CDR.cz - Vybráno z IT

Izrael je připraven sestřelit balistické střely Íránu se svou novou PRO Arrow-3

Izrael před několika dny úspěšně otestoval na Aljašce své antirakety Arrow-3, které jsou schopny zničit balistické rakety nacházející se ve výšce kolem 100 km. Nepřátelské hlavice ničí přímým zásahem a silou nárazu.

Izrael získal v roce 2017 do své výzbroje nový protiraketový komplet Arrow-3, který byl následně začleněn do komplexní protivzdušné obrany země. Ta sestává z mobilního systému Železná kopule, který ničí dělostřelecké a minometné granáty nebo rakety krátkého dosahu typu Kaťuše. Dále ze systému Davidův prak určenému k ničení taktických balistických střel velmi krátkého doletu (150 až 300 km), řízených střel, letadel a dronů. A ze systému Arrow, který je určen k ničení balistických střel krátkého a středního doletu.

Starší systémy Arrow-2 disponují antiraketami, které letí rychlostí Mach 9 a jsou vybaveny vysoce výbušnou fragmentační hlavicí, která je schopna zničit nepřátelské bojové hlavice nacházející se v okruhu 50 metrů od výbuchu fragmentační hlavice. Dosah antiraket Arrow-2 je kolem 90 km a mohou ničit cíle nacházející se ve výšce od 10 do 50 km nad povrchem země. Radar systému Arrow-2 dokáže detekovat cíle do vzdálenosti 500 km.

Nejnovější protiraketový komplet Arrow-3 je vybaven speciální EKV hlavicí, která ničí nepřátelské bojové hlavice pomocí kinetické energie (přímým zásahem a silou nárazu). Antirakety Arrow-3 jsou určeny pro ničení mimoatmosférických cílů, které se nacházejí ve výšce kolem 100 km nad povrchem země. Systém Arrow-3 je určený k eliminaci balistických raket středního doletu (MRBM) a mezikontinentálních balistických raket (ICBM), respektive k ničení jejich bojových hlavic.

Zatím poslední test izraelského PRO systému Arrow-3 proběhl tuto neděli ve Spojených státech na Aljašce, což bylo vůbec poprvé kdy byl tento systém testován mimo území Izraele. Při testu využili Izraelci americký radar AN/TPY-2, který dokáže detekovat cíle do vzdálenosti až 4700 km. Testování Arrow-3 na Aljašce skončilo úspěchem, přičemž samotný test měl být vzkazem pro Írán, že Izrael je připraven sestřelit balistické střely, které by mohl Írán odpálit na Izrael.

Jen několik dní před izraelsko-americkým testem protiraketové obrany vypálil cvičně Írán balistickou střelu Shahab-3, která uletěla něco přes 1000 km. I když má Izrael zřejmě nejlepší protiraketovou obranu na světě, tak Írán má na své straně množství raket. V minulosti prohlásil velitel Íránských revolučních gard, že jen v samotném Libanonu má Írán připraven něco přes 100 000 raket, které může vypustit na Izrael. Další desítky tisíc raket pak mohou být na Izrael odpáleny z okolních zemí, které udržují dobré vztahy s Íránem. Samotný Írán pak ze svého území může odpalovat stovky balistických střel středního doletu, které dosáhnou až na izraelské území.

Největší noční můra tak pro Izraelce znamená kompletní zahlcení protivzdušné obrany země, kdy v krátkém časovém okamžiku poletí na Izrael tolik raket, že prostě izraelské antirakety nebudou schopny všechny nepřátelské rakety zastavit a mnoho bojových hlavic dopadne na klíčovou infrastrukturu země. Izrael v současnosti pracuje na nových antiraketách Arrow-4, které by měly umožnit ničit oddělitelné nezávisle naváděné MIRV hlavice.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Izrael je připraven sestřelit balistické střely Íránu se svou novou PRO Arrow-3

Sobota, 3 Srpen 2019 - 11:23 | totojane | to zase bude fiasko sestřeli buh ví co :)

Zobrazit diskusi