CDR.cz - Vybráno z IT

Meta stahuje 63 000 instagramových účtů spojených s vyděračskými podvody

Zdroj: Shuttestock

Společnost Meta provedla masivní zásah proti sexuálním podvodům na Instagramu, když odstranila 63 000 účtů, které byly spojeny s vyděračskými praktikami zaměřenými především na dospělé muže ve Spojených státech, ale také na nezletilé uživatele. Tento krok je součástí širšího úsilí Mety o posílení bezpečnosti na svých platformách, včetně nových funkcí pro detekci nevhodného obsahu a varování před podvody.

Rozsáhlý zásah a nové bezpečnostní funkce

Meta uvedla, že nedávno odstranila 2 500 účtů, které byly spojeny s organizovanou skupinou asi 20 lidí, kteří prováděli sexuální vydírání. Tito kyberzločinci využívali Instagram k navazování kontaktů se svými oběťmi a následnému vydírání intimních fotografií a videí. Společnost také zrušila tisíce dalších účtů a skupin na Facebooku, které poskytovaly rady a návody pro potenciální vyděrače, včetně skriptů a falešných obrázků.

Začátkem tohoto roku Meta implementovala novou bezpečnostní funkci do zpráv na Instagramu, která automaticky detekuje nahotu a varuje uživatele před potenciálními podvody. Společnost také poskytuje v aplikaci zdroje a bezpečnostní tipy, jak se chránit před těmito podvody.

Zdroj: Shutterstock

Zacílení na nezletilé

Podle Meta většina odhalených podvodníků cílila na dospělé, nicméně některé účty byly zaměřeny i na nezletilé. Tyto účty byly nahlášeny Národnímu centru pro pohřešované a zneužívané děti (NCMEC), což podtrhuje vážnost situace a důležitost ochrany mladistvých na sociálních sítích.

Společnost Meta se dostala pod zvláštní kontrolu v souvislosti s obviněními, že nedělá dost pro ochranu dospívajících před sexuálním vydíráním. Na začátku tohoto roku během senátního slyšení senátor Lindsey Graham naléhal na Marka Zuckerberga, zda by rodiče dítěte, které zemřelo sebevraždou po tom, co se stalo obětí takového podvodu, měli mít možnost společnost žalovat.

Organizované kyberzločinecké skupiny

Mnohé z odstraněných účtů byly propojeny s tzv. Yahoo Boys, skupinou volně organizovaných kyberzločinců operujících převážně z Nigérie. Tato skupina se specializuje na různé typy podvodů, včetně sexuálních vydírání. Meta uvedla, že se zaměřuje na rozbití těchto sítí a spolupracuje s mezinárodními organizacemi na identifikaci a postihování pachatelů.

Významný krok v boji proti kyberkriminalitě

Odstranění 63 000 účtů je významným krokem v boji proti kyberkriminalitě a ochrany uživatelů na sociálních sítích. Meta pokračuje v rozšiřování svých bezpečnostních opatření a zdrojů pro uživatele, aby jim pomohla lépe se chránit před různými formami online podvodů.

Pro uživatele je klíčové být si vědomi rizik a využívat dostupné nástroje pro ochranu svých osobních informací. Meta slibuje pokračování v boji proti těmto nebezpečným aktivitám a také bezpečnější online prostředí pro všechny své uživatele.

Diskuse ke článku Meta stahuje 63 000 instagramových účtů spojených s vyděračskými podvody

Žádné komentáře.