CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jak snížit teplotu v bytě? Přinášíme 7 tipů, jak ochladit domácnost

"Není žádná velká věda, že jednoduchý přenosný ventilátor udělá váš pokoj chladnějším. Ať už běží na baterie nebo elektřinu, ventilátor foukající studený vzduch přímo na vás je skvělý způsob, jak bojovat proti teplu."

A jak prosím ten ventilátor ten vzduch ochladí, by mne zajímalo?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nijak, je to samozřejmě hloupost. Větrák bude jen točit vzduch v místnosti, takže tam bude pocitově lépe, ale neochladí se. Mám vyzkoušeno, že když na mě fouká větrák na přímo, jde vydržet ve 40C jako nic :).
Problém je, že spousta lidí jakýkoli větrák nesnese (dokážou se nachladit, nebo se jim nafoukne hlava).
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je zde jedna možnost, kdy třeba podlaha může být od sklepa studená. Pak by se cirkulovaný vzduch od podlahy opravdu ochlazoval a teplota by mohla jít o fous dolu. Ale třeba v paneláku toto asi nebude platit a efekt bude nula nula nic.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tou citlivostí na větrák to můžu potvrdit. Průvan mi nikdy nějak zvlášť nevadil, ale jednoho horkého dne jsem usnul se zapnutým ventilátorem - stál ca. 3 metry ode mne - a ráno jsem se probudil a měl jsem nateklou půlku obličeje a mírně ochrnutou mimiku. Dostal jsem na to kortikoidy a doktor mne preventivně hnal na neurologii jestli to není mozková příhoda. Prostě opruz.
Od té doby jsem s ventilátorem opatrný, nikdy delší dobu v přímém proudu vzduchu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No právě, větrák jen žene vzduch se stejnou teplotou. Že může působit chladnějším dojmem je právě tím pohybem. To, že většinu lidí rozbolí hlava při přímém nasměrování ani raději nemluvím. Na to právě ale narážím, že je to zase článek jako bota. Taková snůška nepodložených obšlehnutých "informací" (dávám do uvozovek, protože to jsou všechno obecné kecy, takže informační hodnota je na bodu mrazu - asi na ní fouká ventilátor...). Čihák tu má na cdr zdatného partnera.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, ona to bude asi čihákova stará.
Ale existuje levná a skvělá věc která funguje. Ventilátor s mistmakerem.
Koupil jsem si loni tenhle a nedám na něj dopustit letos už je o pětikilo dražší.
https://www.lidl.cz/p/silvercrest-stojanovy-ventilator-s-funkci-rozpraso...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Větrák bude naopak teplotu v místnosti nepatrně zvyšovat, protože žádný elektromotor nemá 100% účinnost a vždy bude vyzařovat určitou míru tepla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na odpařování jsme zapoměli?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

součástí větráku není voda, takže žádný odpar pokud něco sám nenamočíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poor man's solution je dat pred vetrak dve PETky se zmrazenou vodou - funguje prekvapive dobre, hodne to pouzivaji v chudsich teplych krajich. To s tou misou uplne nevim, ale teoreticky by to fungovat taky mohlo.

Jinak se prodavaji evaporacni veze, kde se nalije voda, co se napousti do papiroveho filtru uvnitr a pres to fouka vzduch, to funguje fantasticky a dokaze to srazit teplotu o par stupnu a udelat prijemneji.

Level 3 je mobilni klima, v dnesni dobe prakticky nezbytnost v prostorach, ktere nejsou klimatizovane.

A kdo ma domek a v nem sklep, tak to ma uplne super :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní klima je ta největší kokotina na světě, ale pravda zběsile rotující kolečko elektroměru ochladí skvěle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neni, je to vyborna vec.

