CDR.cz - Vybráno z IT

Internetem se šíří nový malware. Vábí na tématiku koronaviru

Společnost Cybersecurity Check Point uveřejnila zprávu o tom, že Emotet se radikálně šíří schovaný e-mailech s tématikou koronaviru. Jedná se o velice nebezpečný virus, který ohrožuje mimo jiné i Českou republiku.

Většina světa teď upíná svou pozornost k šířícímu se koronaviru, u nějž stoupá počet obětí každý den. Této pozornosti využil známý vir Emotet, který se skrývá v e-mailech s tématikou koronaviru a využívá zvědavosti uživatelů, jak informovala ve své oficiální zprávě softwarová společnost Cybersecurity Check Point.

Společnosti Check Point se navíc podařilo zachytit několik nových webových stránek, které nějakým způsobem tématicky souvisí s koronavirem. Jednou z nich je například vaccinecovid- 19\.com, která byla registrována 11. února v Rusku. Zástupci společnosti se domnívají, že by mohlo jít o adresy využívané k phishingu. 

Podle Check Point a jeho celosvětového indexu dopadu hrozeb je zřejmé, že Emotet byl největší malwarovou hrozbou už čtvrtý měsíc za sebou. Tématiky koronaviru pak začal využívat od ledna. Emotet byl rozesílán spamovými kampaněmi především v oblastech s výskytem koronaviru. V praxi to vypadalo tak, že v e-mailu informujícím o koronaviru byla oběť pobídnuta k otevření infikované přílohy. 

V celosvětové konkurenci v rámci žebříčku zemí s největším množstvím kyberútoků se naše země umístila na pozici 89., což je vylepšení o 20 příček oproti prosinci. Emotet byl zároveň identifikován jako nejagresivnější vir v rámci České republiky. Je to přesně ten vir, který má na svědomí útok na Benešovskou nemocnici nebo na OKD.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Internetem se šíří nový malware. Vábí na tématiku koronaviru

Žádné komentáře.