CDR.cz - Vybráno z IT

Reportáž: GIGABYTE TECH TOUR BRNO - "NEW IDEAS"

Gigabyte-perex
Minulé pondělí se v brněnské restauraci Koishi uskutečnil již druhý ročník Tech Tour v podání Gigabytu, kde bylo mimo jiné řečeno, že Česká republika patří mezi čtyři (ve vztahu ke Gigabyte) nejzajímavější trhy. Jásejme, konečně na nás také někdo myslí, a třeba se dočkáme nějakých novinek dříve než ostatní…

Gigabyte sice neobjevil Ameriku, ale přišel s "návrhem" chopit se již částečně používané metody, která má za cíl usnadnit orientaci mezi všemi těmi stovkami chladičů na trhu. Chce jejich výkon přestat řešit jako směsici velikosti radiátoru, počtu heatpipes, počtu, velikosti a otáčkách ventilátorů a sjednotit je pod pro nás asi nejpodstatnější, samotný výkon. Konkrétně "chladící kapacita" s nám známými jednotkami – Watty. Tato informace se už vyskytuje u nějakých dražších chladičů procesoru, a samozřejmě i u profesionálních chladících zařízení.

Nový nereferenční chladič pro Titana, nejvýkonnější jednočipovou grafiku z továren nVidia, má tedy díky všem možným a v konečném důsledku nám úplně ukradeným technikám a technologiím (nakloněné ventilátory, heatpipe s přímým kontaktem k čipu, "triangle systém") chladící výkon 450 Wattů. Znamená to tedy, že cokoliv, co baští do 450 W elektřiny, bude tímto chladičem uchladitelné. Konkrétně Titán má ve specifikaci maximální spotřebu 250W, takže tento chladič jej uchladí opravdu i s prstem ve ventilátorech.

WindForce - GigabyteWindForce - Gigabyte

Důvod je ale trochu jinde, v nVidia GPU Boost 2.0, které upravuje takty čipů v závislosti na teplotě. Lepší chladič znamená lepší výkon od stejné komponenty. Dá se tedy očekávat, že i v budoucnu se budou výrobci předhánět, kdo namontuje na svůj GeForce (a už to začínají umět i Radeony) větší chladič a slíbí tak uživateli větší výkon. A udávání výkonu chladiče ve Wattech se pravděpodobně uchytí, takže dostanou výrobci do rukou další číslo, kterým se budou moci přetahovat. WindForce patřil už doposud mezi nejlepší chladiče, tenhle 450W kousek pro Titana je ale zatím snad největší a nejvýkonnější. A samozřejmě lze dosáhnout ještě většího výkonu použitím větších a rychlejších ventilátorů, ale záleží také na okolním prostředí.

Snímek24bSnímek24aSnímek24c

A zde se samozřejmě dostávají ke slovu podmínky, za kterých byl výkon chladiče měřen a za kterých to měří i ostatní. Chladič dokáže uchladit více, pokud jím proháníte chladnější vzduch, a ještě více, pokud tento vzduch putuje někam úplně pryč a chladič tak neustále saje čerstvý vzduch o konstantní teplotě. To samozřejmě u klasických počítačů není téměř možné, spousta vzduchu skříň nikdy neopustí a jen v ní cirkuluje a neustále se ohřívá a dělá chladiče méně efektivními. Dobře větraná skříň s odděleným sacím a výfukovým otvorem je tedy základ efektivního chlazení. 

WindForce - Gigabyte

Gigabyte bohužel zatím neuvádí, v jakých podmínkách byl výkon měřen, očekáváme tedy "klasické pokojové podmínky" – celá budova Gigabytu je prý klimatizovaná na 25 °C. Přijdou ale další a malým titěrným písmem budou uvádět, že měření prováděli v o 2 °C chladnějším prostředí a docílili většího chladícího výkonu, tedy mají lepší chladič. A kupující samozřejmě půjde po číslu chladícího výkonu. Pokud chce Gigabyte tento parametr využívat, je potřeba jej konečně standardizovat. Například pro teplotu vzduchu 20 °C, vlhkost 60 %, nadmořskou výšku 1 000 metrů atd. Dokud se tak nestane, bude muset uživatel stále koukat na velikost chladiče, počet a velikost ventilátorů a snažit se udělat si obrázek o tom, který chladič je tedy v našich podmínkách výkonnější.

Tagy: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Reportáž: GIGABYTE TECH TOUR BRNO - "New Ideas"

Pondělí, 6 Květen 2013 - 13:36 | Damel | Měl jsem Gigabyte GA-BX2000 a Gigabyte GA-7NNXP,...
Pondělí, 6 Květen 2013 - 12:13 | Tomáš Bohuněk | Tos to prostému uživateli moc nezjednodušil.. Zde...
Pondělí, 6 Květen 2013 - 12:04 | Max Power | Desky od GIGABYTE mi vždy dobře sloužily a mám s...
Pondělí, 6 Květen 2013 - 11:39 | xmic | Vykon chladice se vzdy udaval jako k/w (kelvin na...

Zobrazit diskusi