CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Vyzkoušeli jsme Samsung ATIV Book 740U. Ultrabook je ještě dokonalejší

Stát to 20, nemít to ram kurvítko a lesklý display tak by to stálo za zvážení :-)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Člověče co všechno bys za 20 tisíc nechtěl? :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ta RAM je vazne uchylna. To uz i jediny slot s 4GB a moznosti upgradu na 8, pozdeji snad 16GB by vypadal lip. Osobne bych naridil povinnost vyrobcu upozornovat na integrovanou RAM.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ad upgrade: myslím netřeba. Na hry, které grafika zvládne, to vystačí, a na aplikace jsou tu ultraboky s igp a větší ram (a nižší cenou i hmotností)..
Ad oznámení: najdeš to v product sheetu http://www.samsung.com/au/consumer/pc-peripherals/notebook-pc/ativ-book/...
Navíc RAM je to poslední, co v počítačích odchází.. Řešení neobhajuji, ale tragédie to není. :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ze to staci dnes neznamena, ze to bude stacit i za par let. Do spousty starsich pocitacu se doplnovala RAM, aby se daly pouzivat i pozdeji.
Az bude product sheet volne k dispozici ve vsech obchodech (kamennych i internetovych), pak to budu brat jako ze vyrobce poctive informuje o svem vyrobku. Tragedie to skutecne neni, ale nastve to. Par vadnych RAM mi uz rukama proslo, pravda z notebooku zatim zadna.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v dobách win95 byl limitem hardware, dnes už se pomalu neví, co s tím výkonem (z hlediska OS). Jasně, že Win7 dovede vytěžit výhody i z 16GB ram, ale rozdíly jsou minoritní. A Win7 už je tak vybaven, že už ani nejde chtít od něj schopností více. Win95 v dnešní době limituje "user experience", ale nemyslím si, že Win7 za 10 let budou mít stejný problém, pokud neobjevíme úplně novou formu GUI (např. jako v Minority Report). Tudíž pro běžné užívání nevidím do budoucna problém.
A pro paměťově náročné operace obvykle nepotřebuješ silnější grafiku, takže si vybereš jiný model, s IGP a větší možnou ram. :-)

Navíc pokud vím, ram se sem dá přidat (i7 model má 2+4GB), resp vyměnit, jeden slot zde je. Tam už ovšem čichám problém s dualchannelem.

Z praxe pokud je produkt vystaven a zapnut, je na něm zobrazeno něco podobného productsheetu, na většině takových prodejen můžeš volně na stránky výrobce. Myslím, že je to volně k dispozici dost. U pár notebooků jsem to dokonce viděl stejně rozepsané na kartičce vedle notebooku, ale "on BD" nemusí každý BFU pochopit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ze zkušenosti s podobnými notebooky od jiných výrobců

rozložení klávesnice docela ok, kombinaci šipek s PgUp ... jsem si velice oblíbil, je to praktické (zmrvili funkci funkčních kláves, nebo fungují primárně jako Fka a pak teprve Fn + alternativa?)

Ale chicklet klávesnice se super nízkým zdvihem, hladká bez prohnutí tlačitek ... je hnusně neergonomická. Použitelná možná jen pro lidi, kteří na klávesy koukají a píší pomalu. Potýkám se s ní poslední týdny ...

A touchpad bez tlačítek považuji za zkurvený a nepoužitelný, takže zcela zbytečný zmetek. Některé kombinace klikání na něm prostě udělat nejdou a jiné jsou neskutečný vopruz. Bez externí myši zoufalost.

Kombinace RAM na desce a pouhé 4G celkem? Fuj za ty prachy.

:-(

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Díky za postřehy, o jakých NTB je řeč?

F1-F12 klávesy zde lze ovlivnit za pomoci přepínače "Fn Lock" (třetí zprava), předpokládám že chápeš jak. :-)

Na Pg klávesy na šipkách jsem si také zvykl, a zrovna ty třeba Lenovo na své čupr klávesnici nemá. Ale tady je napováženou, protože ovládání jasu a hlasitosti se na šipky hodí též, i když asi o něco méně.

Pro 99% činností, kde nepotřebuješ RMB a pohyb je clickpad dle mého ideální. Tlačítka má, jen na nich je dotyková plocha, čili při potřebě pohybu bez tlačítek (dvojťuk) máš větší plochu...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Víceméně asi o všech (vč. Apple). Nenacházím na trhu nic, co by nemělo nějakou zásadní vadu. Čerstvá zkušenost se týká více modelů Sony VAIO.

Lenova mi procházejí rukama občas taky. Mají jiné potíže, jiné nepříjemnosti, úplně ideální prostě není žádný.

Samozřejmě, že vím, že se Fka dají zapnout. Ale u pár nových modelů Lenovo E531 (nevyzkoušeno) jsem se dočetl, že neexistuje možnost funkci Fxx zapnout trvale v Setupu, jako to bývalo. Takže nepříjemnost, zvlášť u pracovních notebooků.

