CDR.cz - Vybráno z IT

Jak koupit dálniční známku pro Chorvatsko

Zdroj: Shuttestock

Chorvatsko je oblíbenou destinací pro mnoho turistů, zejména pro ty, kteří preferují cestování autem. Při cestě autem je důležité být obeznámen s pravidly pro používání dálnic, včetně nákupu dálniční známky. Tento článek vám poskytne podrobný návod, jak koupit dálniční známku pro Chorvatsko, včetně možnosti online nákupu.

Co je dálniční známka?

Dálniční známka je poplatek za používání dálnic a rychlostních silnic. V některých zemích je nutné zakoupit dálniční známku (vinětu), kterou umístíte na přední sklo vozidla, aby byla viditelná. V Chorvatsku se dálniční poplatky vybírají na mýtných branách, nikoliv prostřednictvím vinět, ale pro některé specifické úseky je možné využít elektronickou známku.

Jak funguje mýtné v Chorvatsku

V Chorvatsku se mýtné platí na základě projeté vzdálenosti na dálnici. Při vjezdu na dálnici obdržíte lístek, který odevzdáte při výjezdu, kde zaplatíte odpovídající poplatek. Poplatky se liší podle kategorie vozidla a délky projeté trasy. Existují však i úseky, kde můžete využít elektronickou dálniční známku.

Kde koupit dálniční známku pro Chorvatsko

Na mýtných branách

  • Hotovost: Platba v hotovosti je možná v eurech. Ujistěte se, že máte dostatek drobných.
  • Platební karta: Většina mýtných bran akceptuje platbu kreditní nebo debetní kartou.
  • Palubní jednotka ETC: Elektronické mýtné zařízení (ENC) umožňuje rychlejší průjezd a často poskytuje slevy.

Zdroj: Shutterstock

Kolik stojí jízda po Chorvatské dálnici?

Nejjednodušší způsob, jak zjistit cenu mýtného na vaší trase, je použít online plánovač tras na oficiálním webu chorvatského mýtného systému: www.hac.hr.

Průměrné ceny mýtného

Průměrná cena mýtného pro osobní vozidla do výšky 1,9 metru je zhruba 6 EUR / 100 km.

Upozornění:

  • Ceny mýtného se odvíjejí od kategorie vašeho vozidla: Pokud je vozidlo vyšší než 1,9 metru, spadá do jiné kategorie než standardní osobní vozidla a mýtné je dražší.
  • Sezónní zvýšení cen: Během letní sezóny jsou ceny mýtného obvykle zvýšené o 10 % oproti zbytku roku.

Orientační ceny mýtného pro vozidla do výšky 1,9 metru (kategorie I)

Trasa

Délka trasy

Cena mýtného

Bregana - Pula

269 km

19,5 EUR

Bregana - Zadar

283 km

16,5 EUR

Bregana - Zagvozd (Makarska)

446 km

27 EUR

Trakošćan - Zagvozd (Makarska)

492 km

27,8 EUR

Gorićan - Šibenik

434 km

25,9 EUR

Cenové kategorie mýtného

Cena mýtného závisí na kategorii vozidla. Celkem existuje pět cenových kategorií:

Kategorie

Popis vozidla

IA

Motocykly, tříkolky, čtyřkolky

I

Motorová vozidla s dvěma nápravami do výšky 1,9 metru

II

Motorová vozidla s dvěma nápravami s výškou nad 1,9 metru do hmotnosti 3,5 tuny. Motorová vozidla s dvěma nápravami do výšky 1,9 metru táhnoucí přívěs

III

Motorová vozidla s dvěma nebo třemi nápravami s hmotností nad 3,5 tuny.Motorová vozidla s dvěma nápravami s hmotností nad 3,5 tuny táhnoucí přívěs s jednou nápravou.Motorová vozidla s dvěma nápravami s výškou nad 1,9 metru do hmotnosti 3,5 tuny táhnoucí přívěs

IV

Motorová vozidla se čtyřmi a více nápravami s hmotností nad 3,5 tuny. Motorová vozidla s dvěma nápravami s hmotností nad 3,5 tuny táhnoucí vozík s dvěma a více nápravami. Motorová vozidla se třemi nápravami s hmotností nad 3,5 tuny táhnoucí přívěs

Slevy na mýtném

Pokud cestujete do Chorvatska často, můžete zvážit pořízení palubní jednotky ETC. Tato jednotka poskytuje nejen snadnější průjezd mýtnými branami, ale také slevy na mýtném. Mýtné lze předplatit pomocí platební karty a lze získat slevu až 33 % pro mimosezónní tarify. Stav účtu pak lze kontrolovat pomocí mobilní aplikace.

