CDR.cz - Vybráno z IT

Herní klávesnice uRage Exodus2 za pár stovek. Co se změnilo od první generace?

nepřehlédněte
Urage Exodus 2 5
Do herního příslušenství v sérii uRage od společnosti Hama přibyla druhá generace herní klávesnice Exodus. Jaké jsou z ní naše pocity a dojmy?

Z hlediska provedení vsází Exodus2 na design ala sci-fi, ostré hrany s výstupky a tematicky český font popisků, který se nám osobně moc nelíbí. Podobně jako u první generace, i zde se shledáme se zvýrazněním herních a kurzových kláves modrou barvou. Naproti tomu ubylo podsvícení, což je jen ku prospěchu věci. Uživatelé si právě na ostrost LEDek u první verze Exodusu dost stěžovali, nemluvě o praktickém nulovém přínosu z hlediska vizibility jednotlivých kláves. Co se týče jejich hlučnosti, klávesnice vydává díky gumovému zachycení kláves jen lehounký klapot, který nikterak neruší ani při delším psaní (ano, tento článek píši na ní :)).

Urage Exodus 2 6Urage Exodus 2 7

Pravý obrázek: vlevo první generace Exodus, vpravo Exodus2

U Exodus2 tak směrem k uživateli proudí paprsky modrého světla z loga uRage umístěného nad F klávesami a ze signalizačních diodek num/caps/scroll locku. Modrý pásek pak lehounce prosvětluje žlábek mezi dvěma částmi integrované podložky pro zápěstí. Praktický přínos ve tmě to však pro uživatele opět nemá, světlo se na rozdíl od předchozí verze vypnout nedá.

Urage Exodus 2 2

Když už jsme se zmínili o té podložce pro zápěstí; ta si oproti první generaci pohoršila. Jednotlivé klávesy mají poměrně velký zdvih, což je pro cit stisknutí při hraní užitečná záležitost, na druhou stranu vzhledem ke sklonu ruky by bylo potřeba mít tuto integrovanou podložku o něco větší – u první generace tento problém nebyl. Zkrátka velikost podložky je tak akorát pro pohodlné usazení ruky při mačkání F kláves, což není zrovna to, co hráč vyžaduje.

Urage Exodus 2 3

Klávesnice se připojuje k počítači skrze rozhraní USB (5 V = 86 mA), které má zaplaťpánbůh u Exodus2 standardní koncovku, ne jako u první generace takový velký „designový skvost“, který vám pomalu ze třetiny zabere místo i u sousedního portu.

Urage Exodus 2 8Urage Exodus 2 4

Levý obrázek: velký skvost - USB rozhraní první generace, pravý obrázek: stojánek

K lepšímu polohování výšky poslouží na spodní straně klávesnice dva stupně zadních stojánků. Úmyslně zmiňuji zadní, protože u první generace Exodusu byl polohovatelný stojánek i v přední části, který při našich zkušenostech spíše způsoboval nestabilitu – kolébání.

Součástí balení Exodus2 je mimo stručného manuálu i pytlíček s černou variantou modrých kláves – tedy WSAD a kurzorové šipky - včetně poměrně šikovného madla pro pohodlné vyjmutí těchto kláves z klávesnice.

Urage Exodus 2 9Urage Exodus 2 1

Je trochu škoda, že přes pyšnění se s logem na krabici o Windows 8 a Mac kompatibilitě nenabízí Exodus2 žádné funkční klávesy, ani případná makra pro hráče. Asi toho za těch 400 korun zase nemůžeme chtít moc. 


Reklama
gamingová klávesnice se dočkala bratříčka
Cena: 429 CZK*

Urage Exodus2


* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview v českých eshopech
Tagy: 
Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Herní klávesnice uRage Exodus2 za pár stovek. Co se změnilo od první generace?

Čtvrtek, 28 Srpen 2014 - 12:01 | viper | Klavesnici jsem zakoupil a jsem nadseny s jakou...
Pondělí, 4 Srpen 2014 - 01:41 | Xspy | Jak to tak čtu a porovnávám na fotkách .......
Pátek, 1 Srpen 2014 - 17:32 | corwin78 | Mě se naopak tento layout líbí, konečně něco...
Pátek, 1 Srpen 2014 - 00:36 | BTJ | "nenabízí Exodus2 žádné funkční klávesy...

Zobrazit diskusi