CDR.cz - Vybráno z IT

HP možná znovu oživí mobilní divizi! Vsadí na Android a využije zkušenosti a patenty Palmu

HP-TouchPad-HP-logo-Android-logo-Android-bot
Začalo to oznámením vlastního Chromebooku a nyní vše zašlo ještě dál. V kurzu je nadupadný tablet s Androidem a čipem nVidia Tegra 4, mluví se i o smartphonu. Vrátí se HP do mobilního segmentu?

Když v roce 2010 došlo k akvizici Palmu v hodnotě 1,2 miliardy dolarů, zdálo se, že HP bude v budoucnu na mobilním trhu jedním ze silnějších hráčů. Prodeje přístrojů mluvili o něčem jiném, zkrátka jeden propadák za druhým. Alespoň vedoucí pozice na trhu s počítači výrobci zůstala, ale jen do té chvíle, než do něj začneme počítat i tablety. V takovém případě je jedničkou Apple.

megwhitman_android

I proto v posledních dnech z několika zdrojů zazněly spekulace o možném návratu k výrobě mobilních zařízení. Jedním z nich by měl být smartphone, ale hlavně se mluví o výkonném tabletu. Uvnitř by se měl skrývat SoC nVidia Tegra 4, jež se poprvé objeví v herní konzoli Project Shield a na trh přijde ve druhém kvartálu tohoto roku. Zařízení HP by pak mohla dorazit ke konci roku 2013. Windows 8 tablety už společnost má, takže zkušeností s výrobou podobných hraček bude dostatek.

hp_win8_tablet

Poslouchej komunitu, poslouchej komunitu, nebo se z toho zblázníš...

Pamatujete na projekt tabletu HP Touchpad? Nadčasové zařízení s WebOS bylo po prvotním prodejním neúspěchu výrobcem vyprodáno za směšné sumy, pohybující se kolem 100 dolarů. Rázem byl z tabletu prodejní hit (v danou chvíli dokonce druhý nejprodávanější na trhu, hned za iPadem), ale v Hewlett-Packard si řekli, že dají od ARM zařízení ruce pryč. Možná to byla zahozená šance. Když se totiž na konfiguraci tabletu podíváme dnes, stále má co nabídnout (podporoval i nepříliš časté bezdrátové nabíjení baterie). Nutno podotknout, že výprodej probíhal koncem roku 2011, kdy nebyla konkurence zdaleka tak vysoká.

HP_Touchpad_CDR (1) HP_Touchpad_CDR (2)

Neubráním se pocitu, že kdyby se v Palo Alto rozhodli nějaký čas počkat a snížili by nepatrně cenu, úspěch by se pravděpodobně dostavil. Trh prahl po Androidu, a proč mu ho tedy nenabídnout? Komunita po výprodeji situaci vyřešila sama, CyanogenMod zapracovali a ejhle, za pár měsíců jsme mohli v dualbootu prohánět WebOS vedle Androidu.

Právě naslouchat trhu a zvolit Android, případně nabídnout WebOS jako opensource, mělo HP ideálně před uvedením na trh. Nyní už WebOS opensource projektem je, ale neštěkne po něm pes, a to je škoda. Na intuitivní ovládání systému se rychle zvykalo a rychlostí prostředí ho lze dokonce srovnat s iOS. Kritický nedostatek aplikací byl nakonec jedním z hřebíčků do rakve. Níže můžete spatřit výbavu, s níž Touchpad na jaře 2011 přišel na trh.

Displej: 9,7", 4:3, 1024×768 IPS multitouch displej s Gorilla Glass
Procesor: Dvoujádrový Qualcomm Snapdragon APQ8060, 1,2 GHz
RAM a paměť: 1 GiB, 16 nebo 32 GB flash úložiště
Komunikace: WiFi 802.11abgn, Bluetooth 2.1+EDR
Senzory a kamera: gyroskop, akcelerometr, kompas, snímač osvětlení, 1,3 Mpix pro videohovory
Zvuk: Beats audio reproduktory, mikrofon
Konektory: microUSB, 3,5 mm jack, podpora bezdrátového nabíjení (HP Touchstone)
Baterie: 6300 mAh
Rozměry: 240×190×13.7 mm; 740 g

Odlišit jej zkusí službami a dalším softwarem

Nasazení Androidu je v této době jasnou volbou, jedině tak má, dle analytiků, nový tablet šanci na úspěch. Přesto bude muset oproti zajeté konkurenci nabídnout "něco navíc". Mluví se o přidané hodnotě v podobě softwaru a cloudových služeb.

Zastoupení Hewlett-Packard se ke spekulacím zatím nijak nevyjádřilo. Zdá se však logické, že chce využít potenciálu, jež společnost získala akvizicí Palmu. Možná se nějakého prohlášení dočkáme už na MWC v Barceloně, uvidíme...

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HP možná znovu oživí mobilní divizi! Vsadí na Android a využije zkušenosti a patenty Palmu

Pátek, 22 Únor 2013 - 11:20 | mt | Posledné prevzatie, ktoré sa HP vyplatilo, bolo...
Sobota, 16 Únor 2013 - 13:34 | verox | Palm a WebOS .. nemohu než souhlasit s Corwin78...
Pátek, 15 Únor 2013 - 15:12 | Michal Dobrodenka | nemyslim si ze by nelikvidaciou nieco ziskali....
Pátek, 15 Únor 2013 - 14:25 | corwin78 | Likvidaci Palmu a smrt WebOS jim nikdy nezapomenu...

Zobrazit diskusi