Průkazy ZTP a ZTP/P

V současné době neexistuje žádný systém vzájemného uznávání statusu osoby se zdravotním postižením mezi zeměmi EU. České průkazy ZTP a ZTP/P tedy nemají na cenu dálničních poplatků mimo ČR žádný vliv. Slevu na dálniční poplatcích nelze získat ani na základě parkovacího průkazu ZTP.

Držitelé českých průkazů ZTP, ZTP/P nebo parkovacích průkazů ZTP tak nejsou v Chorvatsku od platby dálničních poplatků osvobozeni.

Benzínové stanice a servisní střediska

Dálniční známky (pro elektronické úseky) můžete zakoupit také na benzínových stanicích, v turistických informačních centrech nebo v servisních střediscích poblíž hranic a dálnic.

Online nákup

Pro větší pohodlí můžete dálniční známku zakoupit online prostřednictvím oficiálních webových stránek chorvatských mýtných systémů. Tato varianta je obzvláště vhodná pro turisty, kteří chtějí mít vše připravené předem.

Jak koupit dálniční známku online

Nákup dálniční známky online je rychlý a pohodlný způsob, jak se vyhnout frontám na mýtných branách a benzínových stanicích. Postup je následující:

1. Navštivte oficiální webové stránky

Přejděte na oficiální webové stránky chorvatských mýtných systémů, například stránky HAC (Hrvatske Autoceste) nebo ARZ (Autocesta Rijeka-Zagreb). Na těchto stránkách najdete všechny potřebné informace a odkazy na nákup známky.

Zdroj: Shutterstock

2. Vyberte typ známky

Vyberte typ dálniční známky, kterou potřebujete. Dálniční známky mohou být k dispozici pro různé časové období (např. týdenní, měsíční, roční) a různé kategorie vozidel.

3. Vyplňte informace o vozidle

Budete požádáni o zadání informací o vašem vozidle, jako je registrační číslo, kategorie vozidla a země registrace.

4. Proveďte platbu

Platba může být provedena kreditní nebo debetní kartou. Po dokončení platby obdržíte potvrzení e-mailem. Některé systémy mohou nabídnout možnost platby prostřednictvím PayPal.

5. Uložte a vytiskněte potvrzení

Uložte si potvrzení o nákupu elektronické dálniční známky a, pokud je to možné, vytiskněte si kopii pro případ kontroly. Elektronická dálniční známka je vázaná na registrační číslo vozidla, takže fyzické umístění známky na vozidlo není nutné.

Tipy pro cestování po Chorvatsku

Dodržujte rychlostní limity

Rychlostní limity v Chorvatsku jsou přísně sledovány a za jejich překročení hrozí vysoké pokuty. Na dálnicích je maximální povolená rychlost 130 km/h, na silnicích mimo obec 90 km/h a v obcích 50 km/h.

Dodržujte dopravní předpisy

Dopravní předpisy v Chorvatsku jsou podobné těm v ostatních evropských zemích. Ujistěte se, že máte u sebe všechny potřebné doklady, jako je řidičský průkaz, technický průkaz a doklad o pojištění.

Plánujte předem

Před cestou si naplánujte trasu a zkontrolujte stav dálnic a mýtných systémů. Můžete tak předejít nečekaným komplikacím a zdržení.

Závěr

Koupě dálniční známky pro Chorvatsko je jednoduchý proces, který lze provést na mýtných branách, benzínových stanicích nebo pohodlně online. Online nákup je obzvláště vhodný pro ty, kteří chtějí mít vše připravené předem. Dodržujte dopravní předpisy a plánujte svou cestu, aby byla co nejhladší a nejpříjemnější. Šťastnou cestu!

Diskuse ke článku Jak koupit dálniční známku pro Chorvatsko

Žádné komentáře.