CDR.cz - Vybráno z IT

Google mapuje chytrými hodinkami vývoj lidského zdraví. Zachrání před rakovinou?

Alphabet, mateřská společnost Googlu, ve spolupráci s americkými univerzitami vytvořila projekt Baseline, který si klade za cíl zmapovat stav a průběh zdraví nejen u nemocných i zdravých. Chce zjistit příčiny vzniku různých závažných nemocí.

Lékaři u návštěvy každého pacienta v nemocnici pravidelně kontrolují krevní tlak, váhu, různé krevní testy, aj. Projekt Baseline, pod záštitou Alphabet, si klade za cíl zaznamenat, jak přesně vypadá nástup nemocí, jaké mají dlouhodobé příznaky, co je ovlivňuje nebo třeba i jak se jim dá předcházet. 

Jedná se o pětiletý projekt, ve kterém má být zapojeno cca 10 000 dobrovolníků od rané dospělosti až po pozdní stáří, tj. od 18 do 80 roků. S dostatečným množstvím dat by uživatel mohl zaregistrovat nastupující nemoc ještě dříve, než se projeví první náznaky. Rovněž by měl konstantní přehled o tom, jaký jeho životospráva dopad na zdravotní stav. 

Doktor Lloyd Minor, děkan Stanfordské univerzity, zastává názor, že moderní medicína dokáže celkem bezpečně rozpoznat mnoho nemocí jako například rakovinu. Ale doktoři již vůbec netuší, jak vypadal její nástup a z jakých přesně příčin tato nemoc vychází, a vše tak zůstává pouze na domněnkách. Konkrétně nástup rakoviny může být proces několik jednotek až desítek let. Jedná se třeba o špatný životní styl, jehož důsledkem je právě řada onemocnění.

Chytré hodinky vs. rakovina

Pro tento projekt jsou využity údaje jak z dotazníků, testů, ale i ze speciálního zařízení. Jedná se o chytré hodinky navržené a vyrobené firmou Verily. Specializací této společnosti jsou zejména roboti pro chirurgické účely, inteligentní kontaktní čočky a glukometry pro sledování množství glukózy v krvi u diabetiků.

Tyto smartwatch jsou speciálně přizpůsobeny, aby zaznamenávaly hlavně srdeční frekvenci, elektrodermální aktivitu (popisuje elektrické vlastnosti na povrchu kůže) a také pohyb. Zároveň obsahují baterii s extra dlouhou dobou životnosti a nízkými nároky na dobíjení.

Project Baseline však bude potřebovat rovněž výkonný analytický systém, který dokáže propojit všechna data od všech dobrovolníků a následně vyhodnotit rizikové faktory či příčiny vzniku onemocnění. Myšlenka si přirozeně našla i kritiky, kteří jako silný nedostatek vnímají sdílení až příliš osobních údajů, jako například krevní testy, stravování nebo i množství spánku. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Google mapuje chytrými hodinkami vývoj lidského zdraví. Zachrání před rakovinou?

Žádné komentáře.