Rotujici kolecko je nesmysl resit, dostavame se do situace, ze bud na elektriku mit budes, nebo ne, a kdyz budes, tak te rotujici kolecko zajimat nebude ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za kokotinu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co je ten Zog za kokota?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kokotina je vaše tvrzení bez argumentace.
U mobilní klimatizace je důležité o jaký se jedná princip. Jestli je to "ochlazovač vzduchu" nebo jiný marketingový krasožvást prodávaný jako mobilní klimatizace, nebo skutečně klimatizace v provedení jedno nebo dvou trubkovém. Dále je důležité jakým způsobem jsou zapojené trubky/trubka: tzn. kde se bere čerstvý vzduch a kam se vydechuje odpadní ohřátý vzduch. I s jedno trubkovou mobilní klimatizací zapojenou např. do komínového soupouchu se dá docela slušně při práci přežít v kanclu o třech lidech, čtyřmi pc a kopírkou.. Dělá to randál jako lednička, protože to funguje na stejném principu, ale pořád lepší než drátem do oka. V neposlední řadě je podstatné nasměrování studeného proudu vzduchu, protože ten proud o 15st C za krk chce jen málokdo. Bonusem jednotrubkové mobilní klimatizace je, že při přisávání vzduchu infiltrací zajišťuje přísun čerstvého vzduchu do místnosti, kterou by ty tři osoby za pár hodin vydýchali nad 2000 ppm CO (měřeno).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žaluzie a závěsy, i když se zatáhnou, tak se sami o sobě rozpálí a není to dostatečné.
Instalace okenních fólií zase přináší nevýhody pro zimu.

Nejlepším řešením jsou venkovní rolety nebo venkovní žaluzie a zabránit tak už dopadu světla na okno. Stačí polopropustná roleta a udělá to šíleně moc. Něco jako toto:
https://www.floorwood.cz/galerie/1_371200/venkovni-roleta-fg-basic-106-s...

Jde to nainstalovat všude, jednoduše a bez nějakých nutných schopností.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč jsou okenní fólie nevýhodné pro zimu? Jeden by si myslel, že brání prostupu tepla jak zvenčí dovnitř (léto), tak zevnitř ven (když se topí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Okenní folie nebrání prostupu tepla, ale světla. To jest celé. Nebo si myslíš, že těch 0,něco mm má nějakou super izolační schopnost? :D
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cože? Co to proboha meleš? Máš tucet druhů fólií na okna, od zcela průhledných termoizolačních po zatmívací odrazové hliníkovky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si prosímtě nastuduj, jakou funkci ty folie mají. Všechny jsou na principu odrazu nebo zmenšení průniku světla, aby se netemperovala místnost za tím sklem.
Tvrdit, že ty folie slouží jako tepelná izolace, je totální omyl.
Koupíš si tedy folii, u které tvrdí, že ti minimalizuje z velké části temperování místnosti za oknem od sluníčka. Přes léto super, ale v zimě se ti od sluníčka ta místnost zase nebude vytápět, takže problém / zvýší se ti náklady na vytápění. A folie není něco, co si jen tak na léto nasadíš a na zimu sundáš.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

TH fólie pro okna byly primárně navrženy na to, aby udržely teplo uvnitř. Ergo kladívko pro snížení tepelných ztrát v zimě.

To, že trochu pomůžou snížit v létě nežádoucí tok tepla dovnitř, je jenom takový vedlejší efekt.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. Fyzika. Funguje to oběma směry u vyšší třídy je to sklo argon sklo tf argon tf sklo. Ale stejně je to jen o tom jakou cestu si vyberte. Buď budete větrat nebo budete chladit. Podle toho zvolíte technologie a jejich cenu. Venkovní AS fólie se vám na špatně straně baráku zaplatí za léto pokud klimatizujete. Stojí to 30% světla. Obdobných výsledků můžete dosáhnout i markýzou venkovní roletou. Epesní jsou dvojkomorový venkovní žaluzie. Jediná otázka je za jak dlouho se to zaplatí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Byl by nějaký link na ty žaluzie? Ať vím, jak to vypadá, nějak to na první dobrou nikde nevidím.
Budu je teď na baráku řešit, takže tipy uvítám :)
Díky
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nás jsem je neviděl, standardně řecko itálie španělsko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... sklo argon sklo tf argon tf sklo ...
Doporučuji nemotat dohromady pokovení skla a termální fólii (aka Heat mirrror)
Pokud se použije fólie, tak tam to prostřední sklo není. Ušetříte hmotnost skla a 4mm tloušťky.
... sklo argon tf argon sklo ...
Samozřejmě tam ještě mohou být pokovy na 2 a 5 povrchu (vnitřní strany krajních skel)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš a já to co podle tebe v neexistuje mám na baráku

