CDR.cz - Vybráno z IT

Huawei a Audi budou společně vyvíjet autonomní vozidla v Číně

Společnosti Huawei a Audi se rozhodly, že budou společně vyvíjet autonomní vozidlo 4. stupně autonomity. Centrum vývoje by mělo být otevřeno již příští rok.

Společnost Huawei a společnost Audi spojili své síly a technologie a chtějí společně vyvíjet autonomní vozidla na území Čínské lidové republiky. Podle uveřejněných prohlášení by tyto vozy měly disponovat 4. stupněm autonomity, což znamená, že automobil bude schopen provozu zcela bez zásahu řidiče. Prozatím však nebyly uveřejněny bližší podmínky uzavřené dohody. 

Zásah řidiče bude nutný pouze ve výjimečných případech, jako například při špatném počasí. Tehdy upozorní systém řidiče, že je potřeba převzít kontrolu nad vozidlem. Pokud řidič do určité doby nezareaguje, auto bezpečně zastaví a počká, až řidič bude automobil opět ovládat.

Huawei na Šanghajském veletrhu Connect 2018 představil Audi Q7 vybavený technologií Mobile Data Center (MDC). MDC se údajně skládá z několika AI čipů řady Ascend s číselným označením 310 a 910 založené na architektuře Da Vinci. Tyto procesory jsou primárně určeny například pro IoT. Audi Q7 je dále vybaveno centrálním procesorem, kamerou a LIDAR, který je umístěn na střeše vozidla.

Čína se již mnoho let snaží připravit ideální prostředí na trhu pro rozvoj automobilového průmyslu a nových technologií. Americká Tesla oznámila například, že se chystá v Šanghaji otevřít svou novou továrnu. Další automobilkou, která se v budoucnu bude více zaměřovat na výrobu automobilů v Číně, je BMW. Ta chce masivně zvýšit svůj podíl ve společnosti Brilliance Auto Group, která je německým výrobcem automobilů v Číně.

Co se týče autonomních vozů, tak je Čína více ostražitá. Pečlivě střeží, komu vydá licenci na tvorbu digitálních map země, která je nezbytná pro autonomní vozidla. Proto byly automobilky Daimler, Ford nebo BMW nuceny spolupracovat z Baidu, která má veškerá potřebná povolení, které jsou čínskou vládou vyžadovány.

Čína je přísná ve vydávání licencí, protože považuje vstup západních společností za účelem tvorby digitálních map na svoje území za národní bezpečnostní riziko. Podobné obavy ze zneužití získaných dat vzbuzuje i společnost Huawei v USA.

Z těchto bezpečnostních důvodů bylo Audi podle dostupných zdrojů testováno již od září. Nové centrum pro vývoj autonomních vozidel bude pak otevřeno v roce 2019.

Diskuse ke článku Huawei a Audi budou společně vyvíjet autonomní vozidla v Číně

Žádné komentáře.