CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme Samsung ATIV Book 740U. Ultrabook je ještě dokonalejší

Samsung ATIV Book 740U - 01
Pokud mají ultrabooky nějaký problém, je to rozhodně výkon, zejména pak grafický. Samsung si tedy řekl "dost" a vytasil našlapaný a všestranný ultrabook, navíc s dotykovým FHD IPS displejem.

Kapitoly článků

1.  Představení ultrabooku, displej, baterie

Jmenuje se ATIV Book 740U a jde o 13,3" ultrabook s tloušťkou těla pouhých 18,9 milimetrů a hmotností 1,61 kilo. Výkonem sice nepřeválcuje nový Razer Blade, zato ale ušetříte nějakou tu kačku a ještě dostanete dotykový FHD IPS, kupodivu od ChiMei (dle HWInfo). 740U se hodně tělem podobá již testovanému Samsungu 900X, jenž měl slabin hned několik – nedostatečné chlazení, nízké rozlišení displeje (HD+), nevypnutelnou automatickou regulaci jasu a hlavně grafiku pouze integrovanou v IvyBridge procesoru Intel.

Samsung ATIV Book 740U - 03
Displej lze vyklopit celkem hodně.

740U sice také staví ještě na IvyBridge Core i5-3337U, ale v lehce mohutnějším těle přidává grafickou kartu AMD Radeon HD8570M s podporou AMD Enduro, 4 GB operační paměti a 128GB SSD. Vše je doplněno podsvícenou klávesnicí a reproduktory JBL. A k tomu všemu nemalá 57Wh čtyřčlánková baterie. Windows 8 jsou samozřejmostí.

Procesor Intel Core i5 3337U, 2x1,8-2,7 GHz, Ivy Bridge, HM76
Operační paměť 2 GB na desce + 2 GB So-DIMM 1600 MHz CL11
Grafická karta Intel HD 4000 + AMD HD8570M = Enduro
Display 13,3", 1920 x 1080 px FHD, IPS, LED, lesklý, dotykový, ChiMei
Pevný disk SSD LiteOnIT 128GB
Baterie 4článková, 57 Wh
Výbava Podsvícená klávesnice, dotykový displej, regulace jasu
Konektivita 3x USB, HDMI, miniVGA, LAN, sluchátka, čtečka
Váha 1,61 Kg
Rozměry 324 x 224 x 18.9 mm
Operační systém Windows 8 64bit
Cena ~32 000 korun
P1020072P1020076P1020078P1020020

Hned na první pohled si všimnete právě reproduktorů – jsou zase vpředu dole, ale nahoře před displejem je vytetované celkem jednoduché (až hnusné) červené logo JBL (které na rozdíl od ostatních samolepek neodstraníte tak snadno). Lenovo umělo tedy na Ideapadu Y580 své JBL prodat daleko lépe. Tohle tetování celkem silně kazí (ruší) čistotu a jednoduchost designu pevného kovově černého těla notebooku, kde nepochopitelně (pro tuto cenovou kategorii) najdete mezi spodním a horním hliníkovým dílem plastový proužek. Ani dural už zde není.

Samsung ATIV Book 740U - jbl

Na druhý pohled, až ultrabook zapnete, vybijete, a připojíte k napájecímu adaptéru: ledka nabíjení je protivně oranžová a v nabitém stavu je zelená. Ledka zapnutí, podsvícení klávesnice a stavové LED v klávesnici jsou modré. Jaj. Celkově se zdá 740U jako taková splácanina. Kolem clickpadu najdeme stejný stříbrný výbrus, jako na Lenovu Y580, šikovná výklopná krytka čtečky SD karet byla nahrazena vytahovací protivnou krytkou s cancourkem (která bude po vložení karty překážet), avšak otravný Ethernet adaptér z 900X byl nahrazen výklopnou spodní částí konektoru. Proč je zase všechno skvělé jen napůl?

