CDR.cz - Vybráno z IT

Inovativní ovládaní dronů myšlenkou má nahradit klasické řízení letadel

Tekever Drone Ovladani
Projekt inovativního ovládání bezpilotních letounů bez ovladače s názvem Brainflight, k němuž stačí pouze mozkové vlny, by mohl pomoci handicapovaným.

Portugalská společnost Tekever odhalila projekt Brainflight představující nový druh ovládání bezpilotních letounů pomocí mozkových vln. Tekever na projektu spolupracuje s dalšími organizacemi: portugalskou Champalimaud Foundation, nizozemskou Eagle Science a Technickou univerzitou v Mnichově.

Ovládání bylo veřejně odprezentováno v Lisabonu. Dobrovolník si nasadil na hlavu čepici se senzory, které snímají EEG (elektrické vlny odrážející aktivity mozku), a zaznamenaná data se převáděla pomocí speciálního algoritmu do povelů určených k navádění drona ve vzduchu. Operátor dokázal provádět jednoduché i složitější úkoly pouhým sledováním symbolů na obrazovce a pohyboval s nimi sílou mysli.

Tekever Drone Ovladani 2

Testování Brainflight bylo doposud velmi úspěšné. Podle tvůrců by se technologie mohla uplatnit ve skutečném životě do deseti let a není vyloučeno, že se by se v budoucnosti mohla používat také pro pilotování skutečných letadel, například velkých dopravních letounů, které přepravují pouze náklad.

S Brainflight by člověk časem mohl ovládat drony nebo letadla stejně přirozeně jako třeba chůzi nebo běh. Technologie by se nicméně hodila také tělesně postiženým jedincům, kterým by alespoň zčásti ulehčila život a zjednodušila jejich komunikaci s okolím.

"Letecký průmysl by měl své inovační úsilí soustředit do lepších materiálů a úspornějších motorů," sdělil BBC John Strickland, nezávislý letecký konzultant. Je pravda, že je tento inovativní nápad ovládání na první pohled nebezpečný, Brainflight však počítá s bezpečnostním opatřením. Algoritmus by měl odhalit, zda je uživatel v danou chvíli plně způsobilý k ovládání letounu. Každé vybočení od normálu, jako je únava, stres nebo záchvat, by mělo rozpoznáno, takže by se mělo zabránit případným následkům.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Inovativní ovládaní dronů myšlenkou má nahradit klasické řízení letadel

Sobota, 18 Červenec 2015 - 19:39 | Pole Přezdívka | Tím odkazem se dopouštíš trestného činu. Ale díky...
Sobota, 28 Únor 2015 - 00:17 | Jan Honza | Však jo, k tomu je kousek... Jsi neviděl film...
Pátek, 27 Únor 2015 - 16:26 | HKMaly | Telesne postizeni urcite netouzi po nicem jinem...

Zobrazit diskusi