CDR.cz - Vybráno z IT

Reportáž: GIGABYTE TECH TOUR BRNO - "NEW IDEAS"

Gigabyte-perex
Minulé pondělí se v brněnské restauraci Koishi uskutečnil již druhý ročník Tech Tour v podání Gigabytu, kde bylo mimo jiné řečeno, že Česká republika patří mezi čtyři (ve vztahu ke Gigabyte) nejzajímavější trhy. Jásejme, konečně na nás také někdo myslí, a třeba se dočkáme nějakých novinek dříve než ostatní…

Následující prezentovaná sranda byla asi nejzajímavější a nejinovativnější ze všech. Multifunkční presenter Aivia Neon. Asi to znají všichni, kteří už viděli někoho vést prezentaci. Přednášející drží v ruce malé zařízení a snaží se na něm něco namačkat, aby se mu zobrazila další stránka, mezitím v druhé ruce drží jiné zařízení, kterým se snaží do obrazu ukazovat. Je úplně zpocený, protože už na tlačítko "následující" kliknul potřetí a stále se nic neděje. Uvědomil si právě, že baterky od koupě zařízení ještě neměnil a náhradní nemá, protože na to vždy zapomene. Modlí se, aby se nevybilo, ale jako na potvoru to baterky prostě vzdají. A co teď? Nervozita stoupá. Už jsem viděl i lidi, jenž 15 minut (leč úspěšně) sháněli nové baterky. Anebo si můžete dle Gigabyte sehnat jejich univerzální presenter Aivia Neon.

Ačkoliv zařízení "vše v jednom" nejsou vždy úplně dobré (odejde vám sluchátkový konektor v All in One počítači a můžete zahájit měsíční, zárukou garantovaný internetový půst), zde je to jednoznačně správná volba. Aivia Neon je na pohled stejně jednoduchý, jako tyto neonové křivky.

křivky - project Aivia NeonAivia Neon fce

Výčtově: presenter, laserové ukazovátko, multitlačítková optická "air-myš". Ano, tohle zařízení má speciální senzory, kterými, když je pochopíte, můžete, byť poněkud lámaně, ovládat kurzor myši jako klasickou myší – ale v prostoru, bez podložky, při chůzi! Kurzor se sice hodně třepe, ale dá se s tím dokonce nakreslit smajlík (vlastní zkušenost), přidávat značky a kolečka, nebo během prezentace přepnout z powerpointu na video, hodit ho pěkně na plnou obrazovku, nebo třeba skočit na internet a přenést tak prezentaci na úplně jinou úroveň. Navíc pokud někdo streamuje prezentaci po internetu, laserové ukazovátko nemá šanci vidět, ale kurzor v obraze ano.

Aivia NeonAivia NeonAivia NeonAivia Neon

Jako myš má pak slušný 1200dpi laser a celkem ergonomický design. Největší terno ale přichází s možností dotykového nabíjení (Gigabyte má podaný patent). Aivia Neon má prťavý USB dongle se dvěma kontakty. Pokud vám tedy během prezentace dojde šťáva, vyndáte krytku, položíte na stůl a přisunete na dotek s donglem. Za 10 minut nabíjení získáte další 3 hodiny.

battery charge - gigabyte

Ačkoliv tohle zařízení získalo Reddot cenu za design, úplně dokonalé není. Například pokud má váš notebook nesprávnou výšku (například Samsung 900X je příliš nízký), anebo chybějící kabelové spojení, kterým by bylo možné nabíjet presenter během pobytu v batohu s notebookem/ultrabookem podporující nabíjení v režimu spánku skrze USB 3.0. Na následujícím videu ale zjistíte, že Aivia Neon nepatří do batohu, nýbrž do kapsy. Nabíjet lze bohužel zatím jen na stole, nebo samostatné baterie.

Tagy: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Reportáž: GIGABYTE TECH TOUR BRNO - "New Ideas"

Pondělí, 6 Květen 2013 - 13:36 | Damel | Měl jsem Gigabyte GA-BX2000 a Gigabyte GA-7NNXP,...
Pondělí, 6 Květen 2013 - 12:13 | Tomáš Bohuněk | Tos to prostému uživateli moc nezjednodušil.. Zde...
Pondělí, 6 Květen 2013 - 12:04 | Max Power | Desky od GIGABYTE mi vždy dobře sloužily a mám s...
Pondělí, 6 Květen 2013 - 11:39 | xmic | Vykon chladice se vzdy udaval jako k/w (kelvin na...

Zobrazit diskusi