CDR.cz - Vybráno z IT

Izrael má funkční laserové dělo učené pro letadla. Testy skončily úspěchem

Izraelské obranné síly jako první na světě dokázaly sestřelit bezpilotní letouny pomocí laserového děla, které bylo umístěno v letounu pilotovaném lidmi. Technologický demonstrátor nové laserové zbraně patří mezi obranná laserová děla určená pro letadla.

Zhruba před rokem a půl jsme vás informovali, že Izrael ohlásil průlom ve vývoji laserových děl. Tento průlom se týkal překonání problémů v oblasti zaměřování a stabilizace laserového paprsku na velké vzdálenosti a dále vyřešení problémů ohledně vlivu atmosférických podmínek ovlivňujících provoz laserů. Izrael financuje celkem tři programy vývoje laserových děl.

Jde o program pozemní varianty PVO/PRO laserových děl, která bude vlastně rozšířením raketového systému Iron Dome o energetické zbraně. Dále se jedná o program vývoje laserových děl, které budou schopny krýt mechanizované jednotky v boji a budou namontovány na tancích nebo BVP. Tyto laserová děla budou ničit PTŘS, C-RAM munici nebo drony útočící na pozemní jednotky zapojené do válečných operací. A nakonec poslední program vyvíjí laserové dělo určené pro létající platformy, které by bylo schopno sestřelovat různé bezpilotní letouny a nízkonákladové drony.

video z testů, které se uskutečnily minulý týden

A právě posledně zmíněné laserové dělo určené létající platformy Izraelci úspěšně otestovali minulý týden. Na testech se podílelo Izraelské vojenské letectvo (IAF) společně se společností Elbit Systems. Laserové dělo bylo umístěno na letoun Cessna 208 Caravan a během testů pomocí laserového paprsku sestřelilo několik dronů na vzdálenost větší než 1 km.

Plusem má být, že v budoucnosti tyto obranné lasery určené pro létající platformy budou umístěny na bezpilotních letounech, budou umět ničit cíle ve vysokých výškách nad 15 km a budou prakticky fungovat za jakéhokoliv počasí. Dalším milníkem v programu je vyvinout během několika let 100 kW laserové dělo určené pro letouny, které bude moci ničit vzdušné cíle až na vzdálenost 20 km.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Izrael má funkční laserové dělo učené pro letadla. Testy skončily úspěchem

Čtvrtek, 24 Červen 2021 - 13:58 | Zog Zogothowics | Laser je prostě laser. Tam kde není oblačnost to...
Čtvrtek, 24 Červen 2021 - 12:04 | Gath G | Nejsou tohle ty nechvalně známé židovské kosmické...

Zobrazit diskusi