CDR.cz - Vybráno z IT

Reportáž: GIGABYTE TECH TOUR BRNO - "NEW IDEAS"

Gigabyte-perex
Minulé pondělí se v brněnské restauraci Koishi uskutečnil již druhý ročník Tech Tour v podání Gigabytu, kde bylo mimo jiné řečeno, že Česká republika patří mezi čtyři (ve vztahu ke Gigabyte) nejzajímavější trhy. Jásejme, konečně na nás také někdo myslí, a třeba se dočkáme nějakých novinek dříve než ostatní…

Krátce zde proběhla také prezentace společnosti nVidia s odpovědí všem "žbrblalům", podle kterých už máme grafického výkonu dost a dost. Všichni se shodli na tom, že kdysi byl i Doom považován za naprostý vrchol počítačové grafiky a že i dnes je kam jít – zejména simulace reálně vypadajícího obličeje, látek, destrukcí, vodní hladiny… To vše je důvod, proč byl stvořen Titan, a proč se vývoj hned tak nezastaví.

nVidia na scéně - akce gigabytenVidia na scéně - akce gigabytenVidia na scéně - akce gigabyte

A také se trochu vyprávělo o otevřené betě projektu GeForce Experience, který už si nyní můžete vyzkoušet zde. Jde o zajímavou aplikaci, která za vás bude hlídat aktualizace ovladačů a herních profilů a nabízet vám tyto profily optimalizované pro vaši grafickou kartu (podporované jsou všechny desktopové i mobilní od GTX400 výše) a hry, které máte v počítači (v případě nestandardních složek k nim musíte aplikaci dostrkat). Aplikace komunikuje v češtině, ale většina klikatěných odkazů nás zatím posílá na nvidia.de.

GeForce Experience

Nápad je to určitě skvělý, nastavení hry je optimalizováno jedním kliknutím a z aplikace lze hru rovnou spouštět. A co je asi nejdůležitější, všichni mají možnost tlačítkem "Poslat zpětnou informaci" přispět k vývoji tohoto nástroje. Komunita komunitě, možná se z toho časem stane konkurence pro Steam. (Uvidíme, zda přijde odezva na mou nespokojenost s odkazy na nvidia.de. :))

Hlavně ale vychází z faktu, že prý celých 80 % hráčů vůbec neřeší nastavení hry a prostě hrají v defaultu připravujíc se tak o mnoho vizuálních zážitků. Tato aplikace jim má tedy bez práce poskytnout nejlepší možný vizuální zážitek s ohledem na jejich grafickou kartu a požadovanou plynulost hry. Za profily pak můžeme poděkovat armádě testerů z Ruska. (Záviděníhodná práce hrát hry.)

Zatím ale trpí aplikace (již nahlášenými) porodními bolestmi – aktualizace ovladače, jenž vyžaduje restart, přivede aplikaci do nezáviděníhodné situace. V systému pak vznikne úžasný ovladačový bordel, je potřeba manuálně vyčistit a znovu nahodit ovladače grafiky…

GeForce Experience

A jako perlička na konec. Zástupci firem vám samozřejmě nemohou prozradit úplnou pravdu o tajných informacích, ale nejsou to cvičení agenti americké armády a neumí skrývat emoce. Při otázce: "Přijdou-li mobilní GTX700 dříve než desktopové?" se David Koblížek opravdu hodně kroutil, velice pravděpodobně je tedy odpověď ano. A jelikož i z jiných internetových zdrojů prosakuje, že desktopové GTX700 mají přijít již tento měsíc, brzy můžeme očekávat i launche nějakých nových herních notebooků. S tím ale kontrastuje "launch" zmíněných notebooků Gigabyte. Na druhou stranu od nich má brzy přijít revize, která očividně mimo podsvícení přinese i nové grafiky, a možná i procesory Haswell. Těšíte se? Já ano, a těšit se můžeme také na novou Tegru, která má tu starou opravdu silně zahanbit (ale jak to kdysi bylo s trhačem asfaltu, GTX100, že?), a také na Shield a Grid.

A zase za rok

A to by pro dnešek bylo všechno! Zatímco Gigabyte balil hračky, my novináři jsme vyměnili pár názorů a zkušeností při společné večeři v této vynikající restauraci. Hlavním tématem téměř celé akce byla hra World of Tanks, která poměrně masivně zastínila zde také ukázaný Hawken, hru z bundle balíčku grafických karet nVidia. Zjistil jsem, že jsem mezi kolegy jediný, kdo Tanky ještě nehraje... Ne, nesmějte se mi, já čekám na Rome II. :) Beztak za to ale může zástupce Gigabytu David Kropáč, který zde ukázal i svou "Tankovou skříňku" od Stoobiho ukrývající nereferenčního Titana…

Z77N-WIFI gaming pc _02DSC00878Z77N-WIFI gaming pc _01
Tagy: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Reportáž: GIGABYTE TECH TOUR BRNO - "New Ideas"

Pondělí, 6 Květen 2013 - 13:36 | Damel | Měl jsem Gigabyte GA-BX2000 a Gigabyte GA-7NNXP,...
Pondělí, 6 Květen 2013 - 12:13 | Tomáš Bohuněk | Tos to prostému uživateli moc nezjednodušil.. Zde...
Pondělí, 6 Květen 2013 - 12:04 | Max Power | Desky od GIGABYTE mi vždy dobře sloužily a mám s...
Pondělí, 6 Květen 2013 - 11:39 | xmic | Vykon chladice se vzdy udaval jako k/w (kelvin na...

Zobrazit diskusi