CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Google chce zaměstnance vrátit do kanceláří, ti odmítají a hrozí výpovědí

Třeba v Californii to může dávat obrovský smysl - při ceně jejich nájmů ušetří obrovské množství peněz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poznam ludi, ktori brali SF plat v Prahe. Ono, v pricipe sa to da povazovat za zmrdstvo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Není na tom nic špatného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme v týmu lidi od západního pobřeží US až po Indii. Na west coast pracujou od 5ti od rána, v Indii "jdou do práce" až po obědě. Všichni z domova. A dá se to :) Taky se nechci vracet a hledat si znova nájem v Praze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě před chvilkou tady byl článek o tom, jak to Googlu šetří nemalé peníze...
https://cdr.cz/clanek/google-diky-praci-z-domova-usetri-vice-nez-1-milia...

Tak by si to teda měl Google (nebo někdo) srovnat v hlavě, co vlastně chce :D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jednoduché, někdo spočítal produktivitu práce...
Ono HO efektivně funguje tak pro 20-30% lidí.
Sám v tomto mám jako podnikatel absolutně svobodnou volbu, přesto jsem zjistil, že mimo domov mám asi trojnásobnou produktivitu (a to i když jsem ještě doma býval sám), takže si raději platím kancelář.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vynecháme normovatelné práce, tak v práci naopak efektivně lidi nepracují. Nikdo nevydrží dlouhodobě makat 8-10 hodin denně a čím komplikovanější práce je, tím je to horší.

Pokud si to chceš vyzkoušet, zkus učit někoho matematiku 8 hodin v kuse s jednou půl hodinovou přestávkou. Garantuju ti, že po třech hodinách už nebudeš schopen řešit složitější příklady a po šesti už budeš mít problém mluvit smysluplné věty.

Takže lidé v práci dost ulévají. V podstatě prokrastinují. Ale protože se u nich práce složitě normuje, jsou zastupitelní a vedoucí pracovníci mají na starosti pletichaření a práci podřízených nerozumí, tak jim to prochází.

Prokrastinaci v práci lidé vyplňují různě - tlacháním, surfováním po netu, četbou s prací přímo nesouvisející literatury a nebo hraním karet. Doma však tuto prokrastinaci vyplňují užitečněji. Tj. věnování se rodině, domácnosti nebo zájmům. A zde přichází pointa. Zatímco prokrastinace v práci je jen vyplněním hluchých míst mezi prací a jedná se tak o činnosti, které je možné kdykoliv okamžitě přerušit a také navázat, v případě HO činností to nejde. Lidé tedy na HO optimalizují svůj čas tak, aby denní práci nakomprimovali co nejhustěji do souvislého bloku a pak už se věnovali jen těm mimopracovním činnostem. To však naráží na nemoc dnešní korporátní doby - konání zbytečných žvatlavých schůzek prakticky v průběhu celé pracovní doby. Protože tuhle činnost dokáže management snadno monitorovat a vidí, že lidé schůzkám věnují méně času a navíc se je snaží nahustit jen do určitého časového rámce v pracovní době. Méně času pak schůzkám věnují z prostého důvodu. Zatímco v kanceláři se dá a hojně využívá čas vyčleněný na schůzku k prokrastinaci i v případě, že téma schůzky skončilo (pokračuje se s mimotématickým nebo dokonce mimopracovním tlacháním) až do využití celého vyčleněného času na schůzku, v případě video/tele konferencí nikdo přes skype tyhle věci netlachá nejen proto, že to není pohodlné (chybí sociální kontakt), ale i nebezpečné (nevíš kdo poslouchá nebo nahrává).
Takže realita efektivity je jasná.

