CDR.cz - Vybráno z IT

Historická pokuta: Meta zaplatí Texasu 1,4 miliardy dolarů

Zdroj: Shuttestock

Společnost Meta souhlasila s vyrovnáním ve výši 1,4 miliardy dolarů se státem Texas. Toto vyrovnání se týká obvinění z neoprávněného shromažďování biometrických dat milionů texaských občanů bez jejich vědomí a souhlasu.

Majitel Facebooku, společnost Meta, se dohodl na zaplatit 1,4 miliardy dolarů státu Texas jako vyrovnání za obvinění, že neoprávněně shromažďoval biometrická data milionů občanů bez jejich souhlasu. Toto vyrovnání, které má být uhrazeno během pěti let, představuje největší částku získanou ze žaloby podané jediným americkým státem. Generální prokurátor Ken Paxton uvedl, že jde také o jednu z největších sankcí, kterou kdy Meta čelila od regulačních orgánů, hned po vyrovnání ve výši 5 miliard dolarů, které společnost zaplatila Federální obchodní komisi v roce 2019 za skandál Cambridge Analytica.

Stížnost, kterou podal Paxton v únoru 2022, obvinila Facebook z nezákonného shromažďování biometrických identifikátorů prostřednictvím systému rozpoznávání obličeje z fotografií a videí, které byly zveřejněny na platformě bez řádného informovaného souhlasu uživatelů. Systém rozpoznávání obličeje, spuštěný v roce 2011, obsahoval funkci „návrhy značek“, která doporučovala uživatelům označit přátele na fotografiích a videích pomocí skenování geometrie jejich obličejů.

Zdroj: Shutterstock

V roce 2021, rok před podáním žaloby, Meta oznámila, že ukončuje provoz svého systému rozpoznávání obličeje a vymaže shromážděná biometrická data. Tento krok byl zdůvodněn právní nejistotou v oblasti ochrany soukromí.

Tato pokuta přichází v době rostoucího globálního znepokojení nad riziky spojenými s rozpoznáváním obličeje a algoritmickou zaujatostí. Legislativa na ochranu dat je však nejednotná a liší se podle jurisdikcí. V roce 2021 se Facebook zavázal zaplatit 650 milionů dolarů v hromadné žalobě v Illinois na základě podobných obvinění týkajících se jeho systému rozpoznávání obličejů.

Generální prokurátor Paxton uvedl, že toto historické urovnání demonstruje závazek jeho úřadu čelit největším technologickým společnostem a držet je odpovědné za porušování zákona a práv na soukromí občanů Texasu. „Jakékoli zneužití citlivých dat Texasanů bude posuzováno v plné síle zákona,“ prohlásil Paxton.

Meta původně označila nároky za neopodstatněné, ale společnost se s Texasem dohodla na urovnání soudního sporu jen několik týdnů před plánovaným zahájením procesu.

Mluvčí společnosti Meta uvedl: „Jsme rádi, že jsme tuto záležitost vyřešili, a těšíme se na prozkoumání budoucích příležitostí k prohloubení našich obchodních investic v Texasu, včetně potenciálního rozvoje datových center.“ Tento případ zdůrazňuje pokračující výzvy, kterým čelí velké technologické společnosti ve snaze vyvážit inovace a ochranu soukromí uživatelů v měnícím se právním prostředí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Historická pokuta: Meta zaplatí Texasu 1,4 miliardy dolarů

Žádné komentáře.