CDR.cz - Vybráno z IT

Jak vybrat mobilní telefon pro děti a na co si dát pozor?

Za měsíc se naše ratolesti vrací do školních lavic. Zajisté vás už teď popichují žádostmi o nový telefon, aby mohly machrovat před svými vrstevníky. Jenže podle čeho vybrat ten správný, abyste se mu zavděčili a vaše peněženky nezaplakaly? Pomůžeme vám najít levné telefony s dobrým poměrem cena a výkon.

Ačkoliv bychom si přáli, aby se naše děti bavily u těch samých aktivit, na kterých jsme sami vyrostli, realitu nezměníme. Jít proti proudu a donutit své dítě, aby se zabavilo jinak, je bohužel boj s větrnými mlýny. Ačkoliv by vaše výchova mohla být v ideálním prostředí úspěšná a prospěšná, svět už nezměníte. Pro každé dítě je mobilní telefon středobodem vesmíru a bránou k většině sociálního kontaktu. Tak to nezdržujme a pojďme se rovnou podívat na jednotlivé parametry.  

Na konci článku naleznete výpis námi doporučených modelů napříč všemi dostupnými značkami v nižších cenových relacích.

Cena: Kolik stojí mobilní telefon pro děti?

Každý rodič si pochopitelně položí jako první otázku, kolik zainvestovat do telefonu svého dítěte. Přeci si děti jen málokdy váží drahým dárků, jelikož pro ně jsou peníze ještě abstraktní, tak je i velice pravděpodobné, že se jednoho dne vrátí s prasklým displejem nebo s brekem, že telefon někam položil a už ho nenašel.

Odpuste si svou frustraci předem a raději mu už teď vybírejte v cenové relaci od 3000 Kč do 5000 Kč. Nemusíte mít ani výčitky, že byste svému dítěti nedopřávali to nejlepší. I za tyto peníze seženete kupodivu slušné telefony, se kterými bude jistě mít před kým machrovat.

Úhlopříčka: Jak velký telefon je vhodný pro dítě?

Vaše dítě se bude jistě dožadovat toho největšího telefonu, který je na trhu. Na své YouTuberské idoly by asi nejraději čučel v nadživotní velikosti. Mějte však na paměti, že čím větší úhlopříčku mu vyberete, tím snáze mu takový telefon vypadne z ruky a pak přijde s brekotem domů.

Volte tedy spíše telefony s menší úhlopříčkou. Vyhněte se ale i těm úplně titěrným, u nich je nejčastěji daní drastický propad ve výkonu, baterii a dalších komponentách. Vybírejte telefony s úhlopříčkou nanejvýš do 6,5“.

Operační paměť: Zajistěte se na budoucnost

Operační paměť mají běžní uživatelé tendenci opomíjet, protože si takový pojem nedokáží spojit s něčím hmatatelným. V prvé řadě je potřeba rozlišovat operační paměť od vnitřní paměti. Vnitřní paměť představuje kapacitu, tedy kolik fotek, videí a dalších souborů se do telefonu vleze. Operační paměť víceméně znamená, kolik informací je telefon schopen si předpřipravit a zároveň udržovat v chodu na pozadí v jeden daný okamžik, a to v rámci jedné či více aplikací. 

Operační paměť je obvykle tím hlavním viníkem, když telefon začne být pomalý. Jelikož nedokáže udržet tolik informací v chodu, musí mezi nimi dělat kompromisy a zapomínat všechno, co se po něm zrovna nepožaduje, a načítat je znovu, když se o ně uživatel či aplikace přihlásí. Požadavky operačního systému, aplikací a her rostou každým dnem. Pokud budete šetřit na operační paměti, může se už za pár měsíců dožadovat nového telefonu, protože ten jeho už nic nezvládne. A bude mít pravdu. Zlatá střední cesta je něco mezi 3 GB RAM až 4 GB RAM, níž nechoďte. 

Vnitřní paměť: Má ji smysl řešit?

Vnitřní paměť je dnes kupodivu tím nejmenším problémem. Najít telefon pod 32 GB paměti je ale naštěstí celkem rarita. Pokud vybíráte mezi telefony s Androidem, pravděpodobně budou podporovat i rozšíření kapacity o MicroSD karty. Situaci tedy můžete zachránit i dodatečně.