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale velkým zdrojem tepla je dovnitř pronikající sluneční záření. Takže v zimě to slunce dovnitř pustit chcete! Proto jsou ideální venkovní rolety, nebo žaluzie. Za mě žaluzie lepší, protože umožňují odrazit přímé sluneční záření a přitom dovnitř pustit rozptýlené světlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Opět fyzika. Doba a intenzita svitu. Nevyplatí se to.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V lete na internate sme pouzivali hlinikove folie na pecenie nalepene z vonka na okne. Stoji to par korun a sice vyzera to blbo, ale pomaha :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Niekde som čítal že vzduch v byte výborne ochladí klimatizácia. Ale možno to bol len reklamný kec :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to samozřejmě reklamní kec, protože aby to šlo, musel by jsi jí zapnout, ale aby jsi jí zapnul, musí se na tom všichni shodnout. A to je konec pohádky o klimatizaci :)
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opět článek na úrovni maximálně základní školy. Možná by měl někdo Micahelce vysvětlit že před psaním generického blábolu je fajn znát třeba trošku fyziky. Není to náhodou Čihákova přítelkyně? To by ledacos vysvětlovalo.
BTW taková základní věc jako žaluzie zvenku Micahelku nenapadla?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy tady těm nešťastníkům novinářskejm dáváte teda na prdel :). Tady se někdo snaží udržet při životě dávno mrtvou značku CDR a vy mu do toho takhle házite vidle :)

Já nevím, možná to něco vydělává, ale už od začátku reinkarnace jsem říkal, že je to blbost a že to ze čtenářského hlediska nedává smysl.
Hlavně aby mě někdo nevzal úplně za slovo, CDR nezrušil a nezačal to jebat na DIIT, tak jsem to fakt nemyslel :). To ať je ten odpad radši fakt oddělenej hezky tady.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No jo no, je pro lidi dost problém pobrat to, že kvalita sestoupila z WIFTa na Čiháka. To je asi jako sestup z deseti nejbohatších lidí na světě na bezďáka pod mostem s krabičákem. Nejenže na CDR jsou témata spíš patřící spíš na Novinky, kde jsou na tuto úroveň odpadu zvyklí, ale hlavně je vidět, že pokud se tu jakkoli technické téma objeví, tak že zdejší autoři o tom nemají ani ánung.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cdr je pro mě srdeční záležitost. Rebranding na Diit jsem nikdy nepochopil. Ono je někdy nechat lepší mrtvolu plavat po vodě než nechat Čiháka aby ji prznil. Tady slečně je asi horko protože sepsala už druhý generický článek který má informační hodnotu jak křídla na praseti.
Slečně dávám ještě naději že se poučí ale u Čiháka je to marný. Stokrát min umyli hlavu a stejně furt píše bulvární sračky že mu je redakce musí mazat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O rebrandingu na diit bylo napsáno myslím už dost, ale neškodí ten základ zopakovat. CDR byl vnímán jako pirátské doupě a silně to omezovalo přísun financí.

Možná stačilo počkat, protože dneska už si CDR snad nikdo s těma 12cm plackama nespojí, protože už je prakticky nezná. Možná by ale CDR server bez toho umřel úplně, protože by se ztratil ten prapůvodní důvod, proč to kdysi vzniklo. Osobně zpětně hodnotím rebranding na diit jako dobrý krok.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduchá rada pro pařany:
- nehrajte
- nebo si alespoň stáhněte spotřebu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, podobně skvělými radami jsem se pokoušela řídit loni. Ventilátor, zatahovat zevnitř, věšení prádla a podobné neustále omýlané rady. Chvíli jsem měla půjčenou mobilní klimatizaci a letos jsme se konečně rozhoupali k venkovním žaluziím (máme tyto https://www.plas.cz/sluzby/venkovni-zaluzie-warema) a jsem za toto rozhodnutí opravdu vděčná. Navíc i podstatně snížili hluk z rušné ulice, takže si i vlétě už nebojím dát homeoffice oporti loňsku, kdy se to tu opravdu nedalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co si takhle pořídit plnohodnotnou klimatizaci? Ceny nejsou tak vysoké a spotřeba elektřiny také nikoho nezrujnuje. Bohužel často vidím naše občany jak si raději koupí auto za 1 mega, ale na klimatizaci za pár desítek tisíc nemají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nabízí se otázka. Kdo svítí přes den? A jaký vliv na teplotu v místnosti 5x5x2,5m po 21:30 bude mít 60W žárovka vs 10W LED.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.