CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Google tiše investuje do robotiky, v budoucnu se ji chce věnovat naplno

"...k tomu se ale nabízí otázka, zda právě podobné technologie nebudou v budoucnu ještě více ubírat na pracovních místech a zvyšovat tak nezaměstnanost šikovných dělníků ve výrobě."
Slovo "šikovných" bych nahradil slovem "manuálních". A odpověď je jednoznačně "Ano." Proč bychom jinak vyvíjeli nové a nové technologie, které umožňují zastoupit či nahradit člověka, než abychom toho člověka skutečně nahradili strojem? :-)
Na druhou stranu, cena práce stroje je daná cenou na pořízení a provoz. Cena na pořízení bude, díky technologickému vývoji a postupnému nasazování strojů do výroby, limitně klesat až k nákladům na materiál a energie. Podobně se toto snižování nákladů bude promítat do další výroby. Takže nakonec i třeba auto či televize bude za cenu materiálu a energie na výrobu.
Pochopitelně to tak nějak neřeší problém, co s těmi lidmi, kteří nebudou schopni kreativní práce. Těmi lidmi, kteří jsou dneska schopní leda tak kopat krumpáčem, nebo 8 hodin montovat na lince, protože víc buď nechtějí, nebo neumí dokázat... To je ovšem záležitost sociální a etická, nikoli technologická :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To se tvrdilo když se vynalezlo zemědělství, že lidé co sbírají plody budou bez práce. Pak přišel pluh a traktor a zase se řvalo že to vezme lidem práci. Pak přišla kybernetika, buržoazní pavěda a lidé řvali že jim stroje budou brát práci. A ejhle, pořád je co dělat jen pro zajištění jídla je potřeba necelých 3% lidí. Až nebudou dělníci potřeba pro výrobu strojů, bude se společnost moci věnovat více uměleckým činnostem a designu. Nebo taky ne, jak ukazuje film Idiocracy.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ti lidi pak zacali treba pracovat na stavbach vetsich domu a podobne .... zcela realne se muze stat, pri soucasnem tempu, v pristich 10ti letech, ze 90% lidskych cinnosti bude automatizovano a prakticky tech 90% lidi nebude mit co delat a jak vydelat penize .... jak to dopadne, se muzem podivat v mensim meritku podivat do ruznych bangladesu a podobne, kde se i o extremne mizernou praci rvou stovky lidi, za prachy, za ktere by nas v dnesni dobe, nedonutili ani se ohnout na ulici .....
Ty "utopisticke" predpovedi o tom, ze se lidstvo svym technickym vyvojem zasebevrazdi, mozna nejsou tak utopisticke a vzdalene, jak by se mohlo na prvni pohled zdat ....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se lidstvo timto zpusobem zasebevrazdi, vinikem nebude technicky vyvoj. Vinikem bude nedostatek vyvoje sociálního. Socialni a technicky vyvoj totiz musi bezet zhruba stejnou rychlosti - v antickem Rime by neslo zrusit otroctvi, ve 20 stoleti se nedal vybudovat komunismus (i kdyz je otazka, jestli se ty komunisticke strany vubec snazili :-)), mozna ze za 10 let automatizace snizi ceny zakladnich zivotnich potreb natolik, ze vetsina lidi nebude MUSET pracovat - pokud se ovsem zbavime megakorporaci, ktere maji predstavu, ze platit se musi i za poslech pisnicky.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No a to se prave nestane, protoze zijem v kapitalismu .....

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Omyl. 1% lidi bude vlastnit veskery majetek a zbytek bude chcipat hlady, protoze jejich praci nebude nikdo chtit a nebudou mit ani pozemek, aby si jidlo vypestovali sami. Vase predstava je krasna, me se take libi, bohuzel strasne naivni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Že bych toho robota už někde viděl? Že by to bylo na krabici od Symantecu? V první chvíli jsem se lekl, že google koupil antivir...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, ale ja ho znam od Esetu. Asi to je nejaky genericky obrazek a fotodatabanky :-).
Jinak spis stoji za uvahu, jak jsme daleko od doby T1000 aka "... az si uvedomi sam sebe", nasedne do dronu a zacne si vyrizovat ucty s lidstvem.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Aha, jo to bude ESET. Střílel jsem od boku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lidé už jsou nadbyteční, vstávejte z postelí, než nás robot vystřelí, všechny na Mars...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doufam, ze ti roboti a automaticke auta nepobezi na androidu:)

"jsou také stále zaměstnáváni lidé, zatímco by mohli pracovat na důlěžitějších místech, než jsou například sklady nebo právě montážní linky, které se ani dnes většinou neobejdou bez dodatečné lidské činnosti. V protifázi k tomu se ale nabízí otázka, zda právě podobné technologie nebudou v budoucnu ještě více ubírat na pracovních místech a zvyšovat tak nezaměstnanost šikovných dělníků ve výrobě"
Tohle si prave myslim, ze je nejvetsi tragedie automatizace. Rikejte mi pesimista, ale myslim, ze totalni automatizace bude skutecny konec lidstva a zacnou se naplnovat i ty nehezke scifi filmy ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No dokud se ti roboti a automaticke linky nebudou umet sami naprogramovat, udrzovat, opravovat, serizovat, atd. tak bude pro lidi jeste nejaka prace. Ale neverim, ze delnik od pasu dokaze naprogramovat vyrobni linku...to je asi ten problem: "Ubyva NEkvalifikovanych pracovnich mist."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně to zcestné uvažovaní, díky kterému si lidé myslí, že zrovna jejich práce je nenahraditelná. Proč by ho měl programovat? Už dnes jsou uváděni na trh roboti, kterým stačí „předvést“, co mají dělat. Navlečeš si na ruku čidla a předvedeš pohyb, který má robotická ruka dělat. S prvními počítači také uměla pracovat jen speciálně vyškolená obsluha, dnes používá počítače každý blb, který jim vůbec nerozumí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze presne tohle je ukazka zcestneho uvazovani:) Delnik ve fabrice, nebude mit nikdy inteligenci delat neco vic nez jen delnika ....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to rika ne? Ukaze robotovy jak se to dela ten to po nem 100000x zopakuje, ale ten delnik bude potreba, aby vymyslel jak to udelat. Ono neni delnik jako delnik, ja kdyz slysim delnik vzpomenu si na jednoho frezare co delal u frezy 20let, bys cumel co dokazal behem chvilky z kostky materialu vyfrezovet za slozite tvary a na destinu mm presne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OMFG .... OK, takze bude treba nekdo, kdo toho robota naprogramuje ..... ale nebude muset sedet jeden clovek u kazdeho robota, bude stacit jeden, na 100000 robotu, co vsechny ukony 100000x zopakuje ....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.