Vyberte mu mobilní telefon s vnitřní pamětí alespoň 32 GB. Pokud chcete mít klid na duši, že za pár dní nepřileze s tím, že se mu tam nevejde jeho oblíbená hra, dívejte se při výběru po možnosti rozšíření o MicroSD karty. Aspoň budete mít vyřešený dárek pro jeho nejbližší narozeniny, svátek nebo Vánoce.

Baterie: Ať se mu vůbec dovoláte

Kapacita baterie vás samotné možná nikdy netížila, také jste ale nejspíš na telefonu nikdy netrávili tolik času, co právě vaše dítě. Na svět se nejspíš dívá spíše přes displej telefonu než skrze vlastní oči, takže baterie takového mobilního telefonu se v jeho rukou velmi zapotí.

Navzdory tomu, jak je kapacita baterie podstatná, lze jen stěží doporučit nějakou spodní hranici. Na výdrž zařízení má totiž větší vliv optimalizace aplikací pro dané zařízení, respektive procesor. Což neovlivníte. Nedívejte se tedy tolik po baterii, jako značce telefonu nebo značce procesoru.

Výkon: Na značce procesoru záleží

V nízké cenové relaci si nemůžete úplně vyskakovat. Většina levných telefonů toho holt příliš nezvládne. Dítěti bude záležet na tom, aby zvládl nějaké ty hry a nepřehříval se. Nebudeme vás ale trápit nějakými frekvencemi a dalšími hanlivými slovy, ale zkrátíme vám výběr alespoň na značku procesoru.

Nejlepších výsledků dosahují obvykle procesory Qualcomm Snapdragon, dále pak HiSilicon a Samsung Exynos. Hůře na tom jsou procesory od MediaTeku, které bychom sice nedoporučovali, ale v případě nízkého rozpočtu poslouží. Pokud byste náhodou narazili na procesor jiné značky, vyhněte se mu raději jako čert kříži. Aplikace pro méně známé procesory budou hůře optimalizované, budou se sekat, padat a zařízení se bude přehřívat. 

Kryty: Ať zítra nepřijde s pavučinou na displeji

Při výběru mobilního telefonu musíte zohlednit i jeho značku. Na ty méně známé modely totiž kryty neseženete – nevyplatí se je vyrábět ani prodávat. Sáhněte tedy raději po známější značce a vždy si nejprve vybraný model proklepněte ve vyhledávači, zda se jeho kryty prodávají. Ideálně se držte značek jako Nokia, Samsung, OnePlus, Xiaomi, Motorola, Realme, Asus či LG.

Bohužel nemůžeme doporučit Huawei a Honor, jelikož už nepodporují Android. Dítě by mohlo mít problémy sehnat některé hry či aplikace a ohlížet se po kompatibilních verzích na internetu, kde může nedopatřením stáhnout viry maskující se pod jeho názvem jeho oblíbené hry.

Fotoaparát: Darujte mu vzpomínky

V jednom můžeme svým dětem tiše závidět. Mají nástroj, se kterým mohou zaznamenávat každý okamžik svého života a jednou se za nimi ohlédnout a zavzpomínat. Kvalitním foťákem obdarujete své dítě i do budoucna, a to vlnami nostalgie až se bude svými nynějšími fotkami jednoho dne probírat.

S výběrem fotoaparátu je to složitější, nestačí se jen dívat na počet megapixelů. Fotografie z mobilních telefonů jsou doháněny spíše softwarově než hardwarově, laicky řečeno jejich kvalita prochází automatickou post produkcí, kterou má pod palcem výrobce zařízení. Čím známější značka, tím spíše bude výsledná fotografie vypadat dobře.

Nejsnazším způsobem, jak si ověřit kvalitu výstupů, je vyhledat si název modelu s klíčovými slovy „camera test“ do Google či YouTube.

Nejlepší telefony do 3000:

  • Realme Narzo 30A
  • OnePlus Nord N100

Nejlepší telefony do 3500:

  • Nokia 5.3
  • Realme 7 Dual Sim
  • Xiaomi Redmi 9

Nejlepší telefony do 4000:

  • Xiaomi Redmi 9T
  • Samsung Galaxy A21s

Nejlepší telefony do 4500:

  • Realme 8
  • Xiaomi Redmi Note 10

Nejlepší telefony do 5000:

  • Realme Narzo 30
  • Xiaomi Redmi Note 8 Pro
  • Samsung Galaxy A22

Diskuse ke článku Jak vybrat mobilní telefon pro děti a na co si dát pozor?

Žádné komentáře.