Nicméně je zde ještě jedna rovina a to sebedisciplína. Jsou pracovníci (a i já se mezi ně řadím a nejspíše i ty), že práci nejsou schopni dělat, pokud mají až příliš možností si určit čas vykonání sami a zároveň mají neomezený přístup k rozptýlení. Tito pracovníci pak valí před sebou práci a nakonec to mohou dotáhnout do takového stavu, že ji nejsou schopni dodat včas a buď ji dodají pozdě nebo dokonce fláknou. Takoví zaměstnanci potřebují mít místo, kde sníží množství rozptýlení a zároveň využijí získaný čas k odvedení intelektuálně nenáročné rutiny.

Nicméně i o odstavec výše popsaní pracovníci potřebují místo, kde budou nerušeni kolegy či nadřízenými pro intelektuálně náročnou práci, která vyžaduje dlouhodobé soustředění. V případě "podnikatele" jako jsi ty, si to lze zařídit pomocí kanceláře, kde jsi sám. V případě korporátního pracovníka je k tomu vhodná právě práce z domova.

Proto si myslím, že optimální řešení je hybridní práce s tím, že si zaměstnanec sám zvolí variantu od 5-0 do 0-5. Já osobně preferuji variantu 3-2, tj. úterý až čtvrtek v práci, pátek až pondělí doma. Důvod je prostý, lidé v pondělí a pátek prokrastinují mnohem více nežli v ostatní dny a já na jejich prokrastinace nemám čas ani náladu (jsem vysoce efektivní a rychlý v myšlení a vyžaduji, aby kolegové byli schopni alespoň vnímat moje myšlenky, aby na ně reagovali, si s ohledem na jejich výrazně nižší inteligenci a/nebo vědomosti, nárok nedělám).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych trvale nechtěl být na HO. Pokud jedu z práce, tak s lepším pocitem, že budu doma a v klidu. Ale když bych pracoval jen z domova, tak nedojde k tomu psychickému uvolnění asi nikdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, takové období jsem míval, kdy nerozlišuješ práci a domov, trvalo zhruba dekádu a málem mi z toho mrdlo a téměř zbořilo manželství. To bylo, když jsem dělal pro CDR/DIIT :).
Na druhou stranu mě to velmi posílilo ve schopnosti celkem bez úhony přežít současné koronavirové šílenství (nepočítám-li takové drobnosti jako prodělání Covidu a další drobné zdravotní patálie).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Míra a způsob realizace HO je v každé profesi jiný. Zedník asi HO nevyužije. V IT se to přímo nabízí. A jde jen o to jaký objem práce je v dané chvíli zvládnout. Pokud je to plánovaná činnost a/nebo nevyžaduje koordinaci s někým dalším je HO a rozložení činností v čase plně na pracovníkovi. Je na něm jakou má míru sebedisciplíny. Poznám lidi, který potřebujou neustálou kontrolu co dělají a jsou lidi, které třeba brzdit protože si toho berou jak vůl na rohy. Po zkušenostech za poslední rok, to většina mých kolegů, včetně mně, vnímá tak, že HO je vhodná metoda pro lidi, kteřé si z různých důvodů potřebujou efektivněji řídit čas - od docházení do práce, kterým ztratí 2 hodiny i víc denně přes řešení praktických problémů s chodem domácnosti/rodiny až po přizpůsobení se vlastním biorytmům ( dělám do půlnoci, vstávám v 9 ráno apod. nebo jsem ranní ptáče a dělá se mi líp od 6-ti) . Osobně jsem to nakonec řešil tak že do práce chodím na 6:30 - do devíti mám klid, protože většina lidí funguje až od té 9-té a tak stihnu udělat víc, než po té 9-té, kdy mě každý "otravuje" se svými problémy s kterými potřebuje pomoct nebo jinak poradit. Takže nakonec po 12-té odcházím, vybavím co potřebuju - od nákupu, přes úřady apod. a večer dorazím co jsem nestihl nebo vyžaduje kontrolu (např. rebuild databáze) . Naštěstí většina porad je on-line nebo v rámci office dooběda . Tak mi to takhle funguje rok a zatím se nikdo nestěžoval, že něco není hotovo včas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.