CDR.cz - Vybráno z IT

Na téma: Zdarma dostupné programy pro obnovu a záchranu dat

Scr 1 0
Nespočet uživatelů si láme hlavu s problémem, jak získat zpět svá ztracená data co možná nejrychleji a zároveň s co možná nejmenšími dalšími ztrátami. Škody mohou být mnohdy vzhledem k dostupnosti úložných médií s velkou kapacitou opravdu rozsáhlé.

V některých situacích bohužel nebývá zbytí a je nejlepší svěřit obnovu odborníkům, především v těch situacích, kdy za ztrátou stojí chyba či poškození hardwaru. Na druhou stranu nám však nastávají i situace, kdy ze zbrklosti či prostě nedopatřením svá data neúmyslně smažeme. V takových situacích si dokážeme pomoci sami, protože je to právě včasná obnova, která zvyšuje šanci na záchranu. Stačí zachovat chladnou hlavu a využít ten správný program.

Dnes si představíme trojici nejoblíbenějších - zdarma dostupných nástrojů. Znáte nějaké další, které se vám osvědčili? Podělte se s námi o ně v diskusi.

TIP: Všechny zmíněné programy neinstalujte na stejný pevný disk, na němž došlo ke ztrátě dat.

Nedopatřením smazaná data ze systému

Většinu případů lze zařadit do této oblasti. Může jít o chybu uživatele, může jít o selhání systému. Primární cíl je však data obnovit bez poškození těch, které jsou v systému ještě k dispozici. Pokud chcete obnovit smazaná data ze systému, využít k tomu lze bezpochyby nejznámější program Recuva.

Scr 1

Volně dostupný program od společnosti Piriform s českou lokalizací, jež je uživatelsky velice oblíbený a během svého vývoje se dostal na opravdu na vysokou úroveň. Mezi jeho přednosti patří přehledné a jednoduché rozhraní. Spolu s tím umožňuje bližší specifikaci oblasti, kde data vyhledávat, a tím tak zvýšit pravděpodobnost úspěchu obnovy. Pokud vyberete hloubkový sken počítače, proces, který je rozdělen do tří fází, nějaký ten čas zabere. Toto je samozřejmě v závislosti na počtu nalezených souborů a kapacitě úložného prostoru. Doporučujeme nechat proces zcela dokončit a nezasahovat do něj.

Scr 2

↓ STÁHNOUT Recuva [edownload.cz]

Další možné alternativy

Programů na obnovu dat je mnoho. Proto pokud se vám data nepodaří obnovit s jedním, můžete zkusit jiný. Některé další programy umožňují hluboký sken, jiné spolu s obnovou nabízí i další funkce. Většina aplikací dnes nabízí i možnost volby jiného umístění než jen pevný disk - např. USB a další připojená média. USB disky takřka plně nahradily záložní média, jako byla CD, DVD atd. A byť se dnes stále více dat ukládá do cloudových úložišť, stále se najde řada uživatelů, která si svá data uchovává právě na přenosná zařízení. Pokud dojde ke ztrátě dat právě zde, je možné pro jejich obnovu využít např. Undelete+.

Undelete+

Program nedisponuje příliš složitým prostředím a jeho úspěšnost při hledání smazaných souborů je kladně hodnocená. Při spuštění programu lze jednoduše vidět strukturu připojených médií k počítači. Stačí zvolit to, které chcete prohledat, spustit scan a zvolit soubory, které chcete obnovit. Velice prosté. 

Scr 2 0

Další funkcí, kterou může uživatel využít, je vyčištění disku. Zvolit přitom můžete buď smazání volného prostoru nebo všech dat na vybraném disku.

Scr 3

V možnostech nastavení si můžete blíže specifikovat, které soubory mají být brány v potaz pro možnou obnovu atd.

Scr 4

↓ STÁHNOUT Undelete+ [edownload.cz]

DataRecovery

Pokud patříte mezi uživatele, kteří neradi do svého systému něco instalují, můžete zvolit např. freeware variantu DataRecovery. Opět poněkud starší prostředí, ale o to jednodušší ovládání. Princip je jako u dvou výše zmiňovaných programů stejný. Na levé straně máte zobrazenou stromovou strukturu. Stačí vybrat disk a spustit sken. Pokud vám program žádané soubory najde, stačí dát Recover. 

 Scr 1 1

Po dokončení procesu se vás program navíc zeptá, zda jsou nalezené programy všechny, popř. zda chcete zkusit i hloubkový sken. 

Scr 2 1

↓ STÁHNOUT DataRecovery [edownload.cz]

Diskuse ke článku Na téma: Zdarma dostupné programy pro obnovu a záchranu dat

Pondělí, 9 Listopad 2015 - 16:46 | Fotobob | Tak si tam udělej dvě partyšny s odstupem a mezi...
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 11:54 | JVc | Ohledne HDD by se hodil programek co umi "...
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 10:52 | Fotobob | Pokud jde o obnovování dat ze systému, tak se...
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 09:16 | Zett | Taky bych zmínil např. http://www.datarescue.com/...
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 08:10 | hungarec | Presne tak, jak muze autor opomenout TestDisk a...
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 06:46 | petr22 | Hmmm... nejak mi tam chybi ty nejlepsi a...
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 00:19 | Grun | alt + printscreen?

Zobrazit diskusi