19 | Tomáš Bohuněk | ASUS VH226H - už starší kousek, a audio je...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 21:50 | Martin Karger | No ten zvuk nemusí být žádná hitparáda. Stačí,...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 20:59 | japkoslav | 24" LCD se slušným zvukem? Neexistuje.
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 20:17 | Martin Karger | Možná trošku mimo mísu. Nemáte náhodou někdo tip...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 20:09 | Nick | Z Číny se vozí i odlitky a úhlové brusky...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 19:59 | Pe Le | Jen u letecke dopravy. U lodni jsou naklady na...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 19:08 | testxxx | U lodni dopravy se zase tak na vahu nehraje
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 18:32 | Tomáš Bohuněk | Jak je to s cenami za dovoz nevím, ale mám...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 15:18 | KarelVopicka | Na vahu se naopak hraje dost. Uzivatelovi je...

Zobrazit diskusi