CDR.cz - Vybráno z IT

IBM v Praze zřídí centrálu pro umělou inteligenci a kvantové počítače

Zdroj: Shutterstock

Jedna z největších technologických společností současnosti, IBM, se rozhodla, že v Praze zřídí svoji centrálu pro umělou inteligenci a kvantové počítače. Podobnou centrálu zřídil i konkurenční Intel, ovšem v sousedním Polsku.

IBM, zkratka pro International Business Machines Corporation, je jednou z největších a nejstarších technologických společností na světě. Má bohatou historii sahající až do roku 1911, kdy byla založena pod názvem Computing-Tabulating-Recording Company (CTR). Společnost se původně zaměřovala na výrobu mechanických zařízení pro zpracování dat a evidenci.

V průběhu let se IBM stala předním hráčem v oblasti počítačových technologií a informačních služeb. V 50. a 60. letech 20. století společnost zavedla nové inovace, jako byly první pevné disky a počítače s velkými kapacitami paměti. IBM také hrála klíčovou roli při vývoji a šíření počítačového operačního systému UNIX.

Zdroj: Shutterstock

V průběhu 90. let se IBM začala zaměřovat na poskytování komplexních informačních technologií a služeb. Společnost se stala lídrem v oblasti firemního softwaru, cloudových služeb a vývoje umělé inteligence. IBM také rozvíjela svou přítomnost ve střední a východní Evropě.

V posledních letech se středoevropské země, zejména Polsko a Česko, staly atraktivními destinacemi pro technologické společnosti. Polsko získalo investice od velkých hráčů, jako je Intel, a stalo se důležitým regionálním centrem pro tyto společnosti. Nicméně IBM je výjimkou a drží své regionální sídlo v Praze již delší dobu.

Nedávno IBM rozšířilo své aktivity v Praze o klíčové oblasti umělé inteligence a kvantových počítačů. Vytvořilo centrum pro generativní umělou inteligenci, které pomáhá zákazníkům z různých částí světa implementovat AI aplikace typu ChatGPT. Toto centrum se zaměřuje na zákazníky z Evropy, Afriky a Blízkého východu.

IBM také otevřelo centrum zaměřené na kvantové počítače v Praze. Kvantové počítače slibují revoluční pokroky v oblasti trénování AI modelů a zpracování dat. Společnost aktivně spolupracuje s českou technickou univerzitou (ČVUT) na tvorbě národní kvantové strategie a usiluje o zapojení českých institucí do sítě IBM Quantum.

Kromě toho IBM spolupracuje s Českou spořitelnou, jednou z největších českých bank, na využití kvantových počítačů v oblasti finančního sektoru. IBM také provádí reorganizaci a založil startup The Mama AI, který se zabývá vývojem umělé inteligence s možností interakce pomocí hlasu.

Navzdory rostoucímu zájmu o Polsko jako regionální centrum pro technologické společnosti se IBM rozhodlo nadále investovat v Praze. Společnost věří v potenciál Česka jako technologického centra a snaží se posílit svou přítomnost v oblasti umělé inteligence a kvantových počítačů.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku IBM v Praze zřídí centrálu pro umělou inteligenci a kvantové počítače

Žádné komentáře.