Samsung ATIV Book 740U - 02Samsung ATIV Book 740U - 04Samsung ATIV Book 740U - 05

Nuže pohleďme tedy na přítomný hardware. Dvoujádrový Core i5 3337U s HyperThreadingem má stále výkon, jaký měl a jaký najdete v každém jeho testu. Orientačně stále 2,44 bodu v Cinebench R11.5, což z něj dělá slušný procesor vyšší střední třídy. K ruce má 4 GB operační paměti – 2 GB v „kurvítkovém stylu“ na desce a 2 GB ve slotu, obojí 1600 MHz CL11. Grafika Radeon HD8570 je v notebookovém světě novinkou, leč jen číselně. Jinak jde o modernější refabrikát DX11 GCN architektury, 384 shaderů na frekvenci 650 MHz, 700 MHz s Boostem. K ruce má 1 GB gDDR3 paměti. To jí dává výkon lehce nad úrovní nVidie GT625M z již testovaného ultrabooku Lenovo U510, které je zajímavým srovnáním.  

Samsung 740U - Cinebench

Konkrétně tedy naše grafika byla asi nějaká línější, i když nám obecně v testech grafik vycházejí menší čísla, než jinde na webech (například notebookcheck.com). Je možné, že je to tím, že netestujeme v čistě sterilním prostředí, nicméně že bychom měli nějak „zaflákaný“ systém se rozhodně nedá říct. Provedl jsem reinstalaci, nahodil nejnovější ovladače, ale nepomohlo. Původně byl výsledek ještě horší – systém ve stavu, v jakém přijel přímo ze Samsungu, nějak nechtěl procesoru dovolit tikat na vyšší frekvenci než 800 MHz. Není vyloučeno, že správa procesoru zlobila i poté.

Samsung 740U - 3DMark

Na internetu jsou výsledky z 3D Marku 11, který nám odmítl výsledky vůbec zobrazit, v 3D Mark 13 nám vyšlo skóre 525 ve Fire Strike (což je skóre získané za cca 2 - 4 FPS obrázkovou knížku) a 3752 v Cloud Gate, a to je za notebookcheckem pozadu – tam mají 787 a 4851, tedy „o hodně více“. Dle notebookchecku by HD8570M měla být cirka o 20 % výkonnější, jak GT620M (GT625M) a pro lepší srovnání by měla dosahovat 1255 bodů v 3D Mark 11. Provedli jsme i test celkem náročné, moderní, a dobře vypadající hry S.T.A.L.K.E.R. – Clear Sky. V benchmarku průměrně 27,5 FPS, celkem v klidu si tedy zahrajete i moderní hry na „pěkně vypadající“ detaily.

Samsung 740U - GPU Stalker

Z tohoto hlediska bylo ovšem nejvíce zajímavé chlazení. Nečekali jsme, že bude tak vynikající, tak úžasné, tak prakticky dokonalé a bezchybné. A to skutečně nepřeháním. Můžete nechat zapnutou hru, nebo renderovací program, a ultrabook nechat válet v peřinách, maximální teplota nepřekročí 80°C. A tím myslím opravdu maximální zátěž (Kombustor + wPrime), kdy ještě ucpete všechny možné otvory. Ta potvora ultrabook je totiž pěkně vychytralá a saje nejen spodem, ale i  (když to spodem nejde) bokem, skrze konektory, a vlastně celým tělem. Kdyby se to tak naučily všechny notebooky…

Samsung 740U - BURN
Po uvolnění ručně ucpaných otvorů teplota poklesla

Pokud necháte ultrabook na stole, 75°C je v takové chvíli maximální teplota. A tělo je přitom poměrně chladné, jak zespodu, tak na klávesnici. Jediné větší teplo je mezi klávesnicí a displejem, chlazení totiž vyfukuje vzhůru před displej, což je nezvyklé a zvláštní. Dotykový displej je pak celkem příjemně předehřátý, žádný hic se nekoná. To je značný pokrok proti 900X, které opravdu pálilo a to i v menší zátěži. 740U běží většinu času pasivně (do 50°C), a tehdy, jak vzduch neproudí, je zespoda trošku teplejší. Ale uživatel si může vynutit aktivní chlazení, které je navíc velice tiché i při maximálním výkonu a téměř neslyšné během práce nebo hraní.

Na spodku ultrabooku je to stejné, jako u 900X, případně U510 – není tam nic, ale Lenovo má skryté šroubky. Možná více otvorů chlazení. Tak jako tak se dovnitř nedostanete – nešlo nám to a nechtěli jsme riskovat, že něco poškodíme. Ani jsme dovnitř nesměli, takže jsme nemohli objevit šroubky pod nožičkami. Jiní se tam ale dostali, takže víme, jak to tam vypadá. Bohužel to není tak krásný pohled jako do útrob ultrabooku Razer Blade nebo třeba Apple MacBook Airu. Vnitřek však odhaluje kouzlo chlazení – opravdu velký pasiv a dva ventilátory. Palec nahoru pro Samsung.

