CDR.cz - Vybráno z IT

Huawei začne od Applu a Samsung vybírat poplatky za své 5G patenty

Společnost Huawei je díky svému vývoji vlastníkem mnoha patentů týkajících se zavedení mobilní sítě 5G. Vedení společnosti se rozhodlo zavést licenční poplatky za využití jeho patentů, a to se zpětnou platností. Chce si tak zajistit alternativní příjem.

Zdroj

Většina lidí zná společnost Huawei jakožto známého výrobce mobilních telefonů a chytrých zařízení. Huawei je zároveň nejbohatší čínskou technologickou společností a největším celosvětovým výrobcem telekomunikačních zařízení. V nedávné době společnost zasáhl zákaz obchodovat s americkými společnostmi, čímž jeho mobilní zařízení připravil o Android i veškeré služby Google.

Nicméně vývoj společnosti Huawei v oblasti telekomunikací udržuje tuto společnost stále v čele žebříčku. Huawei je díky tomu držitelem mnoha patentů souvisejících se zavedením nové mobilní sítě 5G a chce toho také využít. Své patenty bude nově licencovat, takže pokud bude společnost Apple nebo Samsung chtít využít patent od Huawei, bude muset nově zaplatit poplatek, a to i zpětně.

Zdroj

Společnost Huawei si tímto chce zajistit alternativní zdroj příjmů. Podle oficiálních odhadů by za období 2019 a 2020 měla společnost získat 1,3 miliard dolarů. I přes to bude podle ředitele společnosti Huawei účtován jen minimální licenční poplatek 2,50 dolarů oproti jiným společnostem, jako je Nokia nebo Qualcomm, které účtují 7,50 dolarů.

Tyto patenty pak v budoucnu nebudou využity jen pro chytré telefony, ale také pro rozšíření chytrých domácností, autonomních vozů či robotického vybavení. Tuto skutečnost potvrzují i ekonomové, podle kterých by příjem z celosvětových prodejů 5G zařízení měl narůst z 5,5 miliard dolarů za letošek až na 668 miliard dolarů v roce 2026. Z toho vyplývá, že se do budoucna můžeme těšit na další spory ohledně licenčních poplatků a přerozdělování zisků z prodeje 5G zařízení.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Huawei začne od Applu a Samsung vybírat poplatky za své 5G patenty

Pondělí, 22 Březen 2021 - 15:30 | general100 | "V nedávné době společnost zasáhl zákaz...

Zobrazit diskusi