Mimochodem - počítač, který bootuje pod 15s i se Setupem neuspávám (s Linuxem, Core i5, a SSD se to dá docela běžně), zapínání Fek mne tak docela obtěžuje.

Ne clickpad není ideální ani pro sekretářku ... první, po čem se shánějí je jakákoli USB myš, protože s clickpadem se prostě nedá najet šipkou někam a dvojkliknout, kliknutí pravým tlačítkem se podaří málokdy - je nutné přehmátnout, čímž se kurzor občas posune jinam a už vůbec nefunguje klik prostředním tlačítkem (nepřišel jsem na to, jak realizovat) ... zkušenost z praxe a s různými lidmi, potíže měli všichni.

Když to srovnám třeba s touchpadem na 11 let starém HP Omnibooku XE4500, tak ten 11 let starý omnibook se ovládá o řád pohodlněji (funguje na něm i scroll dvěma prsty - v Linuxu, ve Windows ne). Nebýt rozměrů, hmotnosti (3kg) a pomalosti (1.6GHz Celeron Mobile), tak je ten 11 let starý notebook v mnohém vychytanejší než dnešní čínské OEM srágory polepené cedulkama na přání "výrobců" (však to taky byla ve své době dost luxusní hračka, ale je to už dávno).

Btw... matlací obrazovky by měly mít specielní leštící režim. Aktuálně se buď dá koukat skrz otisky, nebo při utírání obrazovky notebook raději vypnout (alespoň odhlásit), jinak to je ruská ruleta.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Po pravdě, F* jsem použil snad leda ve hře Stalker. Se staršími pracovními aplikacemi se nesetkávám, a pro moderní lidi pozoruji, že jsou F* klávesy úplně zbytečné, a bohatě jim stačí defaultně zapnuté funkce.

Jak souvisí uspávání a Fka? Nezaznamenal jsem problém ani při F*, ani při Fn Lock.

Problém u clickpadu je posunout a cvaknout, ale sekretářky nikam nechvátají, takže jim to je putna. Jasně, že kde můžeš, vytahneš myš, ale že se na tom nedá pracovat bych neřekl, leč jsem na to také zpočátku nadával. Není možné realizovat prostřední tlačítko, ani stisk levého i pravého současně, ale to je problém leda ve hrách.

Pokud jde o patlání, po pravdě jsem nezaznamenal o těch 2 týdnech potřebu LCD vůbec čistit - na vypnutém je mi to jedno, a na zapnutém nebyly otisky vidět. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná máš málo zkušeností, možná znáš málo aplikací, možná používáš novou techniku jen krátce, možná jsi nikdy neviděl počítač po měsících/letech provozu v kanceláři ... a ty lidi fakt nejsou čuňata, prostě s tím jen cestují a pracují na různých místech (kancelář, doma, kavárna, zasedačka zákazníka ...).

Ať je to jak chce, to že tobě něco nechybí a nevadí ještě neznamená, že to vyhovuje úplně všem. Pracovní aplikace nejsou jen Office s Outlookem.

Tvrzením, že sekretářky nechvátají se to fakt nespraví.

Můj problém je především v tom, že není na výběr. Nastala módní vlna, co mi nevyhovuje a najednou téměř není možnost koupit něco odlišného, protože výrobci notebooků pro Windows se opičí po Apple i ve věcech, které nejsou vždy praktičtější (možná pěkně vypadající, ale často jen do té doby, než je někdo musí denně používat).

Uživatelé se nakonec přizpůsobí a jen já budu víc nasraný, protože si narozdíl od nich častěji uvědomuji, co z nových výrobků mizí a kde to bude víc chybět, proč to je nepraktické atd... právě proto, že techniku víc střídám a mám srovnání s mnohem víc variantami napříč výrobci i historií.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsme se jen špatně pochopili.
Bohužel, jak to je teď to vyhovuje masám, proto to tak je. Že je to neefektivní je bohužel vedlejší. Já na clickpad také zpočátku nadával, ale pak jsem si zvykl - šlo to.
Pokud se ale bavíme o office-friendly noteboocích, pak je tu Lenovo a jeho ThinkPady, Dell a Vostra. Tam máš snad všechno, co měly notebooky před 10 až 15 lety, se snahou o moderní vzhled. 740U se mezi firemní notebooky neřadí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že víc než masám, to vyhovuje marketingu prodejců. Masy se nechají lecčím zmasírovat (doslova ukecat).

Jinak souhlas. Thinkpady a Dell Vostro jsou určitě blíž mé představě ideálu, ale bohužel ne vždy mám rozhodující slovo a navíc není práce jako práce. Občas pro určité úkoly je potřeba spíš hezky vypadající designovka i když práce s tím je občas utrpení.

Firemní a firemní ... v jednom případě to znamená jen to, že se nástroj používá k práci ve firmě, nic víc :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No pokud Samsung do firemního prostředí, tak pro nějakého manažera, který spíš než pracovat potřebuje ukázat, že má hodně peněz, tedy luxusně vypadající ultrabook :-)
Nicméně když to má dotykový displej, tak ten clickpad je víceméně zbytečný.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.