Samsung 740U - board
Samsung 740U - Razer board

Z toho pramení jedna obří výhoda, na kterou spoléhá i obří chladič pro GeForce GTX Titan od Gigabyte – co je studené, to je rychlé. Jinak řečeno, Boost i Turbo jsou aktivní 100 % času, procesor tiká při 2,5 GHz (vytížení všech jader), grafika při 700 MHz. Nic se nepřehřívá, nic nehoří, nic nepálí. No prostě paráda a špička. Samsung už má v prodeji i 870Z, který má v těle o tloušťce 20,9 milimetrů ukrývat Core i7 a HD8870M. 740U dává předzvěst stejně perfektního chlazení, navzdory našim obavám podloženými velikostí.

A to vše podtrhuje poměrně velká baterie, těžící jednak z úspornosti Windows 8 a jednak z úsporné technologie AMD Enduro, ekvivalenci k nVidia Optimus, tedy přepínání mezi integrovanou a samostatnou grafikou. Budeme-li struční, maximální výdrž na stále aktivní a hýbající se Start obrazovce při nejnižším jasu (který je pro Samsung typicky celkem vysoký, oproti například několikrát zmíněnému Lenovu) je celých 9 hodin. Je zajímavé, že na klasické ploše, kde se nic moc neděje, spadla výdrž o půl hodinu. V průměrné pracovní zátěži vydržíte 4 a půl hodiny, 5 hodin a 20 minut pokud vypnete WiFi a podsvícení klávesnice a snížíte jas displeje. Ať už prací nebo hrou, s WiFi a plným jasem vybijete baterii za 2 hodiny. Nabíjení na 90 % trvá dlouhé 2 a půl hodiny, zbytek více než hodinu – typické pro fyzicky malé, ale kapacitně velké integrované baterie.

Samsung U740 - graf reupload
Vydrží až 9 hodin provozu.

Odstaveček si zaslouží i AMD Enduro, které fungovalo krásně. Sice nemá tak intuitivní nastavení, který adaptér má použít, zase ale nabízí širší možnosti a hlavně umí rozpoznat mezi "na adaptér" a "na baterii", což je velmi, velmi důležité (nVidia Optimus to neumí). Je spoustu aplikací, u kterých oceníte lepší práci s grafikou, když můžete - třeba větší grafické PDF, ale u kterých se při provozu na baterii ochotně uskromníte. AMD Enduro to umí. Má také intuitivnější část pro nastavení grafických detailů jako vynucené vyhlazování nebo vertikální synchronizace. nVidia Optimus má otřesné malé okénko, ve kterém musíte neustále scrollovat. Palec nahoru pro AMD.

Samsung 740U - Enduro
V případě, že je připojen adaptér, režim "podle zdroje napájení" aktivuje automaticky grafiku AMD
Zdroje: 

Kapitoly článků
1.  Představení ultrabooku, displej, baterie

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme Samsung ATIV Book 740U. Ultrabook je ještě dokonalejší

Úterý, 20 Srpen 2013 - 11:22 | Tomáš Bohuněk | No pokud Samsung do firemního prostředí, tak pro...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 23:32 | zx cygnus | Obávám se, že víc než masám, to vyhovuje...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 22:24 | Tomáš Bohuněk | Možná jsme se jen špatně pochopili. Bohužel, jak...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 21:20 | zx cygnus | Možná máš málo zkušeností, možná znáš málo...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 21:02 | Tomáš Bohuněk | Po pravdě, F* jsem použil snad leda ve hře...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 20:50 | zx cygnus | Víceméně asi o všech (vč. Apple). Nenacházím na...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 17:14 | Tomáš Bohuněk | Díky za postřehy, o jakých NTB je řeč? F1-F12...
Pondělí, 19 Srpen 2013 - 16:44 | zx cygnus | Ze zkušenosti s podobnými notebooky od jiných...
Čtvrtek, 25 Červenec 2013 - 10:39 | Tomáš Bohuněk | Jenže v dobách win95 byl limitem hardware, dnes...
Čtvrtek, 25 Červenec 2013 - 10:11 | Noxik | Ze to staci dnes neznamena, ze to bude stacit i...

Zobrazit diskusi