CDR.cz - Vybráno z IT

Internetové podvody: Generátory klíčů pro Steam a konzole akorát vyluxují účet

Zdroj: Shutterstock

Existují různé druhy webových aplikací, které vás mají za úkol nasměrovat do reklamního okénka a donutit k transakci.

Nebudeme chodit okolo horké kaše a rovnou zdůrazníme, že generátory různých kryptoměn, tajných přístupů, klíčů k virtuálním měnám a hrám jsou buď jeden velký podvod nebo nefungují. Neexistuje žádná aplikace, která by mohla generovat funkční aktivační klíče, natož bez postranních úmyslů. Ostatně v tomto článku se podrobně dozvíte, na jaké můžete nejčastěji narazit a jakým způsobem se vás budou snažit nachytat, pokud je vyhledáte a využijete.

Generátory, které slibují klíče k virtuálním měnám

Nejčastější typ online generátorů je ten, který vám slibuje klíče například na Steam, Playstation, Xbox či Paysafecard. Jakmile na takovou stránku kliknete, první co uvidíte, bude okénko či formulář vybízející k vygenerování klíče. Aby vás taková webová stránka ještě více přesvědčila, může se v patičce nebo v záhlaví stránky v pravidelných intervalech zobrazovat oznámení tvrdící, že si někdo jiný právě vygeneroval kód toho či onoho virtuálního produktu. 

Zdroj fotografie: Vlastní

Jedná se ovšem jen o další automatický generátor, který zobrazuje falešná jména přesně v pořadí, aby to působilo na nové návštěvníky důvěryhodně a měli zájem se zapojit. 

Jak to funguje v praxi? 

Dejme tomu, že jste se rozhodli na tuto lákavou nabídku skočit, vyplnili jste údaje, které od vás stránka vyžaduje, a zahájili jste generování kódu. Generování funguje na principu, že se před vámi objeví obyčejná tabulka s animací načítání, cachování či filtrování, načež se vám opravdu vygeneruje změť znaků. Kód je však neúplný, poslední část je zpravidla zamazána nebo nahrazena písmenem X.

Nenechte se mýlit; i kdyby byl klíč úplný, nefungoval by vám, neboť není vygenerován vypůjčením něčí licence, je pouze náhodný. K tomu, abyste mohli zobrazit klíč celý, budete přesměrováni do reklamního okénka, které je u tohoto typu podvodu zcela typické. Následně po vás chtějí, abyste odklikli reklamuvyplnili průzkum nebo si danou hru koupili třeba s -99% slevou. 

V horším případě vás dovedou k platební bráně, kde budou vyžadovat údaje k bankovnímu účtu nebo kartě. Žádná sleva se však nekoná, pouze se daná stránka snaží získat přístup k úsporám své oběti. V případě, že nějaký uživatel tyto údaje odešle, hrozí mu vyluxování jeho bankovního účtu útočníky. V tom lepším případě vás vyzvou k zadání vašich osobních údajů (jako e-mailové adresy a telefonního účtu), které pak přeprodávají dále, aby vám schránka mohla překypovat spamem a podvodnými maily ještě více než doposud. Po tom, co zjistíte, že nic skutečně nedostanete, už je pozdě. 

Generátory slibující přístup k privátním profilům

Další typy podvodných generátorů jsou takové generátory, které vám slibují přístup do privátních sektorů na internetu. Povětšinou jsou v těchto programech zahrnuty veškeré veřejné profily ze sociálních sítí, nejčastěji z Instagramu, na kterém lze uživatelské profily snadno zprivátnit.

Tyto generátory rovněž nefungují, jak se vám snaží jejich provozovatelé namluvit. Většinou jde o tu samou reklamu, jež se z vás chystá vytáhnout peníze či citlivé údaje.

Pakliže navštívíte stránku s tímto typem generátoru, uvidíte před sebou okénko, do kterého můžete zadat adresu privátního profilu, který chcete špehovat. Je pravdou, že může existovat výjimka, kde na vás nevyskočí reklama a privátní profil se vám skutečně zobrazí, ale bude stále a jen privátní (tedy neuvidíte fotografie pro schválené followery). Většina běží stejně, jako generátory s virtuálními klíči. Nefungují tak, jak slibují, a s největší pravděpodobností vás chtějí okrást.

Generátory na kryptoměny

Platí to samé jako u předchozích dvou druhů, jen s tím rozdílem, že zde si můžete vybrat, kolik kryptoměn objevíte ve svém trezoru či virtuální kryptoměnové peněžence. Stále je to ovšem podvod, žádné kryptoměny zdarma nedostanete a opravdu je za vás nikdo během 15 sekund nevytěží.

Tagy: 

Diskuse ke článku Internetové podvody: Generátory klíčů pro Steam a konzole akorát vyluxují účet

Čtvrtek, 23 Únor 2023 - 18:13 | Driscoll | Když generátory klíčů začínaly, proslýchá se, že...
Čtvrtek, 23 Únor 2023 - 18:06 | Driscoll | "S perlami bych raději obchodoval, než abych...
Čtvrtek, 23 Únor 2023 - 17:49 | Driscoll | Pak doufejme, že vám to dříví nespadne na nohu...
Čtvrtek, 23 Únor 2023 - 15:04 | Arctia | Spis prislovecne "hazeni perel". Blb...
Čtvrtek, 23 Únor 2023 - 10:13 | Anonym | Lol. Je to právě stejně absurdní jako když si...
Čtvrtek, 23 Únor 2023 - 09:57 | Robin Seina | No tak tenhle článek je nošením dříví do lesa.
Středa, 22 Únor 2023 - 19:25 | Driscoll | Jsem si jist, že by ty vaše přípravky hustotou...
Středa, 22 Únor 2023 - 16:16 | Anonym | Další díl seriálu pro nesvéprávné. Bude...

Zobrazit diskusi