CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Boje ustávají. Pole působnosti nVidia a AMD se rozděluje

Článek je dost dobře o ničem, protože nezohledňuje computing.

Bohužel Kepler je na tom velmi špatně a vývojáři co vsadili na CUDA mají dost potíže. Nově například RandomControl musel slevit Arion o mnoho desítek procent, jednoduše pro výpočet je lepší (momentálně) AMD. Jakkoliv fandím CUDA, tak AMD válcuje NVidii v OpenCL o 300-400%.

Také další to pochopili a přetahují čím dál více výpočtů na OpenCL.

Zobrazení, jendoznačně lepší Nvidia
Ovladače, NVidia
Computing x-násobně AMD

Např zde

http://www.legitreviews.com/images/reviews/1881/luxmark-score.jpg

Vcelku katastrofa

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že computing jsem nezohlednil, ale z článku je patrné, že se jedná o volbu herní grafiky, nikoliv grafiky univerzální, či přímo výpočtové.

Situaci s CUDA bohužel nemohu posoudit, neboť karty Kepler nemám, a nepoužívám. Ale obecně CUDA těží z rozšířenosti (alespoň v aplikacích "pro lidi", jako Photoshop, 3DS Max, je Cuda podporována a může sakra potěšit), OpenCL jako takové vývojářům moc nechutná, kor když si NVidia tlačí Cudu sama. Nicméně u OpenCL je AMD jednoznačně o mílové kroky vpředu. Bussines aplikace jdou asi mimo nás, ale který běžný program umí ke zrychlení využít Radeony? Tedy pokud pominu akceleraci playbacku videa, je tu pár programů, co skrz ně umí konvertovat video, nejlepší z nich je asi přímo aplikace od AMD. A to je tak vše... Bohužel... :(

Co se ovladačů týče, minimálně ten k mobilní GTX660M neumí skoro nic a je i nevzhledný. Ale měl parádní instalátor, to musím uznat. Celkově už jsou drivery, si myslím, na srovnatelné úrovni.

A zobrazení? V testech HQV dopadají Radeony o velký kus lépe, nicméně odlišností v obraze si všimneš jen při přímém porovnání obou obrazů vedle sebe. Chyby ani nepřesnosti nejsou na Radeonech ani GF, FPS playbacku (pro HD video) mají obě platformy totožné. Ve hrách totéž.. U obrazu bych tedy roznodně netvrdil "jednoznačně lepší nVidia", případně objasni v jakém ohledu konkrétně.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Poslední verze Adobe Photoshopu, Zoneru, apod. již dokáží využívat i karet AMD. V technické sféře kde se pohybuji využívají jak karet NVidia tak AMD nejen pro akceleraci vykreslování ale (alespoň zčásti) také pro výpočty současné verze některých programů pro technické kreslení - např. Autocad, i řada dalších aplikací.
Aplikací využívajících pouze NVidia CUDA je jice ještě řada, ale postupně jich ubývá, případně se objevuje porovnatelná konkurence podporující výpočty na kartách obou výrobců.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Formuloval bych to jinak: OpenCL vývojářům nechutnalo.

Dnes to naopak vypadá, že většina chystaných implementací GPU akcelerace výpočtů se chystá v OpenCL.

Osobně si doma vychutnávám podstatné zrychlení mnoha funkcí v Zoner Photo Studiu 14 Pro - díky OpenCL - na levném Radeonu 6750.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

nV nema CPU tak se pakuje jak se cekalo, jen fanousi budou porad trollovat.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nová karta je prostě nová karta ;) A stará .... stará je prostě dobrá potud pokud dostačuje . A že s unifikovanými shadery na takové to domácí žvýkání ... stačí bohatě jakákoli mainstreamová několik let stará ;) .

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.