CDR.cz - Vybráno z IT

Írán odpálil na americké základny v Iráku balistické rakety Fateh-110 a Qiam-1

Podle nejnovějších zpráv využil Írán k ostřelování vojenských základen v Iráku dva typy balistických raket krátkého doletu. K dispozici jsou už i satelitní snímky odhalující rozsah poškození u jedné ze základen na kterou dopadly rakety.

Íránské revoluční gardy vykonaly včera v noci pomstu za smrt velitele Íránských revolučních gard Kásema Solejmáního. Z území Íránu bylo odpáleno 16 až 35 (liší se podle zdroje zprávy) balistických raket krátkého doletu, které byly zamířeny na dvě základny s americkými vojáky v Iráku. Terčem balistických raket se staly letecká základna Ajn an-Asad nacházející se západně od Bagdádu a základna v Erbílu (sever Iráku).

Hlavním cílem odplaty se stala letecká základna Ajn as-Asad, na kterou dopadlo podle irácké verze celkem 17 balistických raket (dvě nevybuchly). Na základnu v Erbílu dopadlo 5 balistických raket. Íránci využili k ostřelování základen dva typy balistických raket krátkého doletu. Byly to rakety Fateh-110 a Qiam-1.

Fateh-110 jsou necelých 9 metrů dlouhé jednostupňové rakety země-země na tuhá paliva, jejichž operační dolet činí 300 km. Jsou vyzbrojeny bojovou hlavicí o hmotnosti 650 kg, přičemž se může jednat o tříštivo-trhavou, chemickou nebo kazetovou hlavici se submunicí. Kdežto Qiam-1 jsou 11,5 metrů dlouhé jednostupňové rakety země-země na kapalná paliva, jejichž operační dolet je až 800 km. Qiam-1 jsou vyzbrojeny bojovou hlavicí o hmotnosti 750 kg.

Na internetu už kolují satelitní snímky odhalující rozsah poškození u letecké základny Ajn as-Asad. Celkem měly balistické rakety zasáhnout 4 armádní objekty na základně a ranvej (vzletovou/přistávací dráhu na letišti). Podle vyjádření Pentagonu nebyl při raketovém útoku Íránu nikdo z amerických vojáků zabit nebo zraněn.

Iráčtí představitelé získali od Íránu ještě před samotným raketovým útokem varování, že brzy dojde k raketovým úderům na základny, kde jsou rozmístěny americké síly. Írán sice iráckým představitelům neřekl, o jaké základny se jedná, ale díky tomu a systému včasného varování se mohly americké jednotky předem připravit, takže nikdo nepřišel o život.

Írán si chtěl nejspíš zachovat tvář, protože slíbil Americe vojenskou odvetu, ale zároveň neměl v plánu eskalovat konflikt do plnohodnotné války. Jedinou obětí íránských raketových úderů se stala americká vojenská technika nacházející se na letišti. Raketovými údery měl být zničen jeden vrtulník UH 60 Black Hawk a lehce poškozen dron MQ-1.

Velkou neznámou stále zůstávají proxy armády Íránu, různé šítské milice nacházející se v Iráku, Sýrii a Libanonu, které mohou využít tuto situaci a zaútočit na americké síly.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3, 4, 5

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Írán odpálil na americké základny v Iráku balistické rakety Fateh-110 a Qiam-1

Pátek, 10 Leden 2020 - 19:59 | Hirogen | Válka je masakr těch, kteří se neznají, ve...
Pátek, 10 Leden 2020 - 15:49 | Ereb | Divné, nejde to opravdu rozkliknout, stačí najet...
Pátek, 10 Leden 2020 - 14:27 | Stan | Když už se sem dají ty snímky ze satelitu tak by...
Čtvrtek, 9 Leden 2020 - 11:02 | Gaunter | Mocný tohoto sveta sa už nemôžu dočkať ďalšej...

Zobrazit diskusi