CDR.cz - Vybráno z IT

Google čelí výraznému nárůstu emisí kvůli AI. Zvítězí vývoj nebo ekologie?

Zdroj: Shuttestock

Emise skleníkových plynů společnosti Google vzrostly za posledních pět let téměř o 50 procent, což je přičítáno energeticky náročným datovým centrům potřebným k provozu umělé inteligence. Zpráva o životním prostředí z roku 2024 odhaluje, že Google v roce 2023 uvolnil 14,3 milionů metrických tun oxidu uhličitého, což ohrožuje jeho cíl stát se do roku 2030 uhlíkově neutrální společností.

V roce 2023 společnost Google uvolnila 14,3 milionů metrických tun oxidu uhličitého, což představuje 48procentní nárůst oproti roku 2019 a 13procentní nárůst oproti předchozímu roku. Tento výrazný nárůst je důsledkem zvýšené spotřeby energie v datových centrech a emisí z dodavatelského řetězce. „Jak dále integrujeme AI do našich produktů, snižování emisí může být náročné kvůli zvyšující se energetické náročnosti spojené s očekávaným nárůstem investic do naší technické infrastruktury,“ uvádí Google ve své zprávě.

Environmentální dopad AI

Exploze využití umělé inteligence má výrazný dopad na životní prostředí. Velké technologické společnosti, jako jsou Google, Microsoft, Amazon, Meta a Apple, investují miliardy dolarů do AI. Nicméně trénink modelů a používání funkcí AI vyžaduje obrovské množství energie. Studie provedená výzkumníky z AI startupu Hugging Face a Carnegie Mellon University zjistila, že generování jednoho snímku pomocí umělé inteligence může spotřebovat tolik energie jako nabíjení smartphonu. Analytici společnosti Bernstein předpovídají, že AI zdvojnásobí tempo růstu americké poptávky po elektřině a celková spotřeba by mohla v příštích dvou letech předstihnout současnou nabídku.

Microsoft, který se rovněž zavázal být do konce tohoto desetiletí uhlíkově záporný, hlásil, že jeho emise skleníkových plynů vzrostly od roku 2020 téměř o 30 procent, především kvůli výstavbě datových center.

Zdroj: Shutterstock

Spotřeba vody a další výzvy

Zpráva společnosti Google také poukazuje na zvýšenou spotřebu vody v datových centrech, která je nutná k jejich chlazení. V roce 2023 datová centra Google spotřebovala o 17 procent více vody než v předchozím roce, což představuje 6,1 miliardy litrů – dost na zavlažování přibližně 41 golfových hřišť ročně na jihozápadě Spojených států.

Google očekává, že celkové emise skleníkových plynů budou i nadále růst, než se začnou snižovat směrem k absolutnímu cíli snížení emisí. Společnost zdůrazňuje, že předpovídání budoucího dopadu umělé inteligence na životní prostředí je složité a neustále se vyvíjí. S hlubokou integrací AI do celého produktového portfolia bude stále obtížnější rozlišovat mezi AI a jinými zátěžemi.

Tento trend ukazuje na potřebu nových technologií a strategií, které by mohly snížit ekologický dopad provozu datových center a umělé inteligence, a zajistit tak udržitelnější budoucnost pro celý technologický sektor.

Diskuse ke článku Google čelí výraznému nárůstu emisí kvůli AI. Zvítězí vývoj nebo ekologie?

Čtvrtek, 4 Červenec 2024 - 11:52 | Ondar | A ty emise CO2 ještě někoho zajímají mimo...

Zobrazit diskusi