CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k První tablet s APU Temash od AMD v podání Gigabyte

Když mluvíte o výkonu pletete si čtyřjádrový Temash/Kabini s dvoujádrovým Temashem a i v případě toho čtyřjádra bylo srovnání jen s nejpomalejším i3 dnes už předminulé generace a i tam jen v poněkud absurdních aplikacích (aneb kolik aplikací běžně plně využije čtyři jádra na této třídě procesorů?).
A4-1200 může být dobrý a úsporný tabletový procesor, ale výkonem cpu se nedostane nikam poblíž i3, pentiu a ani celeronu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přetaktovaný (zadokovaný) Temash není buhví jak daleko od i3, byť je to "už 2 generace" starý procesor. Pořád se bavíme o méně než třetinovém TDP, a to se počítá. Atom je jaksi mimo hru, a Celerony také díru do světa neudělají.
Podstatné ale není, k jakému procesoru se přiblíží, ale že nabízí pro účely tabletu/netbooku naprosto dostatečný výkon. A to ani nemluvíme o ceně. Pokud jde o čtyři jádra, nejlépe je využije multitasking, který se díky Win8 dá na tabletu provozovat. :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"Přetaktovaný (zadokovaný) Temash není buhví jak daleko od i3"
Čtyřjádrový ano, dvoujádrový ani omylem (a v tom tabletu je dvoujádrový). A u srovnání s Celeronem je třeba říct, že takový 1037U (nástupce 1007U) je ve všem rychlejší než porovnávané i3. Takže to srovnání je asi takové, jako bych haswell porovnával s procesory rodiny K10 a tvrdil "13W čip překonává 130W highend konkurence" - je to polopravda (překoná ho jen někde) a ještě jsem vynechal, že mluvím o dvě generace starém procesoru.
To máte zajímavý multitasking - mě při běžném užití multitasking nevytíží pořádně ani dvě jádra. Čtyři jádra jsou vytížitelná jen v optimalizovaných aplikacích a nějak mám dojem, že skoro žádné z nich by jste na tabletu pouštět nechtěl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čtyřjádrový je na úrovni "toho starého", dvoujádrový je kus pod, ale nijak extrémně. Nicméně jde o srovnání spíš "na chuť", hlavním konkurentem jsou Atomy, které poraženy byly.

Nevím, jaký multitasking máš ty, ale já tu nemluvím o dvou aplikacích, případně "přepínaném multitaskingu". Tady už záleží na logice procesoru - při čtyřech jádrech a malé zátěži je výhodnější přepínat na dvou, a dvě uspat, ale tak to většinou nefunguje.. A v případě takto slabého procesoru je v multitaskingu každé jádro výhodou..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"dvoujádrový je kus pod, ale nijak extrémně"
Právě že je extrémně pod. Uvědomte si, že pokud se bavíme o aplikacích, kde Kabini dotahuje i3 (nebo spíše dnešní celeron), jedná se o programy, které využijí plně všechna čtyři jádra. A právě v těchto má níže taktované dvoujádro méně jak poloviční výkon. A pokud se bavíme o aplikacích, které nevyužijí čtyři jádra, tam ani Kabini není nikde poblíž celeronu. Cinebench to krásně ilustruje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pokud bereš v úvahu singlethread cinebench, tak pak ano.. Mimochodem má Celeron také takto schopnou grafiku? Zrovna v tabletu tedy grafiku se schopnostmi Radeonu využijeme daleko lépe, než procesor Core i3. Tak určitě je větší pravděpodobnost, že někdo bude chtít hrát graficky náročnější hry (ať už něco jako Plants vs Zombies, nebo Windosowské klasiky), než renderovat v Cinebenchi, nebo konvertovat video..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Buď nečtete na co reagujete, nebo opravdu nevím. Beru jak single tak multi-thread cinebench. V singlethread je situace jasná, v multithread nemá dvoujádrový temash na nižší frekvenci ani polovinu výkonu čtyřjádrového a i čtyřjádrový je slabší než zmíněný celeron.
Co se týká výkonu gen7 ulv hd graphics s 6 SP (takže typicky ivy bridge celeron), tak ten je zhruba 5-10% pod úrovní 500MHz grafiky v Kabini. Takže jde rozumně předpokládat, že bude mnohem rychlejší než 225MHz verze v Temash a i o něco rychlejší, než 400 MHz Temash.
Gen7 ulv s 16 SP (IB Core i3) je potom o nějakých 35% rychlejší než 500MHz GPU v Kabini.
Ale znovu - nepochybuji, že dvoujádrový temash bude dobrý tabletový procesor (naopak - viz můj první příspěvek). Jen říkám že dvoujádrové CPU není výkonem nikde poblíž Celeronu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čtu, ale občas nechápu, kde ty výsledky berete. Konkrétně v Cinebenchi je teda rozdíl odpovídající počtu jader a frekvenci, teda nic nečekaného. Jsou testy, kde vyhraje Celeron, a pak přijde třeba (hodnotíme-li APU, a ne jeho tabletový smysl) práce s videem, AMD APP pošle Intelu poštu z budoucnosti.. Přímou konkurencí je ale Atom, a ten je poražen ve všech ohledech. Přecijenom Temash je fakt mikroskopické APU oproti Celeronu i i3..
V neprospěch Intelu ale pracují ovladače a nekompatibilita, mnoho her, které jsou v téhle "náročnostní" kategorii ani nejde spustit, nebo funguje špatně. Benchmarky jsou pak jedna věc, realita je věc duhá. To srovnání ve videu je sice přeitažené za vlasy, ale v praxi je to dost podobné i v případě Celeronu, natož pak Atomu. Samozřejmě že i3 je daleko lepší, také ale s TDP 17W, a naprosto odlišnou cenou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem sice dojem, že problém se spuštěním mívají naopak náročné hry se spoustou pokročilých efektů, ale dobře. Dnes to už stejně prakticky neplatí (ano, najde se pár her, které nefungují na gen7, ale jsou to výjimky).
A evidentně nečtete. Já tu neříkám nic obecně, nic o Atomu, ani že Temash jej neporazí a ani neříkám, že IB nemá vyšší spotřebu. Jen říkám že v devíti z deseti případů porazí IB Celeron (1007U/1037U) tento konkrétní temash (a4-1200) na hlavu rozdílem třídy (tedy 2x a více výkonnější). Můžeme si počkat až je někdo dá do stejného testu, ale pokud známé IPC(cca 1,5x vyšší), frekvenci (cca 1,5x vyšší) a počet jader (stejné), tak si každý může dát dvě a dvě dohromady už teď. A nejen proto je říkat, že a4-1200 je skoro stejně rychlé jako i3 více než nepravdivé. To píšete v článku a to je jediná věc, na kterou jsem narážel. Více k tomu nemá cenu říkat. Nashledanou

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

HDD do tabletu? To uz je teda moc:o) Ale vaha a sirka je na tablet taky premrstena ..... plus je samozrejme x86 a operacni system, jen tak dal:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to velké, těžké, žravé a s legračně malým rozlišením, ale za to na tom dýchavičně poběží desktopové windows. A to se vyplatí.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Dýchavičně bych neřekl (provozoval jsem Win7 na AMD C60 i na Atomu Z2800 a starém N270. Jo na tej N270ce to skutečně bylo dýchavičné..
Žravé?
Velké a těžké je, ale také pravděpodobně nedrahé.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.