CDR.cz - Vybráno z IT

Halliburton pod palbou: Energetického giganta zasáhl závažný kybernetický útok

Zdroj: Shuttestock

Energetický gigant Halliburton se stal terčem závažného kybernetického útoku, který způsobil únik citlivých dat a vyvolal znepokojení mezi akcionáři i veřejností. Společnost, jež hraje klíčovou roli v globálním energetickém sektoru, nyní čelí rostoucímu tlaku na zveřejnění rozsahu škod a dalších kroků, které podnikne k ochraně svých operací.

Energetický gigant Halliburton se ocitl ve středu zájmu poté, co minulý týden potvrdil, že se stal obětí závažného kybernetického útoku. Společnost uvedla, že útočníkům se podařilo proniknout do jejích systémů, získat citlivá data a následně je uniknout. Tato skutečnost vyvolala znepokojení nejen mezi akcionáři, ale i v široké veřejnosti, která sleduje, jaké budou další kroky tohoto ropného a frakovacího kolosu.

V úterním prohlášení pro vládní regulátory Halliburton sdělil, že v současné době vyhodnocuje rozsah narušení a povahu ukradených informací. Zatím však nezveřejnil konkrétní podrobnosti o tom, jaké druhy dat byly kompromitovány. Společnost se tak dostává pod stále větší tlak, aby poskytla jasnější informace o tom, jaký dopad může mít tento incident na její globální operace.

Mluvčí Halliburtonu, Amina Rivera, byla ohledně celého incidentu velmi zdrženlivá. Odmítla poskytnout další informace a odkázala na oficiální prohlášení společnosti. To naznačuje, že Halliburton stále pracuje na identifikaci všech důsledků, které by tento kybernetický útok mohl mít na její každodenní činnost v oblasti těžby ropy a frakování.

Zdroj: Shutterstock

TechCrunch, který situaci bedlivě sleduje, zjistil, že mnoho systémů Halliburtonu, které jsou běžně dostupné veřejnosti, zůstává stále offline. To by mohlo znamenat, že společnost přijala mimořádná opatření k minimalizaci rizik spojených s dalším šířením škod.

Halliburton, který má téměř 48 000 zaměstnanců a operuje v desítkách zemí po celém světě, je jednou z největších energetických společností na světě. Tato společnost je stále spojována s katastrofou ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu v roce 2010, která vedla k obrovským ekologickým a finančním škodám. Připomeňme, že Halliburton tehdy souhlasil s urovnáním obvinění americké vlády a zaplacením pokuty ve výši 1,1 miliardy dolarů.

Spekuluje se, že za útokem na Halliburton stojí ransomwarový gang známý jako RansomHub. Tento gang, který vznikl teprve v únoru 2024, je již spojen s více než 210 oběťmi, včetně americké zdravotnické společnosti Change Healthcare. Podle zdrojů TechCrunch si gang údajně připisuje zásluhu za útok na Halliburton a tvrdí, že zašifroval a ukradl významné množství dat. Zástupce RansomHubu však odmítl komentovat tento konkrétní incident.

Ransomware útoky se stávají stále sofistikovanějšími a destruktivnějšími. V případě, že jednání mezi společnostmi a hackery selžou, je běžné, že útočníci zveřejní jména svých obětí na temných webech jako prostředek nátlaku k zaplacení výkupného. Zatím není jasné, zda Halliburton uvažuje o zaplacení výkupného nebo jaké konkrétní kroky plánuje podniknout, aby minimalizoval škody způsobené tímto útokem.

Halliburton v posledním roce dosáhl obratu 23 miliard dolarů a generální ředitel společnosti, Jeff Miller, obdržel odměny ve výši 19 milionů dolarů. I přes své obrovské finanční zdroje však společnost čelí významným výzvám v oblasti kybernetické bezpečnosti. Halliburton dosud nezveřejnil, kdo konkrétně dohlíží na tuto oblast, což vyvolává další otázky ohledně jejich připravenosti a reakce na takové útoky.

Diskuse ke článku Halliburton pod palbou: Energetického giganta zasáhl závažný kybernetický útok

Žádné komentáře.